Tittarnas reaktioner efter SVT:s julkalender

Nu riktar tittarna både ris och ros mot SVT-programmet.
Foto: Christine Olsson/Tt
Foto: Christine Olsson/Tt

I morse sändes det första avsnittet av årets julkalender "Tusen år till julafton".

Nu riktar tittarna både ris och ros mot SVT-programmet.

"Jag tyckte verkligen om julkalendern, men den kanske inte var något för de minsta", skriver tv-profilen Hannah Graaf i sin blogg.

Årets julkalender är "Tusen år till julafton" med Lotta Lundgren och Erik Haag. I morse fick tittarna se det första avsnittet i SVT och efter sändningen har många tittare riktat både ris och ros mot tv-programmet via sociala medier.

"Sämsta julkalendern någonsin! Julen ska vara magisk", skriver en tittare på Facebook.

"Mina barn 6 och 12 tyckte inte det var nån julstämning. De sa "detta är väl ingen julkalender, det är ju ett historieprogram", skriver en annan.

"Den var inte bra. Barnen bytte kanal", skriver en tredje.


LÄS MER: Föräldrarnas sexilska mot julkalender i SVT

"Mina ungar tyckte om julkalendern"

Men det fanns också tittare som var positiva till den nya julkalendern och hyllade den i kommentarsfälten.

"Älskar historia, så mig föll den i smaken. Min åttaåring ställde massor med frågor. Ett bra upplägg som inbjuder till bra frågor från barnen", skriver en tittare på Facebook och får medhåll:

"Mina ungar, fyra och sju år gamla, tyckte om den. De ville åka till biblioteket och låna böcker om vikingatiden!", skriver en annan.

Också tv-profilen Hannah Graaf tittade på julkalendern i morse och berättade om sina tankar i sin blogg efteråt.

"Jag tyckte verkligen om julkalendern, men den kanske inte var något för de minsta. Kan tycka att julkalendern ska vara mer fantasi och äventyr. Men det kan ju vara bra att barnen lär sig något också", skriver hon i ett inlägg.

Också Expressens barnjury hyllade årets julakalender i sin dom – och gav den fem getingar i betyg.

– Jag tycker att årets julkalender är väldigt rolig och bra. Dessutom så lär man sig en massa under tiden man tittar. Jag hade gärna varit ett av barnen som får resa genom tiden, säger Tilda Boisen, 11.


LÄS MER: Erik Haag näckar i julkalendern – Lotta Lundgren stoppas

Beredda på kritik mot "Tusen år till julafton"

Karin af Klintberg, producent bakom årets julkalender, har tidigare berättat för Expressen att hon är beredd på att få kritik för att "Tusen år till julafton" inte är "tillräckligt julig".

– Jag kan inte vara orolig för att folk ska bli besvikna för att det saknas jul, utan jag måste tycka att det är viktigare att vi gör 24 jättebra avsnitt om Sveriges historia. Då kan det inte bara utspela sig i december, säger hon och fortsätter:

– Men vi har tagit hänsyn till att folk vill ha jul också, så de sista avsnitten handlar verkligen om jul. Då kommer en stor julkänsla för de som har längtat efter det.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.