Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tone Oppenstam har fängslats på Färingsö

"Östermalmsladyn" dömdes i hovrätten till fängelse i två år och nio månader.
Foto: Roger Vikström
På fredagen valde tv-profilen att själv inställa sig för att avtjäna fängelsestraffet på anstalten Färingsö.
Foto: Roger Vikström
Tone Oppenstam är känd från TV4-serien "Ladies på Östermalm.
Foto: Robert Eklund

Från 286 kvadratmeter sekelskiftsvåning på Strandvägen med utsikt över Nybroviken på Östermalm i Stockholm – till en cell på kvinnofängelset Färingsö.

Tone Oppenstam sitter nu i fängelse, efter att ha lämnat över sig själv.

– Hon åkte dit, knackade på dörren och sa: "Nu är jag här, nu får ni ta in mig", berättar Tone Bernadotte Oppenstams juridiska ombud Johann Binninge.

Den 30 september kunde Expressen berätta att Tone Bernadotte Oppenstam, 46, känd från TV4-serien "Ladies på Östermalm" inte beviljas prövningstillstånd i Högsta domstolen, HD.

Det innebär att hovrättens dom på fängelse i två och nio månader för ekonomisk brottslighet står fast.


LÄS MER: Östermalmsladyn utsatt för inbrott.


På fredagen valde tv-profilen att själv inställa sig för att avtjäna fängelsestraffet på anstalten Färingsö – en resa på två mil från bostaden på Strandvägen. Anstalten har, enligt Kriminalvårdens hemsida, 43 platser i säkerhetsklass 2 samt 12 platser i säkerhetsklass 3.

"Vill få de överstökat"

Anstalten erbjuder internerna arbete i form av "småindustri med montering och förpackning, utelag, tvätt- och förrådsarbete." Där finns också vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå, svenska för invandrare samt läs- och skrivträning.

– Hon ringde mig precis innan hon gick in innanför grinden, säger Johann Binninge, Östermalmsladyns privata juridiska ombud. Hon vill få det här överstökat.

Hur var hon till mods?

– Hon är stark. Hon ska fajtas för det här. Hon har redan börjat prata om en resningsansökan. Hon har modet uppe, rätt inställning.

Finns det någon oro hos henne?

– Det är en helt ny miljö, så det är klart att hon undrar: Vad kommer att hända? Hur ser det ut där inne? Är det som i tv-serierna? Det är klart att det dyker upp sådana undringar, men jag tror att hon kommer att fixa det där bra. Hon har talat om att skriva en bok om allt som har hänt.


LÄS MER: Tv-ladyns lyxvåning säljs för multimiljoner.


Samtidigt som Tone Oppenstam flyttade in på Färingsöanstalten, ligger hennes 286 kvadratmeter och sju rum stora paradvåning på Strandvägen i Stockholm ute till försäljning på bosajten Hemnet. Bostaden är den dyraste som just nu ligger ute till försäljning. Priset? 50 miljoner kronor.

Om hon avtjänar två tredjedelar av straffet på anstalt innebär det att hon hålls inlåst i sammanlagt 21 månader. Hon får också räkna av tiden om fem veckor som hon satt häktad.

Har du hört något från henne sedan hon kom till anstalten?

– Nej, ingenting.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.