Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tomas Ledins krav – Rheborgs önskan bakom kulisserna

Tomas Ledin: "Mycket kan gå fel i långfilm"
Johan Rheborg spelar i filmen – men önskar att han fick vara med ännu mer.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johan Ulveson tvekade inte en gång när han fick frågan om att delta i filmen.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Tomas Ledin fick frågan om filmen ”En del av mitt hjärta” mötte han den med en viss skepticism. 

Nu berättar Johan Rheborg och Johan Ulveson hur det var bakom kulisserna på filmen – och Tomas Ledin avslöjar sitt krav. 

– Det har varit ett stort beslut för mig att släppa i väg låtarna, säger han. 

På juldagen händer det. Den romantiska musikalkomedin ”En del av mitt hjärta” har premiär. Filmen är byggd runt Tomas Ledins, 67, låtar och en stor drös svenska toppskådisar gör sin premiär i musikalgenren – så även Hollywoodstjärnan Malin Åkerman, 41. 

Men att det skulle bli film av Tomas Ledins låtskatt var aldrig något självklart. När han fick frågan var han aningen skeptisk. 

– Jag hade en känsla att: hedersamt att de har den tanken, men jag vet ju att långfilmer är en lång process och även med väldigt begåvade skådespelare, med bra manus, och en duktig regissör och producent, så kan det gå fel i så många steg under resans gång. 

Artisten säger att vägen till ett bra slutresultat är lång.  

– Jag hade en viss skepticism. Även när jag hade läst manus som jag tyckte var väldigt bra som ju gjorde att jag tackade ja så fanns det ändå, ”tänk om jag har gett bort mina låtar och satt de i ett projekt som man ska behöva skämmas för”. 

Men den oroliga rösten slocknade så fort Tomas Ledin fick se den första klippningen. 

– Då förstod jag att det här är ingen kalkonrulle, utan det här kommer att vara bra. Det har varit ett stort beslut för mig att släppa i väg låtarna. 

Tomas Ledin var skeptisk till en början när det gäller filmen ”En del av mitt hjärta”.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hade du något krav för att du skulle tacka ja? 

– Ja alltså jag måste ju ha ett veto på manus, om inte manus håller så blir det ju ingenting. Men nu har jag lärt mig under den här processen att jag baserade mina beslut på fel premisser. Det är inte bara att det ska vara ett bra manus, säger Tomas Ledin och fortsätter:

– Det ska ju också vara något där sångerna fungerar i samklang med den här berättelsen, så det blir ett gjutet stycke av den här upplevelsen. Det tänkte inte jag så mycket på, mer än att jag tyckte att kul att mina låtar är med också.  

Johan Ulveson, 65, och Johan Rheborg, 56, är två av de skådespelarna som slår klackarna i taket i filmen – och när de fick frågan om de skulle vara med fanns det ingen tvekan alls. 

– Nej det var bara väldigt roligt, säger Ulveson. 

Har ni kunnat hålla sams under inspelningarna? 

– Ja ja, absolut. Det gör man ju generellt så håller man sams. Det händer att man inte gör det men för det mesta så är det ganska odramatiskt, säger Johan Ulveson.

Men under filmspelningar kan det hända att alla inte alltid håller med varandra. 

– Det kan krocka. Det ingår ju lite, det innebär ju inte att man blir ovänner, men att man drar lite åt olika håll så där, utvecklar Johan Ulveson. 

Johan Rheborg berättar att allting inför ”En del av mitt hjärta” var väl repeterat – och det gjorde att det inte fanns några frågetecken. 

– Det är en sak att man är oense om kreativa lösningar, det är en annan sak att det är bråkigt. Det är inte samma sak. Den här är gjord, i och med att det är väldigt repeterat så var det ingen diskussion alls. Det var bara att gå in och sätta saker. 

Rheborg säger att regissören Edward af Sillén, 37, har castat skådespelarna efter vad han ville ha. 

– Det gäller att dra på för det är min ton han vill ha här. Det var väl mer att jag kände att jag ville vara med mer, säger skådespelaren och skrattar högt. 

– Men jag får vara glad för det jag fick. 

Malin Åkerman om första svenska rollen

Musikalen ”En del av mitt hjärta” fick världsstjärnan att återvända till moderlandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.