Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tittarnas krav på ”Kalifat” – beskedet om seriens framtid

Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT

Hyllad, hatad och omdebatterad. 

”Kalifat” har lockat fler tittare i SVT Play än någon tidigare SVT-serie under samma period. 

Nu startas upprop för en ny säsong – något som dramachefen Anna Croneman säger att SVT inte planerat för och måste återkomma om. 

”Om en serie haft ett genomslag som ”Kalifat” så duger så klart inget snabbproducerat för att tillfredsställa ett hungrigt behov”, skriver Anna Croneman i ett mejl.

För att hitta fröet till SVT-serien ”Kalifat” måste man gå tillbaka nästan fem år i tiden. Det var då upphovsmannen Wilhelm Behrman såg en övervakningsbild från brittiska flygplatsen Gatwick på tre tonårstjejer som flytt sina familjer för att ansluta sig till IS. 

Som han själv uttrycker, gick Wilhelm Behrman längde och ”idisslade bilden”. Till slut kände han sig tvingad att skriva något för att bearbeta upplevelsen.

Behrman och samarbetspartner Niklas Rockström skrev ett synopsis. Först nappade produktionsbolaget Filmlance, sedan SVT och dessutom köpte Netflix visningsrättigheterna utanför de nordiska länderna. 

Förra året spelades de åtta avsnitt som är ”Kalifat” in i Stockholm och Jordanien. I januari var det premiär i SVT.

Första avsnittet av ”Kalifat” utspelar sig hösten 2015 och drar i gång med att Säpo-agenten Fatima får ett samtal om att Pervin, en ung, svensk kvinna, sitter fast i Raqqa där maken Husam är ansluten till IS. Pervin, som fruktar för sitt och sin dotters liv, berättar att svenska jihadister planerar ett terrordåd i Sverige.

Parallellt pågår en historia om systrarna Sulle och Lisha och deras polare Kerima, som trevande börjar ompröva sina liv i takt med att de umgås mer och mer med elevassistenten Ibrahim. 

Tuff inspelning

Flera av seriens skådespelare har vittnat om hur tuff inspelningen var. 

Nora Rios, som spelar Sulle, beskriver tiden framför kameran som ”påfrestande, inte bara för rollfiguren utan även för mig som skådespelare”, medan Amed Bozan, som gör rollen som Husam, säger följande om de 23 inspelningsdagarna i Jordanien: 

– Du tappar tiden för mat, man måste påminna varandra om vatten så man inte tuppar av, precis som salt och annan näring, för man svettades mycket. Vissa dagar när vi inte skötte det, då kände jag att jag var helt mör.

Några dagar innan ”Kalifat” hade premiär i SVT stod klart att tre första avsnitten skulle göras tillgängliga samma dag på SVT Play. En lyckad strategi visade det sig, då ”Kalifat” lockat fler tittare online än någon tidigare SVT-serie under samma period. 

”Vi vill skapa debatt”

Samtidigt startades en debatt om seriens innehåll, något som knappast kan sägas var oväntat.

”Vår strategi är att minst en gång per år erbjuda tittarna en komplex berättelse om vår samtid. Vi vill göra det i en för temat spännande genre, med väl utvecklade karaktärer och en bredd av perspektiv. Vi vill inte att komplexa teman bara ska nå en liten initierad publik. Vi vill gärna skapa debatt, men inte en debatt som inte klarar att innehålla flera perspektiv”, skriver SVT:s dramachef Anna Croneman i ett mejl och fortsätter: 

”Jag är väldigt glad för att ”Kalifat” verkar ha lyckats med allt detta. Feedbacken från publiken har varit så överväldigande att jag har svårt att föreställa mig att en svensk serie någonsin har engagerat så många människor?”. 

Hur tänker du kring en andra säsong för ”Kalifat”?

”Det är många som skriver till oss och undrar, det har ju till och med startats en facebookgrupp som kräver en säsong två! Men det var inget vi planerade för, och om en serie haft ett genomslag som ”Kalifat” så duger så klart inget snabbproducerat för att tillfredsställa ett hungrigt behov. Därför ber vi att få återkomma i frågan. Inom en inte alltför lång tid.”

"Kalifat"

# SVT-serie som hade premiär 12 januari. Wilhelm Behrman är upphovsman och har skrivit manus med Niklas Rockström. Serien, som är på åtta avsnitt, regisseras av Goran Kapetanović, som vann flera Guldbaggar för filmen ”Min faster i Sarajevo”. ”Kalifat” produceras av Filmlance i en samproduktion mellan SVT, Filmlance och Film Capital Stockholm.

# På rollistan finns bland andra Aliette Opheim, Gizem Erdogan, Amed Bozan, Albin Grenholm, Nora Rios, Yussra El Abdouni, Amanda Sohrabi, Lancelot Ncube, Simon Mezher och Ala Riani.

# SVT valde att göra en så kallad boxpublicering, vilket innebar att de tre första avsnitten blev tillgängliga på SVT Play på premiärdagen, för att sedan rullas ett avsnitt i veckan. Det gör att alla åtta avsnitt har funnits tillgängliga online sedan 9 februari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.