Top Cats: "Vi delade säng på dansgolvet"

TORSBY - HÖLJES - BRANÄS. Paljetter och playback i all ära - men när Melodifestivalens strålkastare slocknade satte sig Top cats i turnébussen och fortsatte göra vad de alltid gjort: turnera runt hela Sverige, plugga i kontakterna och spela rockabilly.

Expressen följde med bandet på ett dygns turné på hemmaplan i Värmland.

Klockan är snart ett på natten och hela Top cats sitter hopträngda i den nyupprustade turnébussen.

Innertaket består av leopardmönstrad sammet och bandets turnégodis - filidutterna - ligger på plats i förardörren.

Längst bak sitter Jon Kleppenes, 25, och Olle Sätterström, 23, och muttrar.

Gitarristen Fredrik Lilja som fyller 25 år i dag är nämligen försvunnen.

Motorn går på tomgång i tio, femton, tjugo minuter.

– Jag provar att ringa honom, säger Olle Sätterström, men täckningen är obefintlig i Höljes i nordvästra Värmland där bandet just har spelat i samband med rallycross-EM.

Bjudna på födelsedagsöl

Plötsligt kommer Fredrik Lilja springande mellan husvagnarna, svettig, med en Ica-kasse i handen.

– Jag har fixat öl, ropar han.

– Jag sprang över campingen och folk i husvagnarna ville bjuda in mig på födelsedagsöl, men jag sa att jag inte hann så då höll jag bara ut kassen och sprang, så lade alla i en öl var.

Resten av Top cats skrattar och bussen rullar nu mot Branäs där bandet ska sova i natt.

Ända sedan Top cats bildades för 11 år sedan har de lagt hundratals turnémil bakom sig.

Efter Melodifestivalen ökade bokningarna och nu väntar 29 speldagar av 33.

– Jag har just tvättat kläder för en månad framåt. Jag tar inte med så många ombyten. Vi åker ju till ett nytt ställe varje dag och där är det ingen som vet vad jag hade på mig dagen innan, säger Jon Kleppenes och skrattar.

Nio timmar tidigare började resan från bandets bas - Torsby. När bussen rullar mot Höljes, höjs volymen på stereon.

Rockabilly-musik strömmar ur högtalarna och Top cats sjunger med.

Åtminstone i tio minuter, för sedan är det dags för folkbildning.

Jon Kleppenes stoppar in en SVT-dokumentär om andra världskriget i X-boxen i bussen.

Olle Sätterström somnar.

– Äh, den här var inte så spännande, säger Fredrik Lilja och startar ett ishockeyspel i stället.

Fått större publik

Resten av sommaren är det turnéliv som gäller för Top cats.

– Det jobbiga är att man aldrig får mer än sex timmars sömn i sträck och äter så dåligt, säger Jon Kleppenes, som liksom resten av bandet är halvsjuk.

Det är kvällarna som gör att allt slit känns värt det.

– Det är ju spelningarna som är det roliga och efter Melodifestivalen har vi fått större publik.

Dagen med Top Cats

16.23: Instrumenten pusslas in i den nyrenoverade turnébussen. Ståbasen är de rädda om. I påskas klättrade Martin Lindahl som vanligt upp på instrumentet i "Bingolotto" men råkade trampa sönder den. "Det var väldigt pinsamt. Jag hade väl ätit för mycket påskgodis", säger han. När allt är på plats – även gymprodukter från tv-shop – rullar bussen ut på de värmländska vägarna. Denna vecka är Jon Kleppenes turnéledare och säger att det är dags att åka. Nästa vecka är det Olle Sätterström som tar över chefsrollen.


18.20: Top cats riggar allt själva. Efter år av övning går det nu på 11 minuter blankt och alla vet exakt vad de ska göra. Timmarna fram till konserten tillbringas i en byggbarack som fungerar som loge. Runt om campar 28 000 personer som är i Höljes för rally-em. Ljumma hamburgare och papperstallrikar med kassler och potatissallad bärs upp och sköljs ner med öl. Men Jon Kleppenes tar det lugnt. "Jag kan inte dricka så mycket innan jag spelar. Det funkar inte", säger han.


21.15: Rockabilly-frisyrerna ska kammas på plats. Men ingen i Top cats använder brylkräm. "Det sitter inte alls bra. Vi kör på vax", säger Fredrik Lilja. Förberedelserna tar knappt fem minuter förutom för trummisen Robert Jansson. "Han tar alltid längst tid på sig", säger Lilja. En kvart innan spelningen rullar en limousine fram i leran och Top cats får glamourös skjuts mellan husvagnarna till scenen. Men det finns ingen alkohol i bilen. "Du får ta med dig burkölen", säger chauffören glatt till en lättad Fredrik Lilja.


22.07: Ungefär 5000 värmländska fans flockas framför Top cats och de kan varenda låt utantill. När Jon Kleppenes berättar att det är Fredrik Liljas 25-årsdag sjunger hela publiken för honom. Ett cigarettpaket kastas upp på scenen. "Vi har aldrig fått några trosor, men en gång låg det ett par strumpor på scenen", säger Martin Lindahl. När Melodifestivalbidraget "Baby doll" har spelats och bandet går av scenen, dröjer det inte länge innan de ropas upp igen.


23.45: Efter spelningen kommer Top cats fram till kravallstaketet och signerar tröjor, kepsar och skivor åt fansen. Martin Lindahl och Jon Kleppenes får även lite generat skriva sina autografer på några lyckliga tjejers bröst. Affärerna går bra. I kassan finns det nu nästan 10 000 kronor. Top cats-tröjorna säljer bättre i Värmland än i södra Sverige. Men snart har de sista fansen fått kramar och Top cats hoppar in i limousinen igen och åker mot logen där det är dags att packa om för vidare färd.


02.51: Bandet övernattar i våningssängar i skidorten Branäs, fyra mil från Höljes. I det delade badrummet i korridoren väljer de att borsta tänderna och gå och lägga sig i stället för att efterfesta. Ölen tog nämligen slut och i morgon är det en lång dags körning innan det är dags för nästa spelning. Nu upptäcker man att det bara finns en uppsättning lakan så Top cats får broderligt dela upp örngott och underlakan mellan sig innan de säger godnatt. Några få timmar senare sitter de alla färdigpackade vid frukostbordet. Ännu en dag på vägarna har börjat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.