Titti Schultz barnbeslut med kärleken: ”Tänkt”

Titti Schultz.
Foto: Fotograf: Peter Knutson / Copyright ©Peter Knutson All Rights Reserved. D
Titti Schultz.
Foto: Fotograf: Peter Knutson / Copyright ©Peter Knutson All Rights Reserved. D
Titti Schultz hyllar sin pappa, som hon står nära.
Foto: Instagram

Sorgen och chocken över mammans död slog undan benen på Titti Schultz – men den tuffa tiden har också gjort det tydligt vilka som funnits där för henne.

Kärleken till sambon Erik är trygg och stark och tillsammans har paret skapat livet de drömt om.

Att de inte har skaffat barn är ett medvetet val – men något som Titti Schultz angripits för.

– När jag pratade om det i radio kunde folk höra av sig säga att ”du är ingen riktig kvinna förrän du fött ett barn” och tala om att jag kommer att ångra mig, säger hon.

För två år sedan tog Titti Schultz, 48, över som programledare för ”P4 Extra” efter Lotta Bromé. Titti Schultz har 25 års erfarenhet av kommersiell radio, och med klivet över till Sveriges Radio är hon på god väg att jobba sig in i buketten av folkkära svenskar.

Fyra eftermiddagar direktsänder Titti Schultz aktualitetsprogrammet för 1,5 miljoner lyssnare. Hon rör sig mellan allvar och humor och är känd för att vara snabb i replikerna. 

– Att det är ett brett program är både utmaningen och tjusningen. Jag får göra tunga grejer, men också garva och plocka in personlighet i det, säger hon.

– Lyssnarna hör av sig ofta, det är roligt som attan. De motiverar varför de gillar det jag gör – och ibland varför de inte gillar det. Kritiken tar jag på olika stort allvar, det har varit en del av hela mitt vuxna liv. Att jag blir äldre gör att folk inte provoceras lika mycket av mig längre. 

”Sorgen är överrumplade tuff”

Privat har Titti Schultz ett tungt år bakom sig. I april 2019 förlorade hon sin mamma i cancer, efter att ha påbörjat en ny behandlingsform som tänt familjens hopp. 

– En blöt filt har legat och pressat över allting. Det var en chock när mamma somnade in – det skulle inte hända just då. Sorgen är överrumplade tuff. Ibland blir jag förvånad över vad som påminner mig om henne, och hur mycket jag saknar henne. 

Titti Schultz relation med sin mamma var inte okomplicerad, och det är också en del av sorgen hon bearbetar.

– Vi var väldigt väldigt olika som personer. Jag gick inte och hoppades på att vi skulle få den perfekta mor- och dotter relationen. Det var jag på det klara med – det där som en del av mina närmaste vänner har med sina mammor, det skulle inte vi uppleva. 

– Det verkar som att jag sörjer i etapper, det är olika kapitel som ska gås igenom och stängas. Det tar tid, det får vara så. Sorgen får gå med.

Titti Schultz 77-åriga pappa blev änkling, och som enda barn har hon velat avlasta och finnas där för honom så mycket som möjligt.

– Det är enda gången i mitt liv som jag känt att det skulle sitta bra med ett syskon. Jag har aldrig tidigare upplevt problem med att vara ensambarn, nästan bara sett fördelarna med det. 

– Min pappa och jag stöttar varandra allt vi kan. Precis i ögonblicket när hon lämnade och efteråt var det värst för honom – nu har vi kanske bytt plats. Ett år senare har jag det tuffare. Då är han mitt stöd. 

https://www.instagram.com/p/B4ryJEBFRkS/

Starka kärleken – trots olikheterna

Titti beskriver sambon Erik Nääs, 41, som någon hon kunnat luta sig mot under den jobbiga tiden. Paret är inne på sitt 15:e år tillsammans. 

– Jag som inte tror på livslång kärlek blir full i skratt när jag hör det själv. Men det här vet man banne mig aldrig! 

Titti Schultz och Erik Nääs hade länge jobbat ihop på Rix FM och hade alltid roligt som kolleger, men något mer än så var det inte.

– Jag hade aldrig reflekterat över honom som någon jag skulle bli intresserad av på det viset. Men sen föll det sig så att vi var singlar samtidigt. Vi skulle ut en kväll båda två och så började en kontakt som var annorlunda mot förut. 

På radiokanalen fick de smyga med förälskelsen – det fanns policys mot romanser på jobbet.

– Vi höll det för oss själva ganska länge, i ett halvår. Det fanns de som hävdade att de visste. Men jag tror det var en eller två som visste, i övrigt var vi ganska bra på det där. 

Titti Schultz och Erik Nääs uppmuntrar varandras intressen. ”Vi gillar olika saker och tillåter varandra att göra dem”, säger hon.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Paret har sina olikheter som i början kunde leda till rejäla krockar.

– Jag har ett jättestort behov av att vara själv. Det fick vi öva på, för han har inte alls det behovet. Erik hörde bara: ”Jag vill inte vara med dig” – men så är det inte. Jag vill bara vara med mig själv en liten stund. 

– I dag har vi gungat ihop oss. Vi pressar inte varann, är trygga inför vad vi känner. Han är där. Han fattar verkligen mig, man behöver bara titta på den andra personen för att förstå vad den tänker. I nio fall av tio – ibland är han en helt vanlig man och förstår absolut ingenting.

Väljer bort barn – väcker reaktioner

Paret har ett rikt socialt liv, hobbys, spännande karriärer, sommarställe och hund – men inga barn. Titti Schultz har alltid vetat att hon inte vill ha barn, och det är ett val som har väckt starka reaktioner.

– När jag pratade om det i radio kunde folk höra av sig säga att ”du är ingen riktig kvinna förrän du fött ett barn” och tala om att jag kommer att ångra mig.

– Det har inte varit någon stor sak för mig. Jag har vetat det sedan jag var liten – jag har aldrig någonsin fantiserat om egna barn. Till slut kunde jag sätta ord på det: Jag vill inte ha barn. Jag har verkligen tänkt igenom det och det har aldrig lockat.

Titti har valt bort egna barn – men beskriver sig som en barnkär person.

– Jag har fem gudbarn, det är det bästa sättet att ha barn runt sig. Man kan vara en kul vuxen och jag är noga med att säga: ”Jag finns alltid där vad det än är”. De är hemma hos mig, jag barnvaktar en stund – sen har jag mitt liv tillbaka igen. Då har jag fått det bästa av två världar. 

Det här är Titti Schultz

Ålder: 48.

Yrke: Journalist, moderator, programledare för ”P4 Extra” på Sveriges Radio.

Familj: Sambon Sambon Erik Nääs, 41, jobbar med affärsmässiga relationer på TV4. 

Pappa Bertil, 77. Cockerpoo-hunden Floyd. Vännerna: ”Mina bästa vänner är som familj för mig”.

Bor: I Stockholm och sommarställe vid Mälaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.