Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre städer kan dela på schlagerfinalen 2013

Eurovision song contest kan delas upp på arenor i Göteborg, Malmö och Stockholm.

SVT ser över alla möjligheter för arrangemanget av Eurovision Song Contest i Sverige 2013.

Ett alternativ kan vara att hålla tävlingen på tre olika arenor - med semifinaler i Göteborg och Malmö - och final i Stockholm.

- Just nu är ingenting uteslutet, vi tittar på en massa varianter och lösningar, säger Martin Österdahl exekutiv producent för ESC 2013.

Stockholm? Göteborg? Malmö? Spekulationerna om vilken svensk stad som får arrangera Eurovision Song Contest i maj nästa pågår för fullt, och de tre ovan nämnda städerna bedriver alla sina egna kampanjer för att få evenemanget.

Nu dyker ett tredje alternativ upp - en turné motsvarande Melodifestivalens upplägg de senaste åren. En modell där alla tre städerna skulle kunna bidra till schlager-EM i Sverige. Semifinaler i Göteborg och Malmö i början av veckan, och final i Stockholm, är ett av alla de alternativ SVT nu går igenom.

- Just nu är ingenting uteslutet, vi tittar på en massa varianter och lösningar, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för ESC 2013.

"Det här ju lite annorlunda"

Vad som kan innebära en svårighet med ett sådant upplägg är det praktiska och ekonomiska, då tävlingarna i så fall skulle sändas från tre olika städer samma vecka, till skillnad från Melodifestivalen, där det sänts enbart lördagar.

- Det här är ju lite annorlunda, vi har naturligtvis jättemycket och bra erfarenhet från Melodifestivalen-turnén, men Eurovision är ett lite annat monster, och ett annat tidsschema som är tightare med två semifinaler samma vecka som det är final, det är lite skillnad mot Melodifestivalen-turnén som spänner över sex lördagskvällar. Men som sagt, just nu tittar vi på alla varianter, säger Martin Österdahl.

FAKTA

Foto: Roger Vikström   Foto: Roger Vikström

FRIENDS ARENA, Stockholm

Ett alternativ som av många anses vara den starkaste kandidaten. Det är redan klart att finalen av nästa års svenska melodifestivalturné kommer att hållas här. Arenan kommer att ha plats för upp till 65 000 personer i publiken.

Foto: Anders Ylander   Foto: Anders Ylander


SCANDINAVIUM, Göteborg

Arenan rymmer 14 000 personer vid konserter och 12 044 vid idrottsevenemang. 1985 stod Göteborg och Scandinavium värd för Europafinalen, året efter Bröderna Herreys seger.


Foto: Ronny Johannesson Foto: Ronny Johannesson

MALMÖ ARENA, Malmö

Med närhet till flygplatsen Kastrup, och möjlighet till extra boende på andra sidan bron i Köpenhamn, kan Malmö ta emot många besökare. Har en kapacitet att ta emot 15 400 besökare vid konserter.

De kan arrangera Eurovision Song Contest 2013

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.