I år står Lotta Lundgren och Erik Haag som julvärdar i SVT. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNI år står Lotta Lundgren och Erik Haag som julvärdar i SVT. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
I år står Lotta Lundgren och Erik Haag som julvärdar i SVT.  Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett besked som inte fallit i god jord hos alla tittare. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNEtt besked som inte fallit i god jord hos alla tittare. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett besked som inte fallit i god jord hos alla tittare.  Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tittarilskan mot SVT efter valet av julvärdar

Publicerad

I år kommer Lotta Lundgren och Erik Haag fira jul med tittarna i SVT.

Men valet av årets julvärdar upprör tittare – som nu bojkottar kanalen på julafton.

– Hål i huvudet SVT! skriver en person på kanalens Facebook-sida.

Men samtidigt uttrycker flera också glädje efter valet.

Ett historiskt besked som kom historiskt sent. SVT:s presentation av årets julvärdspar var den första av sitt slag på många vis. 

Men duon Lotta Lundgren och Erik Haag är på inget sätt okänd för SVT-publiken och har tidigare bland annat hyllats för 2015 års julkalender ”Tusen år till julafton” och serien "Historieätarna".

– Vi jobbar ofta tillsammans, så för oss känns det jättebra! säger Erik Haag under presskonferensen.

Valet är unikt. Det är första gången SVT väljer en duo för julvärdskapet – och det har mötts av blandade känslor. 

 

LÄS MER: Lotta Lundgren och Erik Haag blir årets julvärdar i SVT

 

Stor kritik mot reklamavtalen

Flera kritiserar SVT:s val av Lundgren och Haag på kanalens Facebooksida, bland annat på grund av duons tidigare reklamavtal med externa varumärken.

"Nej, SVT! Ni brister i trovärdighet å det grövsta! Skönt att tv:n blir avstängd på julafton! I alla fall SVT!" skriver en använder som vänder sig emot att både Lotta Lundgren och Erik Haag tidigare under året gjort reklam för varumärken. 

Fler stämmer in i klagosången och menar att de i år bojkottar SVT:s julsändning. 

"Som en person som älskar jul så är detta nog den första där TVn kommer stå helt avstängd hela julafton", skriver en person. 

"Vad tråkigt att inte kunna se ljuständningen i år, för dessa två...nej tack."

"Brukar titta på Kalle av tradition men i år blir det nog inte det."

Flera nöjda med valet

Men SVT tror å sin sida att valet är helt rätt.

– De kan fängsla publiken, oavsett ålder, varifrån man kommer, eller om man kan mycket eller lite om den svenska historien. Vi tror att Erik och Lotta kommer att kännas som ett härligt sällskap på julafton, säger SVT:s programdirektör Lena Glaser i ett pressmeddelande.

Det håller även många tittare med om. På SVT:s Facebooksida är det samtidigt många som jublar över valet.

"Blir toppen med två värdar. Bra val av er SVT!" skriver en person.

"Lotta Lundgren och Erik Haag, var väl ett bra val, då kanske alla som bor i Sverige kan få veta varför vi äter julbord och vad som var upprinnelsen till detta. Det var ett bra val!"

"Jättebra val. Nu blir det till att titta i år", skriver en annan.

 

LÄS MER: SVT tvingas se över sina rutiner efter valet

 

Julvärd i SVT– tradition sedan 1959

Sedan 1959 har SVT hållit i traditionen med en julvärd i i rutan som tänder ett ljus och firar julaftonskvällen med tv-publiken. 

I många år höll Bengt Feldreich och sedan Arne Weise i traditionen, men sedan 2003 har uppdraget att fira jul med tv-tittarna gått till kända personer som Ernst Kirchsteiger, Ingvar Oldsberg, Kalle Moraeus, Sarah Dawn Finer, Henrik Dorsin och Gina Dirawi.

Förra året var det Sanna Nielsens som fick uppdraget att tända ljuset i tv-studion.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag