Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tony Irvings dom: Så bra är dansarna i kväll i Let's dance

Foto: Linus Hallsénius / TV4

Ikväll är det dags för tio deltagare att påbörja sin resa inom den som är Sveriges största och mest prestigefyllda danstävling – ”Let´s Dance”.

En danstävling där jag tillsammans med mina kolleger Ann och Dermot kommer att utvärdera, ge feedback och ställa krav på deltagarnas prestationer och jag längtar efter att klockan slår 20.00!

I år är det sjuttonde året i rad som tio par kommer att kliva ut på dansgolvet, in i våra liv och under tio veckor gå in i det som vi kallar ”Let's Dance-bubblan”.  

Det blir underhållning av världsklass när vi följer årets deltagare genom sina personliga utvecklingsfaser som är fyllda av såväl emotionella som fysiska utmaningar.

Vi kommer att se dem tänja på sina gränser när de kliver ur sin comfort zone och pusha sig själva mot slutmålet att om tio veckor stå i finalen och greppa den berömda skon i glas. 

Alla vill göra sitt bästa och ingen vill misslyckas – alla vill vinna! 

Vecka efter vecka kommer de att träna med sin danspartner som alla är yrkesprofessionella före detta elitidrottare och bland Sveriges främsta sportdanstränare inom olika pardanser. De är mycket mer än danspartners till dessa kända deltagare; de är deras tränare, mentor och i vissa stunder deras klippa när energi, motivation, känsla och vilja börjar tryta och de känner att de vill ge upp. 

Tillsammans måste de prestera mängder av olika dansstilar, akrobatiska rörelser och tekniska moment, allt inbakat i ett konstnärligt, underhållande och musikaliskt paket. 

Som före detta dansare är detta allt jag strävat efter i varje uppträdande under min karriär och det var åratal av förberedelse och träning. 

Det jag gjorde under min livslånga karriär, måste nu deltagarna klara av att göra på några veckor. 

Detta blir en utmaning som jag med glädje kommer att följa och leva mig in i när jag analyserar deras framförande, ger feedback samt värderar det poängmässigt.

Det kommer att bli några tior, fyror och vem vet, i början kanske till och med de berömda ettorna kommer att behöva användas? Jag hoppas dock att jag inte behöver ta fram spaden med nummer ett på senare i säsongen för det betyder att någon har misslyckats totalt. 

Ingen vill få en etta för sin prestation samt så vill ingen vara den förste att åka ut ur tävlingen och hamna på den berömda ”Let's dance-skräphögen” där vi nästan glömmer bort att de varit med i tävlingen överhuvudtaget. 

För att undvika detta måste de i kväll sätta en trygg och glädjefylld show med bra förutsättningar inom balans, kontroll och koordination som vi i juryn kan använda för att basera deras framtidsutveckling på. Då ingen åker ut i tävlingen i kväll ges ni som tittar möjligheten att lära känna deltagarna, hitta en favorit och stödja dem på deras resa. 

En resa som alltid är personlig och individuell. 

Det är just deras individuella framträdande vi både bedömer och värderar då man i Let's dance tävlar mot varandra genom att tävla mot sig själv. 

Alla våra deltagare har olika förutsättningar när de ställer upp i tävlingen. De har olika musikaliska begåvningar, fysiska förutsättningar, scenerfarenheter samt livsupplevelser. De är i olika åldrar, kön och kroppsstorlekar och vi behandlar ingen annorlunda än den andra.  

Varje deltagare förväntas att utföra sin tilldelade dans med den tillhörande musiken och leva upp till de förväntningar vi i juryn har som är grundade i danssportens idrottsliga krav. 

Vi ger deltagarna poäng för sin insats vilket gör att vi i varje deltävling kan se vem som har gjort den bästa insatsen och den som har misslyckats under kvällen.

Men det slutar inte där! För till våra poäng tillkommer det spännande och frustrerande momentet där ni tittare kan ringa in och rösta på era favoriter, eller som ni brukar göra; rädda den ökände underdogen. 

