Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trots sjukdomen – Pugh Rogefeldt släpper ny låt

Ur arkivet: Tilldelades stipendium
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

I fjol meddelade Pugh Rogefeldt, 75, att han avslutar karriären. 

En obotlig nervsjukdom hade gjort det omöjligt att fortsätta. 

Men nu kommer en ny låt.

I dagarna släpps låten ”Fasta klippa”, som Pugh Rogefeldts skivbolag beskriver som ”en final, ett avsked, om man vill en musikalisk summering av ett liv och en karriär”.

Låten är artistens tolkning av ”Rock of ages”, en psalm från 1700-talet som sedan 1850 finns i svensk version som psalm 269, ”Klippa, du som brast för mig”.

Tanken var att låten skulle ha släppts tidigare, men på grund av sjukdomen har arbetet slutförts först nu. Det är första smakprovet från en kommande EP med ny musik, uppger hans skivbolag Metronome.

Det var i fjol Pugh Rogefeldt meddelade att han drabbats av den kroniska nervsjukdomen kortikobasal degeneration, CBD. Sjukdomen påverkar funktioner som förmågan att svälja, talet, minnet och balansen.

Den legendariska artisten slog igenom med albumet ”Ja, dä ä dä”, 1969, ett av de allra första rockalbumen på svenska. Bland hans mest kända låtar finns ”Små lätta moln”, ”Här kommer natten” och ”Dinga linga Lena”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.