Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tobias Karlssons svåra stund efter hiv-beskedet

Tobias Karlsson om beslutet att berätta om viruset.
Tobias Karlsson skriver bland annat om sin hiv-smitta i nya boken ”Inte alltid en en dans på rosor”.Foto: Forum
Tobias Karlsson, här bredvid danspartnern Magdalena Forsberg i ”Let's dance”Foto: OLLE SPORRONG
Magdalena Forsberg och Tobias Karlsson i senaste säsongen av ”Let's dance”Foto: OLLE SPORRONG

Tobias Karlsson är överväldigad av all kärlek han fått efter att han gick ut med att han är hiv-positiv.

Samtidigt är han förskräckt över människors okunskap – nu ser han det som sitt kall att berätta om viruset.

– När man medicinerar är man friskförklarad och kan omöjligt smitta, säger ”Let's dance”-profilen.

I måndags gick Tobias Karlsson, 42, ut med att han är hiv-positiv i en stor intervju med tidningen QX samt i den egna podcasten ”I säng med Tobias och Gabriel”. Han skriver också om hiv-beskedet i självbiografin ”Inte alltid en dans på rosor” som ges ut den 5 september.

Ett dygn senare är han tagen av alla respons efter beskedet.

– Det har varit helt otroligt. Innan det drog i gång undrade jag om vi behöver det, om det kommer att bli en stor sak 2019, men uppenbarligen så är det ju det. Samtidigt som det är fantastiskt att folk kommer med glada tillrop och en massa kärlek så är det ju otroligt att vi inte vet mer om viruset 2019. Så det är på både gott och ont, tycker jag, säger Tobias Karlsson.

Hur kommer det sig att du valde att berätta?

– Jag kände att jag var mogen att göra det. Jag har levt med det här nu i tre år och är otroligt klar med det. Det började med ångest, rädslor och en otrolig sorg för jag visste inte vad viruset betydde egentligen, jag var otroligt opåläst. Jag tänkte: ”Hur kommer mitt liv att se ut? Kommer folk att kunna tycka om mig för den människa jag är? Kommer jag kunna ha sex igen? Kommer jag att kunna få barn?”

– Nu tre år senare vet jag ju alla de där rädslorna var helt obefogade för jag kan ju leva ett normalt liv och är starkare än någonsin, både fysiskt och psykiskt. När jag tar den här tabletten, en gång om dagen tillsammans med mina andra vitaminer, kan jag leva som friskförklarad.

Tobias Karlsson berättar nu om reaktionerna han mötts av sedan han gick ut med att han är hiv-positiv. Foto: Charlotte Brunzell/TT / Charlotte Brunzell

Tog ett år att våga berätta för föräldrarna

Tobias Karlsson berättar att det svåraste sedan han testades positivt 2016 var att berätta för sina föräldrar – det tog ett år innan han vågade.

– De här orden ”jag har hiv”, de ligger inte så bra i munnen och det är förknippat med så mycket skam på grund av det här stigmat som finns runt viruset. Det är ju otroligt att folk fortfarande har en föreställning om att det är som Tom Hanks i ”Philadelphia”. Så det är klart att det var jobbigt att berätta, framför allt för mamma och pappa. Man tänker att nu kommer jag hem igen med en sak till som inte direkt tillhör normen. Först ska man komma ut som homosexuell och sedan komma ut igen med det här hiv-viruset, säger han.

Men oron var obefogad.

– Det tar bara fem sekunder innan de tar min hand i soffan och trycker så hårt och bedyrar sin eviga kärlek. Det är så otroligt skönt, att få känna den kärleken från mina föräldrar. Oavsett hur andra människor skulle ta det visste jag hade mina föräldrar och mina nära och kära i ryggen.

”Har sumpat en relation på grund av det här”

Hiv-beskedet för tre år sedan har dock påverkat Tobias Karlssons kärleksliv – i alla fall till en början.

– Jag har sumpat en relation hittills på grund av det här, jag vågade inte berätta precis i början när jag hade fått viruset. Jag vågade inte konfrontera honom så i stället gav jag upp relationen, säger han och berättar att han i dag är singel.

Okunskapen som han har mött kring viruset har övertygat honom att han nu måste ut och berätta om hur det är att leva med hiv.

– Jag har försökt använda allt jag har varit med om i mitt liv – utanförskapet och mobbningen på högstadiet, den här sexuella resan och nu även hiv-viruset – och komma ut och berätta om det. För jag vet ju att om jag berättar kan någon annan bli lyckligare och leva ett lättare liv, säger Tobias Karlsson.

– Som det här med att man kan ha oskyddat sex, det finns ingen säkrare partner än någon med hiv-viruset i blodet som går på medicin för det är omöjligt att smitta. Folk har inte en aning om det, då måste jag ut och berätta för det om något tar ju bort det här stigmat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.