Filip Hammar Foto: ANNA BERGKVIST
Filip Hammar  Foto: ANNA BERGKVIST

Tittarnas avsky – efter SVT:s beslut om Hammars ord

Publicerad

SVT visar nu en dokumentärserie och marknadsför den på sin Facebook-sida.

Men där citeras tv-personligheten Filip Hammar med ett citat – som har fått flera att kritisera SVT:s marknadsföring. 

"Dåligt av SVT", skriver en tittare. 

Rättegången mot den tidigare amerikanske fotbollsstjärnan och skådespelaren OJ Simpson tillhör den mest uppmärksammade i USA på 1990-talet.

Nu visar SVT en dokumentärserie om fallet, "OJ: Made in America", som visas på SVT Play.

På sin webbsida marknadsförs filmen så här:

"Mordet på Nicole Brown Simpson och Ronald Goldman har kallats för århundradets kriminalfall. Det handlar om rasism, kändiskultur, massmedia, våld och det amerikanska rättssystemet. Tjugo år har gått och fallet fascinerar och provocerar fortfarande."

SVT har valt att markandsföra dokumentären genom

Tittarna riktar kritik mot SVT

Men på SVT:s Facebook-sida ligger ett kort klipp om filmen. Det pryds av ett citat från tv-personligheten Filip Hammar.

Där står: "Jag skulle vilja att alla som inte ser den här avrättas".

Detta har lett till upprörda kommentarer bland följarna – som är kritiska till hur SVT väljer att marknadsföra dokumentären. 

"Dåligt av SVT att använda det citatet som en recension för dokumentären", skriver en följare.

"Jag undrar vad Ezra Edelman, regissören bakom denna förträffliga och prisbelönta dokumentär tycker om att SVT marknadsför hans verk genom att 'skoja lite skönt' om avrättningar?", skriver ytterligare en person. 

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson Foto: / Anders Ylander / GT/Expressen

SVT slår tillbaka

Men på SVT försvarar man marknadsföringen.

Ingemar Persson är programchef för SVT Dokumentär.

– Vi tycker att det är roligt att Filip Hammar uppskattar dokumentärer. Han uttrycker sig som ofta drastiskt. Anledningen är att han tycker att det är en bra film och det gör SVT Dokumentär också, säger han.

Expressen har sökt Filip Hammar. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag