Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tragedierna bakom idyllen i ”Svenska hjärtan”

Här är några av dagens största nöjesnyheter.
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: BROR AUGUSTSSON / SVT
Foto: SVT
Foto: SVT
1 / 8

”Svenska hjärtan” är en odödlig del av den svenska tv-historien.

Alla minns scenen där Ulf Qvarsebos rollfigur Torsten drar i gång gräsklipparen i snön på nyårsafton – och regissören och manusförfattarens Carin Mannheimers starka kvinnoporträtt.

– Hon hade haft mer att göra, tycker jag, men hon gick ju tyvärr bort, säger Doris Funcke som spelade Kristina i alla fyra säsonger.

När ”Svenska hjärtan” hade premiär i SVT den 2 september 1987 såg medieutbudet helt annorlunda ut än i dag. Det fanns ingen kommersiell tv i Sverige, TV3 skulle inte starta på ännu ett par månader, och när en dramaserie blev framgångsrik blev den extremt framgångsrik.

Som ”Svenska hjärtan” – Carin Mannheimers skildring av människorna i ett välmående radhusområde och vad som döljer sig under polerade ytan. De timslånga avsnitten lockade ofta över två miljoner tittare och än i dag, mer än 30 år senare, är det många som har starka minnen från serien.

– Det var väldigt många som tittade. SVT hade ett väldigt stort genomslag och skapade debatt och intresse. Det är svårare i dag att få ett sådant genomslag, säger Sten Ljunggren, 81, som spelade Henrik Wallin i serien.

Dödsfallet skakade serien

Doris Funcke, 78, blir än i dag stoppad på gatan av människor som känner igen henne från ”Svenska hjärtan” där hon gjorde rollen som Kristina Wallin.

– Ganska ofta, faktiskt. ”Visst är det väl du”, det händer väl en gång i månaden eller något. Underligt nog, jag blir lika förvånad varje gång, det var ju så längesedan, berättar hon.

I huvudrollerna syntes också skådespelare som Solveig Ternström, 82, Agneta Danielsson, 75, och Anita Nyman, 67. Flera av huvudrollsinnehavarna har också gått bort – däribland Jarl Borssén som dog 2012, han blev 75 år gammal, och Stig Torstensson som dog 2013, 79 år gammal.

Serien drabbades också av sorg under tiden den sändes.

Skådespelaren Ulf Qvarsebo dog 1990, bara 59 år gammal. När serien återvände med en tredje säsong 1995, efter ett flera år långt uppehåll, inleddes det första gången med hans rollfigur Torsten Lagers begravning.

”Den scenen är oförglömlig”

Torsten Lager stod också för en av de mest minnesvärda scenerna i ”Svenska hjärtan”. I den första säsongens sjätte avsnitt av serien kör han gräsklippare, först över en matta inomhus och sedan ute i snön, på nyårsafton – efter att ha bråkat med hustrun Elisabeth Lager, spelad av Solveig Ternström.

Det är en scen som har etsat sig fast i minnet på mängder av tv-tittare.

– Det minns alla. Han gick ut när han fick veta att hon ville skilja sig, han blev så desperat, säger Sten Ljunggren.

– Den scenen är oförglömlig. Carin var ju genial, hon hittade de där exakta situationerna som sa så mycket. Jag tycker att hon var väldigt duktig på det, säger Doris Funcke.

Carin Mannheimer både skrev manus och regisserade ”Svenska hjärtan”. Doris Funcke tycker att serien var före sin tid – inte minst när det kommer till kvinnoporträtten.

– Det var starka kvinnor, inga schabloner. Jag såg om den för en 15 år sedan och tyckte att den fortfarande var jätteaktuell, och redan då hade den ju några år på nacken. Den var väldigt fängslande. Det fanns tid att ge rollfigurerna kött på benen, så att säga. Det tycker jag var väldigt fint, säger hon.

Hyllningen till Mannheimer

Sten Ljunggren hyllar också Carin Mannheimer, som förutom ”Svenska hjärtan” var känd för tv-serier som ”Solbacken: Avd E” och ”Saltön”.

– Hon hade sinne för att att beskriva människor tillvaro, verklighet och relationer och sådant där. I sina berättelser träffade hon något som angick väldigt många människor, säger han.

Carin Mannheimer själv gick bort 2014 efter en kort tids sjukdom. Hon blev 79 år.

Doris Funcke, som också medverkade i ”Saltön” och ”Solbacken: Avd E”, saknar sin vän och arbetskamrat.

– Hon kunde de där med att nå människor. Hitta exakt sådana här talande situationer och rubriker. Hon var jättebra på det. Nej, hon hade haft mer att göra, tycker jag, säger hon.

Sändes mellan 1987 och 1998

”Svenska hjärtan” var en svensk dramaserie som hade premiär i SVT i september 1987. Serien skildrade livet i ett välmående radhusområde.

Den andra säsongen sändes under 1989, sedan följde en lång paus innan den tredje säsongen hade premiär 1995. Den fjärde och sista säsongen visades sedan under 1998.

Carin Mannheimer skrev och regisserade ”Svenska hjärtan”.

I huvudrollerna syntes bland andra Solveig Ternström, Stig Torstensson, Agneta Danielsson, Doris Funcke, Sten Ljunggren och Anita Nyman.

Även skådespelare som Jarl Borssén, Per Morberg, Sara Key och Hans Mosesson medverkade i serien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.