Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tittarnas kritik mot "Så mycket bättre"

<p>Niklas Strömstedt riktade skarp kritik mot Sverigedemokraterna när han framförde sin tolkning av Ace of Bases "Happy Nation".</p>
Foto: TV4
<p>Niklas Strömstedt har själv skrivit om sina tankar kring ämnet på sin Facebooksida: "Helt klart ett ämne som engagerar".</p>
Foto: Linus Hallsenius/TV4

Efter Niklas Strömstedts protestlåt mot Sverigedemokraterna i "Så mycket bättre" har han både hyllats och kritiserats.

TV4 har mötts av kritik och flera tittare är starkt kritiska mot att artisten tillåtits framföra sina politiska åsikter - bland annat hotar de med att anmäla underhållningsprogrammet.

– Det här är en debatt som brinner i Sverige just nu och vi vill inte gå in och censurera de konstnärliga verken som artisterna gör, säger Martin Nygren, producent på TV4.

Niklas Strömstedt har själv skrivit om sina tankar kring ämnet på sin Facebooksida.

– Helt klart ett ämne som engagerar, skriver han i ett sms.

Nu stöttas artisten av kanalen.

Det var under lördagens "Så mycket bättre" som Niklas Strömstedt riktade skarp kritik mot Sverigedemokraterna när han framförde sin tolkning av Ace of Bases "Happy Nation".

– Låten jag ska spela i kväll kommer inte att spelas på någon SD-valvaka, sa han i programmet.

Sedan sjöng han raderna:

– SD, Avpixlat, Nordisk ungdom, Exponerat och Fria tider, Nordfront, Svenska motståndsrörelsen, järnrörsligan - nej, nej tack.

Sverigedemokraterna svarade under gårdagen på Strömstedts ställningstagande i ett sms där partiets pressekreterare Christian Krappedal skriver att Strömstedts ståndpunkt "inte på något sätt intresserar" partiet.


LÄS MER: Niklas Strömstedt skyddas av TV4

Tittare kritiska mot protestlåten

Men artistens ställningstagande har nu väckt tittarstorm i sociala medier. På TV4:as Facebooksida uttrycker flera tittare sig kritiskt mot att kanalen tillåter Strömstedt framföra sina politiska ställningstaganden i underhållningsprogrammet.

"Säger bara stor jäkla skandal hur ni kan låta Niklas Strömstedt förstöra ett så bra program som Så mycket bättre med att föra in politisk propaganda i programmet", skriver en tittare i ett längre inlägg.

"Tycker det är helt otroligt av er att blanda in politik i ert program i kväll, i Så mycket bättre ... Oavsett vilket parti, nu man står bakom..", skriver en annan person bland annat.

Några personer skriver också att de ska anmäla programmet.

Men många tittar är också positiva till TV4:as beslut att ha med låten.


LÄS MER: Sveriges radio spelar Strömstedts protestlåt

TV4 svarar på kritiken om Strömstedt

Martin Nygren, exekutiv producent på TV4, säger att den här typen av reaktioner inte är ovanliga. Samtidigt vill man inte gå in och censurera artisternas enskilda verk.

– Det här är sånt vi hela tiden får hantera i vårt programutbud, det är inget märkligt med att folk reagerar. Det här är en debatt som brinner i Sverige just nu och vi vill inte gå in och censurera de konstnärliga verken som artisterna gör. Det här är inte heller något som kränker några enskilda personer. Det här är ett statement i en brinnande debatt i Sverige, säger Martin Nygren.

Han har inte hört att kanalen ska ha blivit anmäld ännu.

– Vi har inga problem med att folk anmäler oss så. Vi lever i en demokrati och så fungerar det. Det är någonting som TV4 och programmet kan stå upp för.

Många tittare har vänt sig mot att man tar in ett politiskt ställningstagande i ett underhållningsprogram. Nygren säger att TV4 vill ha ett frispråkigt program med högt i tak - men att man är noga med att inte kränka enskilda individer.

– Ska vi gå in och bestämma vad som är politik och inte politik skulle vi hamna i en helt omöjlig situation. Vi vill ha ett frispråkigt program med högt i tak men är noga med att vi inte kränker enskilda personer. Det är en stor brinnande politisk fråga som jag tycker man kan köra, säger Martin Nygren.

Men ni har också fått positiva rektioner?

– Ja, så blir det alltid i såna här situationer.

Strömstedt: "Tack för synpunkter"

Men Strömstedt har också hyllats. Flera kändisar sluter dessutom upp bakom honom på sociala medier.

Efter att programmet sänts berättade Strömstedt själv om sina tankar kring ämnet på sin Facebooksida. I ett sms till Expressen skriver han att han är glad över att så många hört av sig.

– Helt klart ett ämne som engagerar och jag är stolt och glad att så ofantligt många människor har hört av sig med fina och uppmuntrande ord. Givetvis finns det också en liten del i flödet som tycker annorlunda. Vore konstigt annars. Vi lever i en demokrati och alla får finnas även om vi inte alltid håller med varandra, skriver Niklas Strömstedt i ett sms till Expressen.

Han har också tackat alla de som hört av sig efter programmet på Facebook.

"Tack för alla era synpunkter om Lyckolandet - både positiva och negativa. Helt klart ett ämne som engagerar. Jag kommer inte ha en chans att svara på alla kommentarer och meddelanden men ni ska veta att jag försöker att läsa allt. Sov gott och ha en fin söndag!", skriver Strömstedt själv på Facebook på lördagskvällen.

På TV4 säger man att reaktionerna varit enorma.

Man erbjuder också artisten sitt stöd under den stora uppståndelsen.

"Niklas har visat sig vara mycket skicklig på att hantera sociala medier, långt innan vi började jobba med honom:) Men vi har absolut en nära dialog med honom, precis som vi har med alla våra deltagare. Vi finns alltid till hands om de behöver", skriver Jennifer McShane, kommunikationschef på kanalen, i ett mejl.

Kanalen ser även över sina sociala medier så att inte hat eller hot sprids.

"Vi har en väldigt tydlig policy kopplad till våra sociala forum. Vår strävan är att all kommunikation och dialog där ska upplevas uppriktig och respektfull. Det innebär att vi inte tillåter nedlåtande kommentarer och personliga påhopp. Vi följer lagen om yttrandefrihet, men vi tar avstånd från ageranden som upplevs som kränkande och ord och uttryck som upplevs som stötande. Vi förbehåller oss därför rätten att radera innehåll om vi bedömer att det är kränkande, brottsligt eller liknande", skriver Jennifer McShane.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.