Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tomas Ledins oväntade succé med ABBA-Björn utomlands

En stor del av gänget som är involverade i ”En del av mitt hjärta”.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Malin Åkerman, Tomas Ledin och Edward af Sillén.
Foto: /IBL / /IBL
Björn Ulvaeus.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

”En del av mitt hjärta”, filmen baserad på Tomas Ledins låtar, spränger gränser på mer än ett sätt: Det är inte bara den första renodlade svenska filmmusikalen på evigheter eller den första svenska filmen med Malin Åkerman. Nu ser den även ut att kunna bana väg för ett slags utlandskarriär för Tomas Ledin. 

Intressenterna är nämligen många. Så många att Björn Ulvaeus och Andreas Carlsson kallats in för att översätta sångtexterna, som nu sjungits in på engelska.

– Det är väldigt bra, säger Tomas Ledin, 67, om den internationella versionen, och berättar om hur han nu faktiskt kan känna sig trygg med filmen.

Artisten har fått se den färdiga produkten, och han är nöjd. Tack och lov:

– Det har naturligtvis funnits en viss oro under resans gång. Vad som ska hända med mina sånger, i vilket sammanhang de hamnar. Men jag tycker att Edward af Sillén, som står för regin, har förvaltat det med den äran.

– Filmen är ett lyckopiller , absolut. Men det finns en viss svärta i historien, och det är väldigt viktigt. Det är en sorts upphöjd verklighet, fortsätter Ledin och fortsätter sen att strö beröm över allt från manus till skådespelare.

”Det känns stort”

Hur känns det att Malin Åkerman faktiskt gör sin första svenska roll i just din film?

– Det känns stort. Det är hedersamt. Nästan lite overkligt. Jag åkte ner till Västkusten förra sommaren, och att se alla de här begåvade skådespelarna som har gett mig så mycket glädje genom åren, gripa tag i något som jag har gjort. Det är en klyscha, men det var att nypa sig i armen.

Hade du sett Åkerman i något tidigare?

– Ja, i ”Billions” (tv-serien).

Har ni fått chans att lära känna varandra genom produktionen?

– Vi käkade några middagar i somras. Det är en helt ljuvlig, jordnära, skön tjej. Tycker väldigt mycket om henne. Hon var i Stockholm för ett par veckor sen, och sjöng in den engelska versionen av sina låtar, och då var jag med i studion och jobbade lite med henne. 

Så det kommer en engelsk version?

– Ja, och den heter då ”A piece of my heart”. Under sommaren har texterna översatts. Björn Ulvaeus har skrivit några texter, Andreas Carlsson merparten. Det är väldigt bra.

”Det är väldigt roligt”

Du har ju försökt få i gång en utlandskarriär förr om åren, utan att riktigt lyckas. Är det nu det händer?

– Ha, ha! Det får vi se. Men det är väldigt roligt. Jag bodde i USA som tonåring, så det engelska språket har jag bra, men jag kände att för att översätta var det bättre att ta in andra, även om jag varit med tidigare. Men som du säger: Jag har haft ambitioner på att nå ut internationellt, gjort engelska plattor tidigare, vi får väl se! Det är kanske filmen som gör det.

Internationellt sug

Filmens producent Patrick Ryborn berättar att man upplevde ett internationellt sug redan efter att ha visat upp de första klippen förra året. Därav den engelska versionen, och den planerade utlandslanseringen. Att ha en världsstjärna som Malin Åkerman i huvudrollen bidrar givetvis till intresset.

Sveriges ”Mamma Mia!”-rykte lär knappast vara en nackdel det heller, och Tomas Ledin har träffat Björn Ulvaeus för lite råd:

– Jag har naturligtvis sett deras filmer, men jag tog en lunch med Björn när det började dra ihop sig. Han tipsade om några saker jag skulle vara noga med.

Och noga får man allt säga att Ledin har varit. Till själva filmproduktionen har konsekvent behållit en artig distans, men när det gäller musiken har han varit desto mer engagerad, och haft ett finger med i allt från arrangemang till mixning och ljudläggning. Om han är orolig för vad fansen ska tycka? Inte direkt:

– Det där kan man bara spekulera i. 

– Men oron för var som ska hända med låtarna när de hamnar i det här sammanhanget, den har släppt helt nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.