Slutligen resulterar detta i att både ni och vi i juryn utser de två fantastiska par som krossar alla andra och hamnar i finalen att strida mot varandra om äran att vinna Let´s Dance 2022. 

I kväll sparkar vi i gång allt detta med glitter och glamour när orkestern under ledning av Jonas Gröning börjar spela den allra första noten i Let's Dance 2022! Våra dansare kommer att explodera in i rutan med ett sprakande öppningsnummer koreograferat av David Watson. Petra Mede och David Lindgren tar rodret och vägleder oss genom varje tävlingsmoment med humor och klass som gör att Let's Dance fortfarande är Sveriges bästa dansprogram. 

Själv har längtat efter att få sätta på mig en av mina färgglada kavajer och släppa fram mina olika former av kritik, hyllningar såväl som sågningar. 

I år har vi för första gången sedan innan pandemin återgått till livepublik. 

Vi ses i kväll och må bäste dansare vinna! 

Tony Irvings dom: 

Par 1: Lisa Ajax & Tobias Bader

Lisa ajax
Foto: Magnus Ragnvid/TV4

Dans: Cha Cha

Låt: Loose my mind 

Artist: Myra Granberg

” Med sin bakgrund inom musik och scenframträdande borde Lisa vara rutinerad i att stå framför publik och prestera under stress och som före detta Idol- och Mellodeltagare är tävlingsmoment en vana för henne. Kruxet är att jag minns inget uppträdande med Lisa där jag sett henne dansa! Har det bara blivit så eller kan det bero på att hon inte kan dansa? Oavsett kroppsförmågan så har jag höga förväntningar på bra musikalitet och show från henne redan från första numret”.

Par 2: Marie Mandelman & Jonathan Näslund

Mandelmann
Foto: Magnus Ragnvid/TV4

Dans: American Smooth

Låt: Come fly with me

Artist: Michael Bublé

”Marie är den deltagaren som jag tror kommer att stå för säsongens största förvandling! Vi är inte vana att se henne uppklädd, uppsminkad och ärligt talat skulle jag bli mycket förvånad om hon har erfarenhet av att gå i höga klackar vilket hon blir tvungen att göra under hennes dansutveckling. Däremot har Marie en fördel och det är att allt vi ser henne göra i TV handlar om att vara två. Två personer i harmoni med varandra och detta är nyckeln till en bra pardans. Ikväll kan jag förutspå att det kan vara rätt så obalanserat, men överraskande blir det när hon kliver ur sin comfort zone”.

Par 3: Markus Granseth & Cecilia Ehrling Danermark

Markus Granseth
Foto: Magnus Ragnvid/TV4

Dans: Quickstep

Låt: Walking on sunshine

Artist: Katrina and the Waves

”Multitalangen och barnprogramsledaren som kontinuerligt skapar nya saker borde vara van vid att både utmana sig själv samt kliva ur sin låda. Personlighet och kreativitet är hans starka sidor, men att vara dansant och fysisk verkar inte tillhöra hans tidigare resumé. Jag får en känsla av att han kommer att vara årets spelevink som bjuder på ett bra skratt och mängder av roliga stunder. Danskvalitet är däremot upp till bevis”.   

Par 4: Dr Mouna Esmaeilzadeh & Tobias Wallin

Dr mouna
Foto: Magnus Ragnvid/TV4

Dans: Quickstep

Låt: Candyman

Artist: Christina Aguilera

”Jag har en känsla av att Dr Mouna är extremt intellektuell och har kapacitet att analysera allt vi gör ner till minsta biodynamiska rörelse. Kruxet är att hon kan lätt få ”paralysis of analysis”, dvs att det är en sak att veta vad du gör, men en helt annan att göra det i praktiken. Jag tror att detta med att vara fysisk inte är en av hennes starka sidor och nu gäller det att kroppen och inte bara knoppen skall fungera. För Dr Mounas del kan detta med dans vara en utmaning för henne”.

