Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tommy Nilsson: Min son har aldrig sett mig dricka

Tommy Nilsson berättar om missbruket i sin självbiografi.
Tommy Nilsson firar tio år som nykter.
Foto: OLLE SPORRONG
Tommy Nilsson släppte i våras sin självbiografi ”Om”.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Tio år har gått sedan Tommy Nilsson, 60, slutade dricka.

Ett slumpmässigt AA-möte och chansen att ”sudda bakåt” tillsammans med kärleken Linda Olsson, 41, fick honom att bryta med alkoholen.

– Min son som fyller nio har aldrig sett mig dricka, säger sångaren i ”Hedman & Hedén – en beroendepodd”.

När Tommy Nilsson gästar ”Beroendepodden” med Magnus Hedman och Nemo Hedén konstaterar han att han varit nykter i drygt ett årtionde. Han slutade att dricka i en tid då han hade börjat få kroppsliga besvär. Något han fortfarande lider av.

– Jag fick gikt, portvinstå som det kallas, som man får när man torkar ur kroppen. I stället får man vattensamlingar, säger han i podden och tillägger att han nyligen fått ett anfall.

– Jag har fruktansvärt ont under foten. Det gör sig påmint.

Tog chansen när han träffade Linda

Processen att sluta dricka tog ett par år. Men Tommy Nilsson berättar att mycket berodde på slumpen. Han bodde i Hälsingland och var i Stockholm för att träffa sin producent. När det började närma sig hemfärd tyckte sångaren att de borde ta en kväll på stan, ”dricka lite bira”.

– ”Ja, men jag ska på mitt första möte i kväll” sa han då, ”Ska du med?”. Jag ringde två kompisar och frågade om det kunde vara något för mig. ”Ja”, sa de, säger Tommy Nilsson i podden.

På producentens AA-möte träffade han människor som supit bort sina familjer och arbeten. Det blev en väckarklocka.

– Jag gick därifrån och har inte druckit sedan dess. Det bara blev så. Jag ville visa mig själv och människorna i rummet att det här fixar vi. Jag gick på fyra-fem möten, men det räckte.

Tommy Nilsson hade då också funnit kärleken med musikalartisten Linda Olsson.

– När man träffar någon ny får man chansen att sudda bakåt. Och jag tog chansen att göra det. Vi planerade också att få barn. Jag var tvungen att kamma mig, komma in i matchen. Så min son som fyller nio har aldrig sett mig dricka. Det är en fantastisk känsla, säger han i ”Hedman & Hedén – en beroendepodd”.

Skrek åt spökena i huset

Oftast var han ensam i huset i skogen i Hälsingland när han drack. Där belönade han sig med vin efter att han kommit hem efter turnéer och spelningar.

– Jag kunde verkligen njuta av alkohol i ensamhet. Kunde laga världens middag. Och satt där och hällde i mig tre-fyra vinare på en kväll. Det var inga problem. Jag har druckit mycket i mina ensamma stunder.

Tommy Nilsson gjorde vad han kallar ”märkliga saker”.

– Jag har stått och skrikit i skogen. ”Kom och ta mig då din jävla trollpacka”. Det spökar ju i huset också som jag bodde i så spökena skrek jag också på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.