Tommy Berggren på releasefesten för sin självbiografi ”Tommy”.Tommy Berggren på releasefesten för sin självbiografi ”Tommy”.
Tommy Berggren på releasefesten för sin självbiografi ”Tommy”.
Tommy Berggren går till angrepp mot branschkollegor i boken ”Tommy”. Foto: HENRIK MONTGOMERYTommy Berggren går till angrepp mot branschkollegor i boken ”Tommy”. Foto: HENRIK MONTGOMERY
Tommy Berggren går till angrepp mot branschkollegor i boken ”Tommy”. Foto: HENRIK MONTGOMERY
Tommy Berggren skriver om sin ilska mot Persbrandt. Foto: OLLE SPORRONGTommy Berggren skriver om sin ilska mot Persbrandt. Foto: OLLE SPORRONG
Tommy Berggren skriver om sin ilska mot Persbrandt. Foto: OLLE SPORRONG
Han har också bråkat med Ingmar Bergman. Foto: ROBBAN ANDERSSONHan har också bråkat med Ingmar Bergman. Foto: ROBBAN ANDERSSON
Han har också bråkat med Ingmar Bergman.  Foto: ROBBAN ANDERSSON

Tommy Berggrens bråk med stjärnorna

Publicerad

Tommy Berggren svingar vilt mot skådespelarkollegor och gamla chefer i sin självbiografi. 

Skådespelaren berättar också om den stormiga relationen till regilegendaren Ingmar Bergman – och hur nära det var att han åkte ut i kylan på order av Bergman.

– Jag har aldrig träffat någon som är så elak som han, säger Ingrid Dahlberg, före detta Dramaten-chef. 

Tommy Berggren, 79, har en lång framgångsrik karriär och flera decennier av festande bakom sig – som han summerar i självbiografin ”Tommy”.  

Skådespelaren och regissören gör även ner flera branschkolleger i boken – och berättar om läget bakom kulisserna under hans många samarbeten med framlidne regissören Ingmar Bergman. 

Duon träffades tidigt 60-tal och Tommy uppger att det var nära att han kom på kant med stjärnregissören redan vid deras första möte. 

Tommy skulle läsa in sig på manuset till filmen ”Tystnaden” – men var för bakfull för att hålla ögonen öppna. När Bergman frågade vad Tommy tyckte om manuset klämde han ur sig ”Bach” – och träffade mitt i prick. 

Nobbar Ingmar Bergman

Berggren fick rollen men tackade nej. Det var inte sista gången Berggren skulle tacka nobba Bergman. När Bergman ville ha honom i huvudrollen till ”Peer Gynt” – som spelas under fem timmar – satte Berggren ner foten. 

”Tredje gången jag tackade nej skrek han åt mig att jag var en jävla Judas Iskariot. Vad han nu menade med det”

Ingmar Bergman fortsatte trots dispyterna ha ett gott öga till Berggren och gav honom en roll i uppsättningen av ”Lång dags färd mot natt”. Berggren berättar i boken att han vägrade lyda stjärnregissörens instruktioner – och till slut brast det för Bergman: 

”Du kan sitta eller stå var fan du vill, för jag lägger ner den här skiten nu”, ska Bergman ha rutit till Berggren. 

Föreställningen blir trots bråket en succé. 

 

LÄS MER: Ex-sambons hårda ord mot Tommy Berggren

 

Tommy Berggren tar även upp i boken när han var oense med Börje Ahlstedt och regissören Alf Sjöberg under repetitionerna av ”Erik XIV”.

– Det var en väldigt intressant tid. Vi hade inte alltid samma språk Tommy och jag. Jag har alltid beundrat Tommy och ser honom som en våra största skådespelare. Det är roligt att jobba med honom, även om han tillhör de där ultraegoistiska teatermänniskorna – det gör inte jag: jag är bara egoistisk. Men de små konflikter vi hade var bara berikande, säger han. 

Börje Ahlstedt omnämns i ”Tommy”Foto: OLLE SPORRONG

Tommy Berggren kom att förarga Ingmar Bergman fler gånger under karriären. När Berggren hoppade av ”Slutspel” på Dramaten 1999 på grund av hjärtflimmer spreds ett rykte om att han skulle ha scenskräck. Bergman ska ha tröttnat på Berggrens dramatiska leverne och ville enligt skådespelaren inte ha kvar honom på Dramaten:  

”Nu ska den jäveln ut! Ut härifrån!”, ska Bergman ha sagt enligt Tommy Berggren.  

Under perioden kom Tommy Berggren på kant ordentligt med chef efter chef på Dramaten. 

”Att nya chefer kliver in och skadar andra människor, ibland för livet, det upprörde mig och det gör det fortfarande”

”Elakaste människan jag har träffat”

Skådespelaren kallar trion Staffan Valdemar Holm, Marie-Louise Ekman och Ingrid Dahlberg för ”stolpskott” i boken. 

– Jag tror att Tommy Berggren är den elakaste människan jag har träffat i mitt liv. Det är ont om elaka människor här i världen och jag har aldrig träffat någon som är så elak som han. Jag kommer inte läsa den där boken, säger Ingrid Dahlberg.

Tommy Berggren bemöter i en podcast med Sigge Eklund påståenden om att han skulle vara elak:

– Jag blir förbannad, upprörd och kan säga saker som ibland är felaktiga. Det håller jag med om. Men det är inte så farligt och innebär inte att jag skulle vara en elak person. Det är nonsens och inte sant.

Ingrid Dahlberg biter ifrån efter Tommy Berggrens kritikFoto: CORNELIA NORDSTRÖM

 

LÄS MER: Tommy Berggrens vädjan till exet efter otroheten 

 

När Berggren regisserade ”Fröken Julie” på Dramaten – med Mikael Persbrandt och Maria Bonnevie i huvudrollerna – var den kaotiska uppsättningen nära att sluta i blodvite. Persbrandt berättade under en blöt kväll på krogen att det var hans förtjänst att projektet överhuvudtaget blev av – något som fick Berggren att ilskna till:

”Jag blev förbannad och tänkte slå honom på käften, men den figh­ten hade jag troligen inte vunnit. Jag bad honom i alla fall fara åt helvete”, skriver Tommy i boken. 

Ville slå Mikael Persbrandt

Tommy Berggren erkänner senare att Persbrandt hade rätt. Skådespelaren har avböjt en ny intervju, men kommenterade innehållet under releasefesten – och han menar att påhoppen är något som kollegerna får ta: 

– Jag nyper till här och där. Men det är väldigt lite. Jag är känd för att vara uppkäftig, så att det får de ta.

TOMMY BERGGREN, 79

Karriär: Inledde sin karriär i Göteborg på Atelierteatern och sedan Göteborgs stadsteater. Berggren har sedan verkat som skådespelare och regissör på Dramaten och Stockholms stadsteater. Mottog guldbagge 1966 för sin roll i ”Heja Roland!”. Har även tilldelats SvD:s Thaliapris 1994 och guldbagge för bästa manliga biroll 1998. Mottog 2015 Svenska akademiens teaterpris. 

Filmer i urval: ”Kvarteret Korpen" ”Barnvagnen” 1963, "Elvira Madigan" 1967, "Joe Hill" 1971, ”Giliap” 1975, ”Heja Roland!” 1966, ”Söndagsbarn” 1992, ”Glasblåsarns barn” 1998

Familj: Tre barn tillsammans med exet Monika Ahlberg.

Aktuell: Författare till självbiografin ”Tommy”. Har även sluta stava sitt namn med h. 

Relaterade ämnen
Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag