Tommy Berggrens vädjan till exet efter otroheten

Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ

Skådespelaren Tommy Berggren ger nu ut självbiografin om sitt liv - och berättar om otrohetsaffärerna, Hollywood-festerna och livet med alkoholen. 

På releasefesten dök även hans gamla romans från "Elvira Madigan” - skådespelerskan Pia Degermark upp.

Och det finns även en ny kärlek där ute:

– Jag har en vän i viken. Men jag känner inget starkt behov att gifta om mig, säger han. 

Tommy Berggren, 79, är arbetarsonen från Mölndal som rönt stora succéer som både skådespelare och regissör. Nu gör han bokslut över sin karriär och öppnar upp om livet bakom kulisserna i sin självbiografi ”Tommy”. 

Tommy Berggren gjorde sig ett namn som Thommy Berggren – något som han bestämt sig för att sluta använda. 

”Jag vill inte ha det längre, jag vill liksom hem till mitt namn som det såg ut från början. Så good bye lilla h­-et!”, skriver han i boken. 

Berggren slog igenom på allvar med Ibsens ”Gengångare” på Göteborgs stadsteater. Framgångarna ledde honom vidare till samarbeten med regilegendarerna Ingmar Bergman och Bo Widerberg.

Vid sidan av skådespelarframgångarna har han haft flera långa förhållandena – och en rad korta romanser som han berättar om i boken. 

Tommy Berggren förlovade sig som ung med kärleken Ulla. Paret gifte sig 1964.

Berggrens karriär tar ordentlig fart under de här åren och han fick huvudrollen i Bo Widerbergs klassiker ”Elvira Madigan”. Där han spelar mot Pia Degermark – som då var känd som kungens första flickvän – men sedermera prisades i Cannes för sin prestation i filmen. 

Förälskelse med Pia Degermark

Tommy berättar hur han och Pia förälskade sig i varandra under inspelningen och skriver att han försökte lägga band på känslorna – utan att lyckas. 

Tommy Berggren och Pia Degermark i "Elvira Madigan"

”Vi blev mer och mer förälskade och till slut så älskade vi med varandra. Det var en utveckling av våra känslor som inte gick att hejda”, skriver skådespelaren. 


LÄS MER: Thommy Berggren om kärleken och karriären 


Berggren och Pia Degermark gick skilda vägar efter inspelningen. 

Men Tommy Berggren fortsatte att söka kärleken på annat håll. Skådespelaren berättar öppet i boken om hur han under inspelningen av ”Svarta Palmkronor” med Max von Sydow, Bibi Andersson och Cornelis Vreeswijk förälskar sig i flera kvinnor i Rio de Janeiro.

När han kom hem till Sverige begärde Ulla skilsmässa. 

”När jag nu efteråt konstaterar att jag vid den här tiden var gift med Ulla, som jag älskade, så finner jag det fullständigt obegripligt och omoraliskt att jag kunde föra vårt kärleksförhållande åt sidan och leva i Rio de Janeiro som en fri man”, kommenterar Tommy i boken.

Filmsuccéerna och det kraschade äktenskapet ledde honom vidare till nya projekt och fester med Hollywood-stjärnor som Jack Nicholson, Harvey Keitel, Warren Beatty, Shirley MacLaine och Woody Allen. 

Tommy Berggren går in i livet som filmstjärna - men beslutar sig för att tacka nej till ett lukrativt kontrakt med Paramount, för att i stället satsa på Dramaten-karriären och samarbetet med Ingmar Bergman. 

”Jag såg mer och mer det ytliga och det komiska i hela den här kommersiella cirkusen”, kommenterar han i boken. 

Men festerna och Hollywood-erbjudandena fortsätter att strömma in. Tommy Berggren berättar om en arbetslunch med Catherine Deneuve – där champagnen flödar – och de diskuterar ett filmprojekt. Tommy är smickrad – men väljer att tacka nej eftersom manuset inte föll honom i smaken. 


LÄS MER: Thommy Berggren om skilsmässan 


Berggren: ”Svina ner mitt liv”

Tommy Berggren är otrogen på nytt mot sin sambo, som svarar med att lämna honom. Han beskriver hur han är på väg att nå botten där i början på 1980-talet. 

