Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Titti Schultz offrar lönen för drömjobbet: ”Kännbar förändring”

Titti Schultz blir ny programledare för "P4 Extra".
Foto: Peter Knutson
Titti Schultz och Erik Nääs har varit ett par i 13 år.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Titti Schultz arbetar ofta som moderator. Här håller hon i den minneskonsert som arrangerades på Kulturhuset för Ebba Åkerlund, 11, som omkom i terrorattacken på Drottninggatan.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ser fram emot nya uppdraget. "P4 Extra" är Sveriges största aktualitetsprogram och det kan vara såväl viktiga, angelägna och svåra nyheter, men det kan också vara att man har hittat en krokodilfarm i en lada i Skåne. Det finns humor och underhållning också, en enorm bredd", säger Titti Schultz.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
"Som matte försöker jag vara bestämd, tydlig och samtidigt gulla sönder Floyd", säger Titti Schultz.
Foto: Foto: Instagram

Hon har sänt radio medan hon repellerat nerför den 85 meter och 24 våningar höga DN-skrapan och varit nära att tuppa av då Jonas Wahlström överraskade henne med en orm i studion.

Men få känner till att "P4 Extras" nya programledare fram till nyligen hade dagliga problem med extrem huvudvärk. 

– Sedan jag hittade den här lösningen att slappna av i käkmusklerna kan jag inte bita ihop fullt lika hårt, men jag kan fortfarande prata och tugga och jag dreglar inte, haha, säger Titti Schultz, 46.

Titti Schultz har precis avslutat "P5 Morgon"-sändningen, där hon bland annat har provsmakat kombinationen ostbågar och glass. 

– Det var inte äckligt – vilket förvånade mig – men det var heller inte heller gott, konstaterar Titti medan hon plockar ihop sina grejer och tar sig ut mot bilen för vidare transport mot gymmet.

Vad var det som gjorde att du tackade ja till "P4 Extra"?

– Det har varit spännande att hoppa in och sända "P4 Extra" så när frågan kom var det en intressant och väldigt rolig utmaning att göra någonting som jag aldrig hade gjort tidigare. Ett helt annorlunda program än morgonprogrammen jag gjort.

– Samtidigt var det inte alldeles självklart, för jag älskar att sända "P5 Morgon". Men chansen att leda "P4 Extra" kommer inte så ofta. Jag visste att om jag tackade nej nu skulle frågan inte komma igen inom överskådlig tid, jobbet skulle gå till någon annan. Då valde jag "P4 Extra". 
Ser fram emot nya uppdraget. "P4 Extra" är Sveriges största aktualitetsprogram och det kan vara såväl viktiga, angelägna och svåra nyheter, men det kan också vara att man har hittat en krokodilfarm i en lada i Skåne. Det finns humor och underhållning också, en enorm bredd", säger Titti Schultz.
Foto: Peter Knutson/Sveriges Radio

Arbetstiderna blir lite mer humana?

– Jag är på jobbet runt fem om morgnarna nu på "P5 Morgon" på Sveriges Radio, precis som jag var då jag jobbade med "NRJ" och "Rix FM". Med "P4 Extra" kommer jag att sända måndag-torsdag mellan 13 och 15, men är förstås på plats tidigare för att förbereda mig. 

Tog hjälp av botox – för att slippa huvudvärken

Du har bloggat om hur botox har förändrat ditt liv?

– Jag har i flera år vaknat morgon efter morgon med extrem huvudvärk. Jag har inte riktigt fattat vad det har berott på och trott att det kanske har varit migrän. En kompis till mig sade att hon hade en kompis som testat botox i käkmusklerna för att inte ge möjlighet till spänningar. Jag var väldigt tveksam, men gjorde rejäl research och kom fram till att om jag kunde bli av med den otroligt irriterande huvudvärken så var det värt att prova. Det var precis före sommaren och jag har inte haft huvudvärk en enda gång sedan dess.

"Anna Anka tyckte att jag missat något som inte kände mig bekväm i stringtrosor. Det kom ett stort exklusivt paket med posten med ett par efter intervjun. Jag har faktiskt inte provat trosorna, men jag har haft dem hängande framme på min arbetsplats", berättar Titti Schultz.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Har du kört med bettskena tidigare?

– Gud ja, men då ligger jag bara och biter stenhårt runt bettskenan så det har inte gett den effekten. Nu går det inte att bita ihop lika hårt och det gör skillnad.

Vad tänker du om någon säger "jaha, kändisarna skyller på att de vill bli av med huvudvärk när de i själva verket inte törs stå för att de vill ha slätare hy"?

– Jag vet inte hur många som tycker sig bli rynkiga strax snett in mot kinden vid örsnibben där käkmusklerna sitter? Jag är väldigt nöjd med hur jag ser ut. 

– Tidigare tyckte jag till om andra människor som injicerade saker. Nu har jag växt ifrån det. Det är upp till var och en. Jag säger heller inte längre att jag inte skulle kunna tänka mig botox på andra ställen. Alla gör som de vill.

Titti Schultz sänder "P5 Morgon" på "P5 STHLM" ända fram till dess att hon börjar på "P4 Extra" den 17 september. "Jag har förvarnat om att jag kommer att ha mycket fysiskt bagage med mig, favoritmuggar och annat lull-lull. Jag dricker till exempel kaffe i en stor mugg som det står "Boss" på. Det är en bra pepp för mig själv.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Titti Schultz:

NAMN: Titti Maria Christina Schultz.

ÅLDER: 46.

YRKE: Journalist, programledare, konferencier, moderator.

