Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Titti Sjöblom mobbades på grund av mamma Alice Babs

Titti Sjöblom uppträdde redan som barn tillsammans med sin mor. Alice Babs dog 2014.
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES REPORTAGEFOTO
Titti Sjöblom är gift med Ehrling Eliasson sedan 21 år. De träffades genom musiken och turnerar i dag fortfarande tillsammans.
Foto: Ekerlids förlag / Ekerlids förlag
Titti Sjöblom skriver om sitt långa artistliv i ”Född i rampljuset”, som ges ut på Ekerlids förlag.
Foto: Ehrling Eliasson / Ehrling Eliasson
Titti Sjöblom berättar om mötet med Gösta Ekman.
Foto: VERONIKA LJUNG-NIELSEN
Alice Babs i ”I dur och skur” från 1953.

Titti Sjöblom växte upp med en världskänd förälder – jazz- och filmstjärnan Alice Babs.

I sina memoarer ”Född i rampljuset” berättar hon om hur avundsjukan ledde till att hon mobbades på skolgården och att hon alltid jämförts med modern.

– De motgångar jag haft har jag reflekterat över ordentligt, för att sedan kunna gå vidare, säger hon.

Sångerskan Titti Sjöblom, 72, debuterade på scen i mycket ung ålder. Knappt två år gammal sjöng hon tillsammans med mamma. De gjorde skivor och uppträdde i radio och tv.

Självbiografin ”Född i rampljuset”, utgiven på Ekerlids förlag, är skriven utifrån minnen. Faktadetaljer har hon kontrollerat i efterhand. Titti Sjöblom tar avstamp i den tidiga barndomen. Hon skriver om hur hela familjen åkte på turné i en specialbyggd folkabuss, men även om hur hon grät sig till sömns i saknad när Alice Babs var i väg på egen hand.

Pappa Nils Ivar Sjöblom var ofta den som tog hand om Titti och syskonen Lasse och Lilleba. ”Världens första hemmapappa”, beskriver dottern sin far.

Titti Sjöblom förklarar att hon alltid älskat att skriva och även velat publicera sig. Men musiken har fått företräde. När coronapandemin slog till och satte allt på paus såg hon så chansen att sammanfatta sitt händelserika liv i en bok.

– Jag hade en idé att inte leta igenom alla dagböcker och almanackor, utan att plocka de minnen som poppade upp ett efter ett, ungefär som en samling noveller, säger hon.

Ingen kom på kalaset

Memoarerna handlar mycket om det storslagna. Som alla möten och samarbeten med andra hyllade artister i Sverige och utomlands.

– Det är en resa i en föränderlig musikbransch, från stenkaka till Spotify.

Men Titti Sjöblom tar också upp baksidorna. I ”Född i rampljuset” skriver hon om hur hon från årskurs tre i skolan i Saltsjöbaden mobbades.

– Ordet mobbning fanns ju inte på den tiden, men det var exakt vad jag hade i två års tid, säger hon.

Brunbränd och med solblekt hår kom hon en sommar hem från en lång resa till USA. Alice Babs hade varit på jobb i Los Angeles och tagit med sig familjen.

– Jag möttes av en kalldusch. Folk ville inte sitta med mig, inte leka med mig och de slogs med mig. Det var förfärliga saker. Det som mest har etsat sig fast i minnet var när jag bjöd till kalas och ingen kom, säger hon.

– Jag förstod inte då när mamma och pappa tröstade och sa att det var avundsjuka. Alla hade det ju så bra i Saltsjöbaden. Men det var inte en materiell avundsjuka.

Tackar sina mobbare

Efteråt kan hon förstå mekanismerna.

– Det är klart att det var märkvärdigt när jag sjöng i tv. Många hade ju inte ens tv då. I boken avslutar jag med att tacka mobbarna. Någonstans fick det mig, the hard way, att inse att jag inte alltid hade en kamrat att lita på. Jag fick gå min egen väg i stället. Då har jag alltid kunnat välja fritt vart jag vill gå utan att anpassa mig till någon annan.

Trots en egen framgångsrik karriär berättar Titti Sjöblom att hon alltid blivit jämförd med sin mor, inte minst i recensioner. Men inte heller det bet på henne i förlängningen.

– Jag insåg att om jag inte kunde stå ut med det, var jag tvungen att antingen byta yrke eller flytta utomlands, men det ville jag inte. Jag tänkte att det var mänskligt att jämföra med föräldrar och jag bestämde mig för att det inte var mitt problem. Jag sjunger på mina villkor och jag vet varför jag sjunger.

Träffade Gösta Ekman

En gång sprang hon på Gösta Ekman på ett kafé. Han hade liknande bekymmer och erfarenheter av att stå i skuggan. I hans fall hade han både far och farfar att mäta sig med.

Efter att ha läst recensioner av Titti Sjöblom och Alice Babs gemensamma krogshow tyckte Gösta Ekman synd om henne.

– Då sa jag att ”det ska du inte göra”. Så berättade jag hur jag tänkte. Jag visste att det skulle bli så här och jämförelserna är sällan av elakhet, utan tvärtom en form av beröm. Han blev så glad över att jag kunde hantera det och sa att han skulle ta till sig det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.