SVT:s svar på tittarnas kritik mot Eurovision-sändningen

Eurovision ställer in årets tävling i Nederländerna. Men under lördagen sände SCT
Flera tittare reagerar på att SVT har med personer som kommenterar låtarna. Här Parisa Amiri, Johanna Nordström, Farao Groth och Titti Schultz.
Foto: SVT
Programledarna David Sundin och Christer Björkman.
Foto: SVT
Linda Bengtzing och Ace Wilder kommenterar också bidragen.
Foto: SVT

Under lördagskvällen sänder SVT programmet ”Eurovision: Inför ESC” där de 41 bidrag som skulle ha tävlat om platser i den inställda Eurovision-finalen presenteras.

Men det tog inte lång tid innan tittare reagerade på SVT:s val att låta kändisar som Linda Bengtzing, Ace Wilder och Parisa Amiri kommentera bidragen i sändningen.

– Vi tyckte det var ett spännande sätt att tillföra någonting nytt, säger Anders G Carlsson, projektledare på SVT.

Samtidigt kom uppgifter om fel ordning på låtarna i den Mello-app där tittarna ska rösta fram 25 bidrag.

Årets Eurovision-final ställdes in på grund av coronapandemin.

I ett försök att ändå bjuda på feststämning har SVT valt att låta svenska folket se alla länders vinnande bidrag och sedan rösta fram 25 bidrag som senare i veckan ska reduceras till en enda vinnare.

Men lördagens sändning möttes snabbt av kritik på sociala medier, då SVT valt att låta olika kändisar som Ace Wilder, Linda Bengtzing, Parisa Amiri och Daniel Hallberg synas i bild och kommentera låtarna.

”Riktigt skitdåligt att man inte får lyssna på låtarna utan ska höra ”vet-bäst”-tyckarna mer än låtarna”, skriver en person på SVT:s Melodifestival-sida på Facebook. 

”Vad ni pratar sönder programmet. Vi hade tänkt sitta tillsammans, ha det mysigt och lyssna på låtarna men låtarna går inte att höra pga allt prat”, skriver en annan.


Profilens kritik på Twitter

Radioprofilen Kjell Eriksson är en annan som reagerar.

”SVT kan sända när älgar vandrar i en vecka, eller när Guldbron ska monteras i en månad... 

Men de kan inte sända en schlager på 3 minuter utan att klippa in 478 minisoffor med minimänniskor som sitter och pratar sönder låten?”, skriver han på Twitter.

SVT: ”Ett spännande sätt”

Anders G Carlsson, projektledare på SVT kommenterar kritiken, och menar att ett program där alla 41 låtar skulle presenteras i sin helhet skulle bli alldeles för långt.

– Då ville vi lägga till någonting. Och då har vi använt oss av det här, om man kollar på Youtube, det här reaction tv-formatet, där man sitter och tittar på tv och kommenterar det. Och det tyckte vi var ett spännande sätt att tillföra något nytt till den här titeln.

– Jag kan tänka mig att de som upplever det som störande är de som är riktiga Eurovision-fans, fortsätter han.

Kommer kritiken som en överraskning?

– Det är ett nytt och kanske i vissa ögon lite djärvt grepp så det brukar ju alltid resultera i att man får reaktioner. Så jag var inte helt överraskad faktiskt. 

Kan du förstå tittarnas kritik?

– Det är klart jag kan förstå de här åsikterna, definitivt. Vår ambition är att tillföra någonting till ett programformat som med tanke på att det är så extremt många låtar kan upplevas som ganska statiskt. Det var vår bedömning. Det kanske inte är rätt bedömning, men det var dock vår bedömning.

Även Melloprofilen Edward af Sillén som både skrivit manus till Melodifestivalen och varit kommentator på Eurovision kommenterade SVT:s upplägg i ett inlägg på Twitter:

”På torsdag kör vi Vårt program som heter ”Sveriges 12:a” - då får man höra Hela låtarna och utan prat samtidigt. Ett slags alternativt Eurovision. Rött hjärta

Men in på appen med er nu och rösta på låtarna, det avgör finalfältet på torsdag”.

Kritik mot Mello-appen

Flera tittare uppmärksammar samtidigt även problem med den Mello-app där tittarna ska rösta fram de 25 bidrag som går vidare.

På SVT:s Melodifestival-sida uppger flera att låtarna ligger i fel ordning och är svåra att hitta.

Enligt SVT finns det dock en tanke bakom låtordningen.

– Det vi har gjort i det här programmet är att vi har lagt dem i bokstavsordning och det finns ju ingen starordning än, säger Anders G Carlsson och betonar att det först i morgon kommer röstas fram 25 låtar som går till den svenska finalen.


https://twitter.com/EdwardafSillen/status/1259210217155428356

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.