Anna Book och Tommy Nilsson gick direkt vidare till final i Globen. Elin Lanto och Uno & Irma gick vidare till "Andra chansen".
Anna Book och Tommy Nilsson gick direkt vidare till final i Globen. Elin Lanto och Uno & Irma gick vidare till "Andra chansen".

Tommy Nilsson och Anna Book till finalen

Publicerad
Uppdaterad
Expressen.se rapporterade direkt från finalen i Jönköping. Läs referatet här.
Årets resa mot Eurovision Song Contest är i gång. Här är samtliga åtta artister som tävlade i lördagskvällens melodifestival.

1 Elin Lanto "Money"

Elin Lanto började sin "karriär" i underhållningens värld redan som sjuåring. Med sin lite lätt flickaktiga sång intog Elin Lanto scenen i Jönköping och efter en minut slängde hon ut den svarta höghatten rakt ut i Vättern. Ett litet trollerinummer kvällen till ära. - Pulsen är hög. Det kändes bra innan. Nu känns det lite skakigt, sa hon till intervjuaren och schlagerkingen Christer Björkman bakom scenen. Bär den här låten till finalen i Lordi-land? Vi får se.

2 Andersson & Gibson "Anything but you"

"Catch the Moon"-Stefan Andersson och Aleena Gibson har skrivit låten tillsammans. En stillsamt framförd countrymysare fick publiken i Jönköping att lugna ner sig en smula och vifta med...tja saker i luften. Fint värre, men en bra bit ifrån fjolårets Lordi-vinnare. Aleena fick en fråga om Simon & Garfunkel inspirerat paret till låten. Hennes svar: - Det är våra favoriter.

3 Anna Book "Samba sambero"

Med glitter i kjol, ögonfransar, hår och sång tog Anna Book (som blev tvåa i svenska melodifestivalen 1986 med "ABC") i från tårna och sjöng om "en dans för kärlek". Närgångna dansare smög runt henne på scenen och doo-doo-doade i kör. "Du gör mig varm, du gör mig het", sjöng Anna Book och spände blicken djupt i en av de manliga dansarnas ögon. - Det är helt fantastiskt. Jag lever min dröm. Det har växt och det är så roligt. Sambero är påhittat men står för det jag står för: kärlek, glädje och inspiration, sa "Let's Dance"-Anna till Christer Björkman.

4 Addis Black Widow "Clubbin"

Afroburr och tårtklänning. Och var det falsksång vi hörde? Eller är det bara lördagkväll? Knas med ljudet? Well, bandet klubbade på i en helt klart annorlunda melodifestivallåt. Kristian Luuk har lovat att skaffa Pigeons afrofrisyr efter programmet. - Låten är lite förvirrad, försökte Pigeon förklara efteråt. Vi tackar och förstår plötsligt allt...eller kanske inte.

5 Andreas Lundstedt "Move"

Så funky som George Michael är det väl inte. Men med en ljus ljusshow blir det en eurodisko-svepare med handklapp, rumpvift och publikflört. Kristian Luuk avslöjar att hängselprydde Andreas Lundstedts syster bor i Jönköping. Lite bonusinfo. Lundstedt har medverkat i fem schlager-SM tidigare men är ändå debutant. - Som låtskrivare, sa Lundstedt nöjt efter sitt framträdande.

6 Tommy Nilsson "Jag tror på människan"

Lång man, lång kappkavaj. Smörballadernas svenska mästare tror på kärleken och låter ingen i publiken missa budskapet. Att kunna sjunga i de här sammanhangen är verkligen hans grej. - Nej, men det är roligt och nervöst. Det var ännu nervösare (än debuten 1989). Fast det är preskriberat, sa Tommy Nilsson om sitt mäktiga framförande. Frågan är om låten är lika stark som hans röst.

7 Sofia "Hypnotized"

Schlagervind i håret, så stark att den snäva ljust limegröna lätta dressen fick snuva. Grekiskt värre och som många konstaterat, väldigt Helena Paparizou-lik låt. Med ett lyckligt leende avslutade Sofia Berntson sin sång. För att sen fortsätta bakom scenen med en äkta grekisk bouzouki-dänga i Christer Björkmans mikrofon.

8 Uno & Irma "God morgon"

Tommy och Anna vidare

Tommy Nilsson var den första artisten i kväll som går direkt till finalen i Globen. Han framförde därför sin låt en andra gång inför publiken i Jönköping. Anna Book är också direkt vidare till finalen i Globen och fick även hon ett extra framträdande. Elin Lanto och Uno & Irma är inte vidare till Globen, men är heller inte utslagna, utan får en andra chans i Nyköping. Samtidigt är fyra artister redan utslagna: Addis Black Widow, Andreas Lundstedt, Sofia och Andersson & Gibson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag