Träskor - en älskad klassiker

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Träskotrenden är i år starkare än någonsin.
Foto: Ingemar Lindewall

Träskon har gjort storstilad comeback - och är hetare än någonsin. Hög eller låg klack, hel eller öppen tå, med eller utan remmar, färg eller ekologiska - varianterna av den älskade 70-talsklassikern blir fler för varje säsong. 

- Träskon är absolut här för att stanna. Sedan den gjorde comeback sommaren 2008 har utbudet ökat varje år, och nu syns skon hos de stora modehusen i Milano, Paris, London och New York, säger Sara Winter, pressansvarig på Skobranschrådet.

 Och ännu har inte träskotrenden nått sin kulmen.

Hållbar & praktisk


 - Men även när den planar ut framöver kommer det vara givet att varje skosamling innehåller minst ett par träskor, säger Sara Winter.

 Att träskon är folklig, hållbar och praktisk tror hon är några av orsakerna till att den har blivit en klassiker.

 - Den passar vårt klimat så bra, eftersom den är slitstark och tålig. Många av de naturfärgade varianterna blir bara snyggare ju mer man använder dem.

Hitta egen variant


 I skobutikerna finns otaliga modeller - allt från högklackade sandaletter till rejäla stövlar. Det är lätt att hitta sin egen variant och det krävs inte att man har någon särskild klädstil. 

 - Det är lika schysst att ha dem till jeans som till en blommig bohem-chic klänning. Men visst kan man se att 70-talsvurmen skrider fram mer och mer. Då är det jeansshorts, utsvängda jeans, slokhatt och stora solglasögon som gäller, säger Sara Winter.


Här är 43 modeller för alla smaker och plånböcker!

FAKTA

Därför är träskor bra för dina fötter


- När man går på ojämnt och mjukt underlag kan det vara en fördel att ha en styv sula. Då undviker man att belasta de små fotlederna som gör att man får trötta och värkande fötter.

- En bred klack ger bättre balans och stabilitet.

- Smala skor bidrar till felställningar i tårna, som i värsta fall kan kräva operation. I bredare skor får tårna mer utrymme och mår bättre.

- Med en bredare sula att stå på fördelar du belastningen mer jämnt över foten. Smala klackar ger en skadlig punktbelastning på hälen som kan skada knäna.

Källa: Zewar Al Dabbagh, läkare på ortopedkliniken, Karolinska universitetssjukhuset

Kändisar som älskar träskor


Sarah Jessica Parker, Sex and the City-stjärnan går ofta omkring på New Yorks gator i ett par träskor från Swedish Hasbeens.

Maggie Gyllenhaal, har precis som Sarah Jessica Parker minst ett par Hasbeens i sin skosamling.

Kate Beckinsale, den brittiska skådespelerskan matchar sina Chanel-träskor med jeansshorts och stora solglasögon.

Rachel Bilson, skådespelerskan kombinerar sandaler i träskomodell till en kort klänning och jeansjacka.

Miley, amerikansk sångerska och skådespelare, bär  träskor till en ledig vardagsoutfit - som jeans och linne.

Ashlee Simpson, amerikansk sångerska och skådespelerska, tycker om rejäla träskor med nitar. Hon kombinerar dem gärna med ett par jeans.

Zoë Kravitz, amerikansk sångerska och skådespelerska, syns på New Yorks gator i sina trendiga sandaler i träskomodell. Hon har dem gärna till en långklänning.

Källa: Nationalencyklopedin, Populär historia och Sara Winter på Skobranschrådet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.