Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tommy Körbergs lyxäktenskap – knepet för att hålla kärleken vid liv

Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Tommy Körberg drabbades i våras av corona . Han kom igenom sjukdomen – och har hopp om att samhället klarar krisen: ”Folk förr i tiden har folk upplevt världskrig, nazismen, förintelsen – mänskligheten överlever det här också”.Foto: /IBL / /IBL
Några av deltagarna i ”Så mycket bättre”. ”Markus Krunegård var en kul bekantskap. Plura har jag träffat tidigare. Vi är nästan jämngamla”, säger Tommy Körberg.Foto: KARL MELANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Jag längtar efter att kunna åka ut och sjunga, det är då jag andas. Jag är hel när jag får sjunga”, säger Tommy Körberg.Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Tommy Körberg och frun Ann-Charlotte gifte sig i juli 2007 – makarna lever inte bara ihop utan jobbar också tillsammans.Foto: JULIA DANSARIE
1 / 7

Tommy Körberg firar 13-årig bröllopsdag med Ann-Charlotte och parets band är starkare än någonsin – de både jobbar och lever ihop.

Även om konflikter kan uppstå så beskriver artisten äktenskapet med frun som ”en lyx”.

– Vi ser till att vänskapen hålls vid liv, om den försvinner så är det ingen kärlek. Passion är en sjukdom och förälskelse är livsfarligt, säger Tommy Körberg.

Under somrarna håller artisten Tommy Körberg och hans familj till strax utanför Trosa, i huset vid vattnet som han hyr av vännen Benny Andersson. Tommy Körberg är i god form, efter att tidigare i våras haft corona.

– Jag låg däckad i tio dagar med alla symptom förutom andningssvårigheter, det hade jag kontroll över. Jag har bra andningsteknik efter att ha sjungit så mycket. Jag simmade mycket under vatten som barn och fick mer lungkapacitet än normalt, säger han.

Tommy Körberg är en av de medverkande artisterna i årets ”Så mycket bättre” på TV4 som spelades in på Gotland tidigare i juni. Några av de artister som sånglegendaren fick stifta bekantskap med var Benjamin Ingrosso, Silvana Imam och Tove Styrke. 

Men extra festligt hade Körberg det tillsammans med nyfunna vännen Markus Krunegård och gamle kamraten Plura Jonsson.

Hur var inspelningarna – vi är alla nyfikna?

– Det är jag också, jättenyfiken, skämtar Tommy Körberg.

– Jag bävar för vad de har klippt ihop. Det gick åt en och annan vinare, om man säger så. Vi festade runt bordet tills att inspelningarna var klara på natten.

Kravet: ”Vill inte tolka vad som helst”

Artisten beskriver upplevelsen med ”Så mycket bättre” som överraskande positiv – men också väldigt krävande.

– En intensiv vecka, jag gäspar bara jag tänker på det! Det är långa inspelningsdagar. Det är luncher och middagar, då ska det sjungas och så äts det. Jag gick ner sju kilo under coronan – det gick jag upp igen.

Fanns det ingen tid att ta igen sig?

– Nej, man fick en halvtimme då och då. Jag hade tänkt att jag kunde dra fram äldre-kortet, det har några andra gjort – men det gjorde jag aldrig. 

Hur nöjd är du med din egen insats?

– Det blev så bra det kunde bli – med tanke på materialet jag skulle göra, det var svårt att hitta. 

– Jag vill inte tolka vad som helst. Jag valde med omsorg och Stefan Olsson som leder bandet var oerhört behjälplig. Många hade utomstående producenter, men har man en levande orkester ska man hålla sig till den tycker jag. De var jävligt bra.

”Att bli kränkt är bara ett jävla gnäll”

Det kan bli en del djupa samtal – hur mycket bjuder du på dig själv?

– Jag vet inte vad det betyder riktigt. Jag är ju sån, att frågar någon mig någonting så svarar jag. Det har skapat en och annan rubrik. Sanningen är objektiv för mig – det är min sanning, inte allas. Det misstar sig folk på otroligt och blir så kränkta av ingenting. Att bli kränkt är bara ett jävla gnäll. 

När stora artister och personligheter samlas kan det lätt uppstå gnissel – hur hanterade ni det?

– Jo, fast jag tror att alla sänker sina egon, det blir ju väldigt intimt. Silvana Imam och jag sa första dan: ”Du och jag kommer att bråka”. Men sen kom vi jättebra överens.

”Reagerade väldigt starkt”

Gnissel uppstod dock när det kom fram att flera av Sveriges största artister har fått miljonstipendier av konstnärsnämnde på grund av coronakrisen. Något som Tommy Körberg reagerade på i Aftonbladet och kallade ”moraliskt övertramp”.

Han utvecklar:

– Jag reagerade väldigt starkt. Har man konton där man har miljoner inlagda kan man ta av den vinsten tycker jag och stödja sig själv i stället för att sno pengar av folk som behöver det bättre.

Körberg menar att Konstnärsnämnden borde ha kollat vad folk tjänar innan de delat ut pengarna. Samtidigt har han en uppmaning till de som tagit emot stora belopp.

– Man kan inte betala tillbaka pengarna men skänk dem då till någon som behöver pengarna, till exempel sina scentekniker som finns bakom dem när de är på turnéer . Det vore en vettig sak tycker jag, för där går de verkligen på knäna.

Heta temperamentet – lugnas av frun

Tommy Körberg får mild röst när han berättar om att han höll flitig kontakt med hustrun Ann-Charlotte och dottern Elvira via Facetime under tv-inspelningen.

Du och Ann-Charlotte har varit gifta i 13 år – hur är du att leva med?

– Bara jag får lugn och ro och inte blir stressad av dumhet så är jag lugn och fin. Jag har ett jävla temperament, men det har jag haft nytta av i mitt yrke. 

På vilket sätt matchar Ann-Charlotte dig?

– Genom att vara klok och lugn. Hon är gammal förskolelärarinna så det passar utmärkt att ta hand om mig. Hon har läst den sortens psykologi. Hon jobbar för mig, tar hand om mina bokningar och ser till att allt är på plats. Jag har kontrollbehov så jag lägger mig väl i lite för mycket, jag får hålla mig i skinnet. 

– Att vara gift med en sådan som Ann-Charlotte är en lyx som inte är många förunnat.

Tommy Körberg med frun Ann-Charlotte och dottern Elvira på biopremiär förra året.Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Enligt Tommy Körbergs erfarenhet finns det bara en sak som får relationer att hålla – i många år.

– Vi ser till att vänskapen hålls vid liv, om den försvinner så är det ingen kärlek. Passion är en sjukdom och förälskelse är livsfarligt. Vi sköter det så gott vi kan, man får prata med varandra.

När det inte är coronatider så håller du högt tempo och har massvis av konserter – har du planer på att trappa ner?

– Jag längtar efter att kunna åka ut och sjunga, det är då jag andas. Jag är hel när jag får sjunga.

– Titeln på min självbiografi stämmer på mig: ”Sjung tills du stupar”. Min devis lyder: Omnia non satis – allt är inte nog.

Det här är Tommy Körberg

Ålder: 71.

Bor: Lägenhet i Stockholm och lantställe utanför Trosa.

Familj: Hustrun Ann-Charlotte Körberg, 51, barnen Anton, 42, Erlend , 24, och Elvira, 11, och barnbarn.

Aktuell: I musikprogrammet ”Så mycket bättre” där artister tolkar varandras låtar. Visas i TV4 i höst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.