Det var lördagen den 10 maj 2014 som en hel värld fick upp ögonen för artisten Conchita Wurst som samma kväll tog hem segern i Eurovision Song Contest i Köpenhamn. Foto: Ronald ZakDet var lördagen den 10 maj 2014 som en hel värld fick upp ögonen för artisten Conchita Wurst som samma kväll tog hem segern i Eurovision Song Contest i Köpenhamn. Foto: Ronald Zak
Det var lördagen den 10 maj 2014 som en hel värld fick upp ögonen för artisten Conchita Wurst som samma kväll tog hem segern i Eurovision Song Contest i Köpenhamn. Foto: Ronald Zak
Thomas "Tom" Neuwirth föddes 1988. Men hans alter ego Conchita Wurst skulle komma långt senare. Foto: Tz Osterreich / Splash NewsThomas "Tom" Neuwirth föddes 1988. Men hans alter ego Conchita Wurst skulle komma långt senare. Foto: Tz Osterreich / Splash News
Thomas "Tom" Neuwirth föddes 1988. Men hans alter ego Conchita Wurst skulle komma långt senare. Foto: Tz Osterreich / Splash News
I början av maj tog sig Conchita Wurst sig vidare till final i Eurovision Song Contest för Österrikes räkning. Foto: Sven LindwallI början av maj tog sig Conchita Wurst sig vidare till final i Eurovision Song Contest för Österrikes räkning. Foto: Sven Lindwall
I början av maj tog sig Conchita Wurst sig vidare till final i Eurovision Song Contest för Österrikes räkning. Foto: Sven Lindwall
Väl i finalen gick det så bra som det bara kan gå – Conchita Wurst och Österrike knep segern framför Sverige och Sanna Nielsen. Foto: Frank AugsteinVäl i finalen gick det så bra som det bara kan gå – Conchita Wurst och Österrike knep segern framför Sverige och Sanna Nielsen. Foto: Frank Augstein
Väl i finalen gick det så bra som det bara kan gå – Conchita Wurst och Österrike knep segern framför Sverige och Sanna Nielsen. Foto: Frank Augstein
Efteråt har Conchita Wurst hyllats till bristningsgränsen inte bara för sin talang som artist – utan för att han vågar vara sig själv fullt ut. Foto: Georg Hochmuth / Epa / TtEfteråt har Conchita Wurst hyllats till bristningsgränsen inte bara för sin talang som artist – utan för att han vågar vara sig själv fullt ut. Foto: Georg Hochmuth / Epa / Tt
Efteråt har Conchita Wurst hyllats till bristningsgränsen inte bara för sin talang som artist – utan för att han vågar vara sig själv fullt ut. Foto: Georg Hochmuth / Epa / Tt

Tom Neuwirth - så blev han Conchita Wurst

Publicerad

KÖPENHAMN. Tom Neuwirth blev Conchita Wurst - i går vann hon Europas hjärta, och slog tillbaka mot homofoberna och kritikerna.

Från nerlagda pojkband till jobb i skyltfönster - här är Conchitas resa till seger.

– Jag är mållös, jag har fått så mycket kärlek, säger en jublande Conchita efter sin seger i Eurovision Song Contest den 10 maj 2014.

Thomas "Tom" Neuwirth föddes 1988. Men hans alter ego Conchita Wurst skulle komma långt senare.

Neuwirth jobbade som dekoratör av skyltfönster innan han dök upp i rampljuset första gången - då i en reklamfilm 2006. Samma år sökte han också upp scenen i österrikiska talangjakten "Starmania" och knep en andraplats. Året efter bildades pojkbandet Jetzt anders! - men de splittrades samma år.

Conchita Wurst, hon föddes 2011 i talangjakten "Die große Chance", samma år som den modeintresserade Wurst tagit examen från Graz School of Fashion. Och som Conchita skulle karriären ta fart på ett helt nytt sätt. 2012 deltog hon i den nationella uttagningen till Eurovision Song Contest, men föll då på målsnöret och fick en andraplats.

Österrike hade dock tagit Conchita till sina hjärtan, och i år blev det som bekant så en plats i Eurovision Song Contest.

– Jag har tittat på Eurovision Song Contest med min mamma så långt tillbaka jag kan minnas. Jag har alltid velat stå på den här scenen, och nu när det är min tur är jag bortom lycklig och tacksam för den här möjligheten, har Conchita sagt om deltagandet.

"En stor inspiration"

Hennes pappa har i sin tur döpt en korv efter henne, och familjen har varit ett stort stöd har Conchita förklarat under veckan.

– Mina föräldrar, min farmor och mina vänner är en stor inspiration. Jag är en person som fokuserar på bra saker i livet, och det är det mest inspirerande, har hon sagt.

Men i Eurovision Song Contest skulle mottagandet inte enbart vara kärleksfullt. I Vitryssland och Ryssland möttes hon av protestlistor från människor som ville stoppa hennes framträdande i tv. Och Armeniens Aram MP3 kallade henne "onaturlig" i ett uttalande som mötte skarp kritik - och ett vasst svar från Conchita. Aram bad om ursäkt, och en rakryggad Conchita har i sin tur gång på gång mötts av rungande applåder då hon svarat på frågor om kritiken mot henne.

– Jag är överväldigad, jag finner inte orden. Jag får så mycket kärlek, och känner att vi är förenade, så många slåss för samma sak, sa Conchita Wurst till Expressen inför Eurovision-finalen i våras.

"Har inte tid för negativitet"

Hon berättade också hur hon slår ifrån sig de negativa kommentarerna.

– Jag bryr mig inte, jag upplever så många vackra stunder här. Jag har inte tid för negativitet, sa hon i veckan.

Hon skulle inte bara slå ifrån sig - utan slå tillbaka. Med sin "Rise Like a Phoenix" tystade hon homofober och kritiker, och möttes av kärlek runtom i Europa. Budskapet hon slagits för hela tiden nådde ut.

– Vi, och inte minst jag, vill stå för ett samhälle utan hat och diskriminering. Och om jag är ärligt så borde alla deltagare stå för samma sak, för vi är med i ett projekt med väldigt fritt tänkande. Jag hoppas verkligen jag får chansen att förändra några personers tankar runtom i Europa. Jag vill visa dem att man får se ut precis som man vill och att alla måste få leva sina liv som man själv vill, så länge det inte skadar någon, har Conchita sagt om sitt deltagande.

"Fått så mycket kärlek"

Hon reste sig till sist som en Fenix i Köpenhamn, och fann knappt orden efter segern.

– Jag är så lycklig, så glad. Jag har fått så mycket kärlek, säger en jublande och rörd Conchita Wurst.

– Det var en fantastiskt skön seger med tanke på de vindar som blåser över Europa just nu. Det här visar att det finns en tolerans även för sådant som vågar bryta normen och tänka utanför boxen. Dessutom så är "Rise like a Phoenix" ett väldigt bra musikaliskt hantverk och showen var naturligtvis det som folk kommer minnas länge, säger Expressens musikredaktör Anders Nunstedt.

"Gör sin egen grej"

Den 10 maj i Köpenhamn blev hennes korta karriärs stora genombrott, och starten på något som många förutspår blir långt och lyckligt.

– Hon är fantastisk, en artist som gör sin egen grej och sjunger fantastiskt, säger Sanna Nielsen som var en av alla artister som hyllade den nya drottningen av Eurovision Song Contest.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag