Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tommy Körbergs oro över ekonomin – säljer isbjörnarna

Körberg är orolig hur det ska bli med hans ekonomi om coronapandemin fortsätter under ett år till.
Tommy Körberg säljer nu sin isbjörnssamling.
Foto: SVEN LINDWALL
Tommy Körbergs isbjörnssamling består av omkring 50 isbjörnar i varierade former i material som porslin, alabaster, trä, glas och stengods.
Foto: bukowskis.com/

Tommy Körberg, 72, säljer sin isbjörnssamling.

Artisten har tidigare sagt att han bara kan tänka sig att sälja samlingen om det är för att undvika att gå på bidrag.

Men så är inte fallet nu, enligt Körberg.

– Samlingen står bara och skrotar hemma efter att vi har gjort om, berättar artisten.

Tommy Körbergs isbjörnssamling består av omkring 50 isbjörnar i varierade former i material som porslin, alabaster, trä, glas och stengods.

Artisten började samla på 1980-talet och innehåller verk av signerade formgivare som Vicke Lindstrand, Lisa Larson och Royal Copenhagen.

– Jag har samlat på dem ända sedan Londonvistelsen, det var där jag började. Sedan har jag haft en kille som har letat efter isbjörnar runt hela världen, men han har gått bort nu. Så samlingen står bara och skrotar hemma efter att vi gjorde om.

Auktionen på Bukowskis är redan i gång och pågår till och med 7 februari. Enligt aktionssidan heter alla isbjörnar ”Skifs”. 

– Min fru har bra kontakt med Bukowskis och vi frågade om de inte kunde kränga de här åt oss, och de sa: ”Ja, vad kul”. Så nu säljer vi dem, säger Körberg.

Tommy Körberg: ”Klarar mig en stund till”

Tommy Körberg har tidigare sagt att han bara skulle sälja samlingen om han var i nöd, men så är inte fallet nu.

– Jag råkade vid något tillfälle säga att jag hellre sålde min isbjörnssamling än att gå på bidrag. Men så såg jag dem i en låda hemma och tänkte: ”Vad fan ska de stå här för?” Det är några jäkligt fina.

Så du säljer dem för att du har gjort om hemma?

– Ja, precis. 

Inte för att du vill undvika att gå på bidrag?

– Nej, säger Körberg som skrattar till innan han fortsätter:

– Jag lär väl få göra det så småningom ändå.

Hur klarar du dig under pandemin?

– Jag har ju pension och sjukförsäkring eftersom jag har operarat hjärtat, men man får ju bara vara sjuk i 180 dagar. Ändå vill de att man ska jobba tills man blir 70, så jag förstår inte riktigt hur det går ihop.

– Men jag klarar mig en stund till, men det får inte hålla på ett helt år till, för då vet i fan hur det ska gå. Då får jag sälja mina mopeder också.

Har du en mopedsamling också?

– Jag har tre stycken gamla, antika saker. En från 1957, en från 1960 och en från 1966. De håller jag i ett tag till, säger Tommy Körberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.