”Jag drev omkring i Stockholm på krogar och nattklubbar, hamna­de i slagsmål. Jag höll på att svina ner mitt liv”

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Vändpunkten blir när han träffar Monika Ahlberg, kock och författare. Paret får tre barn ihop, men gick skilda vägar efter nästan 30 års förhållande. 

Tommy Berggren berättar på releasefesten för boken på Sturehof att han inte ångrar någonting i sitt liv - mer än vardagliga saker som att han kommit försent eller varit otrevlig. 

Skådespelaren tycker att det bitvis varit smärtsamt att skriva om sin otrohet, men att han reflekterat över varför han har så svårt att vara trogen – och hoppas kunna vidga frågan om otrohet. 

– Är det acceptabelt att bli förälskad om man är tillsammans med någon annan. Ska man stänga av då? Om man ser någon som man blir oerhört attraherad av och vill träffa och så träffar man vederbörande och får en fantastisk kontakt – bör man bryta då? Och säga: ”Jag kan inte sitta här och bli mer och mer förtjust i henne – för jag är ju gift”. Där undrar jag om vi varit lite snåla när det gäller förhållandet mellan man och kvinna. Det kanske finns andra idéer där man kan vara lite öppnare, säger han och konstaterar:  

– För mig är det inget jävla knullande. Utan en nyfikenhet på andra människor. 

”Umgåtts med vinet”

Trots att pappan var alkoholist och att han haft perioder med mycket festande, ser han alkoholen som en tillgång. 

– Jag har umgåtts med vinet och spriten hela mitt liv. Jag har haft så otrolig glädje av det. Det har varit så roligt med fester, jag hade inte gjort vissa saker – som rest, överraskat med kvinnor och flyttat hit och dit – om jag inte haft den här berusningen, säger han. 

Thommy Berggren och Pernilla August under inspelningen av filmen "Giliap"

Tommy Berggren beskriver i boken flera alkoholfyllda möten. Skådespelaren träffade Lauren Bacall på Gondolen i Stockholm – men mötet med mytomspunna filmstjärnan slutade i fiasko efter att Berggren – styrkt av för många whiskypinnar – somnar i knäet på Bacall. 

– Jag dricker inte mig full längre, säger Tommy Berggren. 

Strulet med boken

Tommy Berggren inledde arbetet med boken 2012 – och har haft hjälp av både redaktörer och förläggare i att färdigställa den nästan 600 sidor långa boken. 

– Det är spännande att jobba med Tommy Berggren, det är en kreativ, energisk och mycket envis person. Han har krav på kvalitet och han ger sig inte förrän han får sin vilja igenom. Ibland kanske han inte får det, men i många fall har han rätt och då får han det, säger förläggaren Albert Bonnier.

Kärleken till Ulla

Tommy Berggren träffade den gamla förälskelsen Pia Degermark på releasefesten. 

– Pia och jag tycker fortfarande om varandra, säger han och avfärdar att det skulle bli de två igen.

Tommys kärleksförklaring till ex-frun Ulla

Men han har aldrig släppt Ulla. Han avslutar boken med en kärleksförklaring till ex-frun i form av en lapp med orden: ”Jag älskar dig fortfarande”

– Ulla och jag lovade varandra när vi skildes att vi skulle dö tillsammans. Hon är i Sydney nu. Man vet aldrig vad som händer, säger Berggren. 

Har du någon kärlek nu? 

– Jag har en vän i viken. Men jag känner inget starkt behov att gifta om mig, säger han. 

Tommy Berggren, 79

Karriär: Inledde sin karriär i Göteborg på Atelierteatern och sedan Göteborgs stadsteater. Berggren har sedan verkat som skådespelare och regissör på Dramaten och Stockholms stadsteater. Mottog guldbagge 1966 för sin roll i ”Heja Roland!”. Har även tilldelats SvD:s Thaliapris 1994 och guldbagge för bästa manliga biroll 1998. Mottog 2015 Svenska akademiens teaterpris. 

Filmer i urval: ”Kvarteret Korpen" ”Barnvagnen” 1963, "Elvira Madigan" 1967, "Joe Hill" 1971, ”Giliap” 1975, ”Heja Roland!” 1966, ”Söndagsbarn” 1992, ”Glasblåsarns barn” 1998

Familj: Tre barn tillsammans med exet Monika Ahlberg.

Aktuell: Författare till självbiografin ”Tommy”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.