Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tommy Berggren – 80 år av briljans och skandaler

Tommy Berggren. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ [DOWNLOADED]
Tommy Berggren. Foto: HENRIK MONTGOMERY / ALBERT BONNIERS FÖRLAG

En lysande karriär, otrohetsaffärer, flera guldbaggar och offentliga bråk.

Han är inte bara en av Sveriges mest hyllade skådespelare utan också en av de mest omdebatterade.

I dag fyller Tommy Berggren 80 år – här är hans väg från Dramaten, Bo Widerberg och de många omtalade skandalerna.

– Jag tycker att jag har haft ett jävla bra och spännande liv, sa Tommy Berggren nyligen i en intervju med Sigge Eklund.

Tommy Berggren är arbetarsonen från Mölndal som blev en av teater-Sveriges mesta bad boys. I dag fyller Thommy, som han tidigare kallade sig, 80 år.

Vägen hit har varit lång och krokig – fylld med enorma succéer och nästan lika många offentliga bråk och skandaler.

Redan i våras gjorde Tommy Berggren bokslut över sin karriär när han debuterade som författare för självbiografin "Tommy".

– Jag tycker att jag har haft ett jävla bra och spännande liv, sa Tommy Berggren nyligen i en intervju med Sigge Eklund.

Att han har levt ett åtminstone annorlunda liv är svårt att bestrida. Tommy Berggren slog igenom på allvar med Ibsens ”Gengångare” på Göteborgs stadsteater. Framgångarna ledde honom vidare till samarbeten med de legendariska regissörerna Ingmar Bergman och Bo Widerberg.

 

LÄS MER: Ex-sambons hårda ord mot Tommy Berggren

 

Tommy Berggren hittade kärleken i Pia Degermark

Under 1960-talet tog Tommy Berggrens karriär ordentlig fart. Bland annat fick han huvudrollen i Bo Widerbergs klassiker ”Elvira Madigan”. Där han spelar mot Pia Degermark – som då var känd som kungens första flickvän och som sedermera prisades i Cannes för sin prestation i filmen. Tommy Berggren och Pia Degermark kom sedan att bli ett kärlekspar.

 

Tommy Berggren och Pia Degermark vid inspelningen av filmen ”Elvira Madigan”. Foto: IBL COLLECTIONS / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ IBL COLLECTIONS [DOWNLOADED]

 

Redan som ung förlovade sig Tommy Berggren sig med med kärleken Ulla. Paret gifte sig 1964. Men under inspelningen av "Elvira Madigan" förälskade han och Pia Degermark sig i varandra. I "Tommy" beskriver skådespelaren hur han försökte lägga band på känslorna – utan att lyckas.

Efter inspelningen gick paret skilda vägar vilket blev startskottet för Tommy Berggrens många kärleksaffärer i Rio de Janeiro. Det blev också slutet på äktenskapet med Ulla, som begärde skilsmässa.

”När jag nu efteråt konstaterar att jag vid den här tiden var gift med Ulla, som jag älskade, så finner jag det fullständigt obegripligt och omoraliskt att jag kunde föra vårt kärleksförhållande åt sidan och leva i Rio de Janeiro som en fri man”, skriver Tommy Berggren i sin självbiografi.

 

Festade med Hollywood-stjärnor

Karriären fortsatte dock att gå spikrakt uppåt och tack vare de många filmsuccéerna fick han festa med Hollywood-stjärnor som Jack Nicholson, Harvey Keitel, Warren Beatty, Shirley MacLaine och Woody Allen.

I början av 1980-talet hade Tommy Berggren ytterligare en otrohetsaffär. Sambon lämnade skådespelaren, som i sin bok "Tommy" beskriver hur han var nära att nå botten.

”Jag drev omkring i Stockholm på krogar och nattklubbar, hamna­de i slagsmål. Jag höll på att svina ner mitt liv”, skriver han.

Vändpunkten blir när han träffar Monika Ahlberg, kock och författare. Paret får tre barn ihop, men gick skilda vägar efter nästan 30 års förhållande.

 

Tommy Berggren var tidigare tillsammans med Monika Ahlberg och paret har tre barn ihop. Foto: MARTINA HUBER

 

LÄS MER: Tommy Berggrens bråk med stjärnorna 

 

Tommy Berggren i blåsväder

I år har Tommy Berggren varit mer aktuell än på länge, mycket tack vare Tommy. Och som pigg 79-åring har han inte missat chansen att trampa i klaveret. När en reporter från SVT intervjuar Tommy Berggren kommenterar han plötsligt hennes kropp med orden "Dig hade man nog kunnat bli lite förälskad i. Du är så go' i kroppen och håret" – något han senare tvingades be om ursäkt för.

Tommy Berggren hamnade också i blåsväder efter ett uttalande i Sveriges Radio där han berättade om att han varit förälskad i en prostituerad.

– Jag känner många horor som jag har mer respekt för än kärringar som sysslar med politik, sa han då.

Tommy Berggren har som sagt haft en minst sagt färgstark karriär. Eller som Tommy Berggren själv sammanfattar sitt liv i en intervju med Sigge Eklund appropå skådespelarens memoarer.

– Jag har fått leva om mitt liv och det är med viss vånda man gör det. Man ska gräva fram alla personer man har träffat och så. Men det fina med alltihop är att.... jag har begått misstag, det ingen tvekan om det. Och jag kanske skulle ha uppträtt på ett annat sätt i vissa situationer, det är ingen tvekan om det heller. Men vad som genomsyrat mitt liv, det är kärlek. Det vågar jag säga.

 

Tommy Berggren 80 år

Karriär: Inledde sin karriär i Göteborg på Atelierteatern och sedan Göteborgs stadsteater. Berggren har sedan verkat som skådespelare och regissör på Dramaten och Stockholms stadsteater. Mottog Guldbagge 1966 för sin roll i ”Heja Roland!”. Har även tilldelats SvD:s Thaliapris 1994 och Guldbagge för bästa manliga biroll 1998. Mottog 2015 Svenska akademiens teaterpris. 2017 släpptes hans självbiografi "Tommy".

Filmer i urval: ”Kvarteret Korpen" ”Barnvagnen” 1963, "Elvira Madigan" 1967, "Joe Hill" 1971, ”Giliap” 1975, ”Heja Roland!” 1966, ”Söndagsbarn” 1992, ”Glasblåsarns barn” 1998

Familj: Tre barn tillsammans med exet Monika Ahlberg.

Aktuell: Som nybliven 80-åring

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!