Par 5: Aron Andersson & Jasmin Takàcs

Aaron
Foto: Magnus Ragnvid/TV4

Dans: Cha Cha

Låt: Shivers

Artist: Ed Sheeran 

”Av alla våra deltagare har Aron redan en vana av att utmana sig själv med att utföra mängder av olika fysiskt krävande aktiviteter. Det finns ett väl etablerat tävlingssystem för rullstolsdans med alla kriterier anpassade så att varje dans har liknande karaktärer till de som dansas gående. För hans del blir det att matcha dessa kriterier och samtidigt hitta nya konstnärliga tolkningar som han kan koordinera mellan sig själv som rullstolsburen och Jasmin som gående. En spännande ny riktning både för honom och Let´s Dance”.

Par 6: Mia Parnevik & Tobias Karlsson

Mia parnevik
Foto: Magnus Ragnvid/TV4

Dans: Samba

Låt: The Rhytmn of the night

Artist: DeBarge 

”Jag upplever Mia som en klassisk mamma som spenderar hela sin tid med att fixa, ordna och dona åt alla andra och är i sitt esse när hon får göra så. Nu måste hon sluta tänka på alla andra och istället sätta sig själv i fokus och bry sig om sin egen utveckling. Jag har en känsla av att Mia kommer att vara säsongens hjärta, men att hon har en tuff resa till att bli dansexpert”.   

Par 7: Filip Dikman & Linn Hegdal

Filip Dikmen
Foto: Magnus Ragnvid/TV4

Dans: American Smooth

Låt: Save your tears

Artist: Ariana Grande

”Som komiker kommer Filip att ha lätt för att visa oss sina glada och roliga sidor och jag tror att underhållningsvärdet i hans utförande kommer att vara stort. Däremot ser jag inte honom som en person med bra kroppskontroll och koordination och ärligt talat tror jag att han är lite tvärtom; slapp och okoordinerad. Kommer att bli intressant att se om han lär sig att bemästra sina olika kroppsdelar samt visa en lite allvarligare sida i de moment som kräver detta”.   

Par 8: Cecilia Von der Esch & Hugo Gustafsson

Foto: Magnus Ragnvid / TV4

Dans: Tango

Låt: Nån annan nu

Artist: Molly Sandén

”Här har vi en skådespelare som är van att gestalta olika roller och i dansen kommer det att underlätta för henne att hitta rätt känsla och karaktär för varje dans så att hon kan leva sig in i dansens anda. Problematiken är att hon måste hitta rätt fysisk teknik för varje dans och inte bara fastna för den yttre presentationen. Kan vara lite som att äta en tårta där glasyren ser riktigt bra ut, men insidan är bara tom”. 

Par 9: Henrik Fexeus & Malin Watson

henrik fexeus
Foto: Magnus Ragnvid/TV4

Dans: Tango

Låt: A sky full of tears

Artist: Coldplay

”Här har vi en man som är känd för att använda sin hjärna, läsa av andras kroppsspråk samt ta med oss in i sin mentalistvärld. Nu ska han stänga av sin hjärna och använda sin egen kropp, både för att vara teknisk men även för att visa upp sitt eget kroppsspråk. Jag tror att det är en sak att läsa av någon annans kroppsliga intention, men en helt annan att visa upp sin egen. Nu är det vi som skall läsa av hans kroppsrörelser och det kan vara rätt så obekvämt för honom”. 

Par 10: Eric Saade & Katja Lujan Engelholm

Eric saade
Foto: Magnus Ragnvid/TV4

Dans: Samba

Låt: Get Lucky

Artist: Daft Punk

”En sångare som är känd för sina dansanta framträdanden har ändå hinder att passera när det gäller att dansa som par.  Att stå på scenen själv och röra sin kropp eller att ha dansare runt omkring dig gör dig inte till en bra pardansare. Nu måste Eric utmana sig själv och inte vara singel i centrum utan vara en del i en duo. Att lära sig varje dansstils unika teknik och karaktär samtidigt som han för Katja i ett samspel om två kommer att vara en utmaning för Eric”. 

Därför tävlar Henrik Fexeus: 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.