Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Toppmodellens blodiga roll i succén ”Squid game”

HoYeon Jung är en av huvudrollsinnehavarna i ”Squid game” på Netflix.
Foto: instagram.com/hoooooyeony/

Den framgångsrika modellen HoYeon Jung har en av huvudrollerna – och är en av de mest omtalade karaktärerna – i Netflix succéserie ”Squid game”.

Men att hon skulle hamna på Netflix var långtifrån en självklarhet.

Vi vill varna för mindre spoilers i artikeln.

2015 utsågs modellen HoYeon Jung, 27, till Sydkoreas ”next top model” av tidningen Vogue efter att hon två år tidigare medverkat i tv-programmet med samma namn.

Efter att ha inlett sin modellkarriär som 16-åring har HoYeon Jung synts på omslag för Vogue, Nylon, Harper’s bazaar, Dazed och Elle, samt arbetat med märken som Marc Jacobs, Fendi, Max Mara, Dolce & Gabbana, Emilio Pucci, Chanel, Miu Miu, H&M – och flera andra. Hon har även varit exklusivt bunden till Marc Jacobs genom åren.

Utöver den internationella modellkarriären hyllas HoYeon Jung just nu för något helt annat:

Sin väldigt plötsliga skådespelarkarriär.

https://www.instagram.com/p/CQKrXyPhXwA/

Mest sedda serien på Netflix i Sverige

HoYeon Jung har en av huvudrollerna i den sydkoreanska och väldigt blodiga Netflix-serien ”Squid game” – som enligt Netflix själva är på god väg att bli en av streamingtjänstens mest populära serier någonsin. Och det med engelskspråkiga serier inräknade.

”Squid game” ligger överst på topplistan över de mest sedda serierna på Netflix i Sverige just nu och toppar motsvarande listor världen över.

I tv-serien spelar HoYeon Jung ”ficktjuven” Kang Sae-byeok, en flykting från Nordkorea, också kallad ”spelare 067”.

HoYeon Jung, eller ”spelare 067”, i ”Squid game”.
Foto: Netflix

Hon ingår i en grupp av 456 utvalda personer, som alla är utblottade och anses befinna sig på samhällets botten, och som erbjuds att tävla om över 340 miljoner kronor. Tävlingarna består av klassiska barnlekar men som visar sig vara allt annat än oskyldiga – och med dödlig utgång.

De som är kvar vid liv efter sex deltävlingar får lämna med prispotten.

https://www.instagram.com/p/CUEnzHiBGnB/

HoYeon Jung tvivlade på sig själv

Det var dock långtifrån någon självklarhet att HoYeon Jung skulle synas i succéserien – än mindre ha en av huvudrollerna.

Det var inte bara hennes första skådespelaruppdrag, det var även hennes första provfilmning någonsin.

Drömmen om att skådespela växte fram med tiden. HoYeon Jung började ta skådespelarlektioner och skaffade därefter en agent. Det första manuset som landade på hennes bord?

”Squid game”.

https://www.instagram.com/p/CQYAsynhejj/

HoYeon Jung gjorde en provfilmning och fick rollen.

– Jag minns hur jag tillbringade all min tid förutom när jag åt mat med att läsa manuset. Jag skickade in en video, regissören kontaktade mig och bad om att få träffa mig. Så jag släppte allt och flög dit direkt, säger HoYeon Jung till det sydkoreanska magasinet W och fortsätter:

– Det första jag sa när min chef berättade att jag fått rollen, var: ”Varför?” Jag var så glad när jag fick nyheten, men det var som att en ännu större rädsla tog över mig. Typ ”tack så himla mycket, men fixar jag verkligen det här?”

https://www.instagram.com/p/CQqu1cfBbo8/?hidecaption=true

Därför valde HoYeon Jung skådespeleriet

Inför sin roll som ”ficktjuven”, och nordkoreansk flykting, övade HoYeon Jung på att prata med nordkoreansk dialekt, studera Nordkorea, samt titta på ett flertal dokumentärer om nordkoreanska visselblåsare och avhoppare.

Hon kände genast igen sig i karaktären Kang Sae-byeok som för tittarna framstår som en ensam karaktär på flykt undan någonting, men man vet inte vad, och som gärna håller sig på sin egen kant.

– Jag lämnade Sydkorea för att fortsätta min modellkarriär utomlands, jag tillbringade mycket tid på egen hand. Känslan jag kände på den tiden var ”ensamhet”. Det är ingen stor skillnad mot känslan av ensamhet medan man försöker hålla ut och bara leva, säger HoYeon Jung till W.

Enligt HoYeon Jung var det ensamheten och allt som följde med det som fick in henne på skådespelarbanan.

– På helger och semestrar tillbringade jag mycket tid hemma med att läsa en bok, fundera och titta på film. Nu när jag tänker på det, om jag inte hade haft den tiden hade jag nog inte kunnat skådespela. Jag lindrade min ensamhet med filmer och böcker, och hade en stark önskan om att förmedla vad jag känner genom skådespeleri. Så under semestern åkte jag till Sydkorea och tog skådespelarlektioner, säger hon till W.

Matilda från svenska serien ”Threesome”: ”Det var jobbigast med sexscenerna”:

Matilda från ”Threesome”: Det var jobbigast med sexscenerna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.