Tommy Körbergs fest med Kjell Bergqvist

Tommy Körberg.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Karin Törnblom / IBL
Kjell Bergqvist och Tommy Körberg 2009.
Foto: LENNART REHNMAN

Tommy Körberg har haft två tuffa år bakom sig med hälsoproblem.

Nu har han i stort sett återhämtat sig och ser framemot en sommar fylld med spelningar, bland annat på allsångsscenen på Skansen – och dessutom det traditionsenliga midsommarfirandet med Kjell Bergqvist.

– Det är tradition som varit i 20 år, säger Tommy Körberg.

De två senaste åren har varit tuffa för Tommy Körberg, 73. Artisten låg på sjukhus i flera månader och hamnade i respirator i fyra dygn då han drabbades av en allvarlig bakterieinfektion i hjärtat.

Dessutom var Körberg tvungen att hålla sig isolerad under coronapandemin.

Men nu är artisten i stort sett återställd.

– Jag mår jättebra. Jag är fortfarande i rehab tycker jag efter två år. Efter fyra dygn i respirator så försvann benen. Jag var tvungen att lära mig gå igen och de tyckte att jag skulle ta det lugnt, men jag sa att de skulle ge mig en trappa så jag fick lära mig gå. Om man inte kan gå i trappor då är det kört. 

– Men om jag går längre promenader så måste jag stanna ibland och känna ”vad är det här för ben?”, säger Tommy Körberg och tänker efter en liten stund innan han utbrister:

– Men jag har ju inte fyllt 80 än!

Firar midsommar med Benny Andersson

I sommar medverkar Tommy Körberg i sommarens sista avsnitt av ”Allsång på skansen” den 16 augusti. Utöver det väntar en hel del spelningar runtom i Sverige.

– Sen ska jag in på teatern i höst och sen gör jag julkonserterna i december med Gustaf Sjöqvists kammarkör och sen är det jul.

Men du hinner väl få lite ledigt i sommar?

– Ja, gud ja! Jag har ett fint lantställe. Och så ska jag bara komma överens med varvet om jag får lägga i båten. Då är det sommar.

Körberg har även ytterligare ett alldeles speciellt sommartecken.

– Och sen att gå på ”Fina fisken” i Trosa och äta strömming. Då börjar sommaren.

Både båtiläggningen och strömmingsätandet sker innan midsommar. Och väl på midsommar blir det ett riktigt festligt firande.

– På Midsommar är vi på landet och då kommer Kjell Bergqvist som vanligt. Det är tradition som varit i 20 år. Sedan är det dans på midsommarängen och Benny Andersson bor ju granne så han spelar dragspel och jag spelar gitarr.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.