BOR: 2,5-rumslägenhet på Södermalm i Stockholm. Sommarstuga i Enhörna utanför Södertälje. 

FAMILJ: Sambon Erik Nääs, 40, jobbar med affärsmässiga relationer på TV4. Cockerpoo-hunden Floyd, 1,5 år.

INKOMST: 2 363 700 kronor (2016).

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Gävle som ensambarn.

MAMMA ÄR: Yvonne Schultz, 74, har arbetat administrativt för kommunen.

PAPPA ÄR: Bertil Schultz, 75, pensionerad revisor.

UTBILDNING: Journalistutbildning vid universitetet "London College of Printing". Pluggat bland annat kommunikation på Berghs.

KARRIÄR I URVAL: "Rix FM" (bland annat "Rix Morronzoo" och  "Vakna med Roger, Titti & Ola"), "Vakna med NRJ" (med Roger Nordin och Ola Lustig. 2013-2016). Sveriges Radios "P5 Morgon" på "P5 STHLM" tillsammans med Farzad Nouri (januari 2016-september 2018). Vann Årets talare 2016 – Moderator.

AKTUELL: Börjar 17 september som programledare för "P4 Extra". 

I "Livshjulet" sade du att du sover alldeles för lite. Hur är det nu?

– Det är bättre! Jag sover lite bättre och stressar lite mindre. Jag har bara skärpt mig: anstränger mig för att komma i säng i bättre tid och tänker till kring hur jag bokar mina dagar. 

Fick hjärtklappning och började fulgråta

Du har i tidigare intervjuer nämnt att du nosat på den bekanta "väggen"?

– Det var i början av 2000-talet då vi drog i gång "Rix Morronzoo" och jobbade kopiöst mycket. Då blev jag sjukskriven i några månader. Jag vaknade efter att ha slumrat till en eftermiddag då jag kommit hem vid 16-tiden och varit i gång sedan 04 – och det var att betrakta som en kort dag. Då hade jag en sådan hjärtklappning att jag trodde att det syntes på utsidan av kroppen. I det läget ringde jag mina föräldrar, för jag trodde att jag skulle stryka med.

– Jag gick till vårdcentralen och träffade en fantastisk läkare som var jättecool och sträng. Jag var inställd på att ta ledigt några dagar, hon förklarade att hon skulle sjukskriva mig en månad. Då bröt jag ihop och började fulgråta.

Hur rehabiliterade du dig?

– Jag fick öva på att vara hemma och göra ingenting. Fick i läxa att inte lyssna på radio, bara gå långa promenader med hunden. Och så bestämde jag mig för att börja dreja. När man drejar kan man verkligen bara tänka på vad man gör med händerna. Det blev bara konstiga, sneda grejer, men drejningen hjälpte och var kul. 

https://www.instagram.com/p/Bm6KIoAjhc4/?hl=sv&taken-by=tittischultz

Gick ner i lön

Sveriges Radio är inte känt för att ha de mest guldkantade avtalen. Har du fått gå ner i lön?

– (Skrattar, reds anm). Ja, det har jag! Jag älskar att göra radio och när jag fick möjligheten att komma till "P5 Morgon" och göra det morgonprogrammet med de tankar och strategier som jag tror på så var det en möjlighet. Och den möjligheten är värd pengar. 

Har du rentav halverat din lön?

– Det var en kännbar förändring, så mycket kan jag säga. När man drabbas av "radiobacillen" är det svårt att bli av med den, haha. 

"Jag brukar säga att en av mina styrkor är att pendla mellan humor och allvar och så tillbaka igen utan att det blir för tunt eller ointressant", säger Titti Schultz.
Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES

Hur känns det att efterträda programledare som Lotta Bromé, Pontus Enhörning och Tomas Tengby?

– Alla de du nämner är skickliga programledare. Jag är också en skicklig programledare och vet att jag är duktig på mitt jobb. Jag tycker att det är kul att få det här jobbet och tänker vara precis lika bra, på vissa sätt kanske till och med bättre än vad de var. Jag har mina styrkor.

Titti Schultz och Erik Nääs har varit ett par i 13 år.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur gick det förresten till när du träffade din sambo Erik?

– Till att börja med var det ett tag sedan, vi är på vårt trettonde år. Vi jobbade på samma ställe, på "Rix FM". Han var på säljavdelningen. Jag tyckte att han var skitrolig och jättetrevlig och han verkar ha tyckt det samma om mig. Det var dock aldrig någonsin något annat intresse från något håll än att vi var kompisar. Plötsligt en dag stod vi vid postfacken och surrade och konstaterade att vi båda var singlar och skulle ut den kommande helgen. Lite grann på den vägen var det. Vi började umgås på ett annat sätt och fick upp ögonen för varandra. Det var för snart tretton år sedan.


"När jag skaffade min förra hund sade många "varför skaffar du hund när du egentligen vill ha barn". Men då är det så att hade jag velat ha barn hade jag skaffat eller försökt att skaffa barn. Jag skaffade hund för att jag vill ha hund. Det är klart att han också måste tas omhand. Han går på hunddagis och personalen där hämtar och lämnar i bostaden om dagarna", säger Titti Schultz.
Foto: Instagram

Tittis val

Fotboll - Ishockey

Thailand - Fjällen 

Vin - Vatten 

Soffa - Löpband

Köttbullar - Fiskgratäng

Flyg - Tåg

Kungen - Drottningen

Seriemaraton - Filmkväll 

Ostbågar - Ostbricka

Hudvårdsrutin - Tvål 

Retro - Trendigt 

Deckare - Biografi

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.