Nu är Tito Beltrán huvuddomare i talangprogrammet "X Factor" i Chile. Foto: Gentileza
Nu är Tito Beltrán huvuddomare i talangprogrammet "X Factor" i Chile.  Foto: Gentileza

Tito Beltran: Tänker aldrig sätta en fot i Sverige

Publicerad
Uppdaterad
LONDON. Operasångaren Tito Beltrán, 46, lämnade sin familj i Sverige efter våldtäktsdomen och tiden i fängelset.
Nu lever han stjärnliv i Chile, är en av landets mest kända tv-profiler och repeterar för en stor musikalroll.
"Jag har det fantastiskt", skriver Tito Beltrán i ett mejl till Expressen.
Den kände operasångaren dömdes för tre år sedan till 2,5 års fängelse för våldtäkt och sexuellt utnyttjande av minderårig. Han släpptes från fängelset i februari 2010 för att avtjäna den sista tiden av straffet med fotboja i hemmet.
Nu har han lämnat Sverige bakom sig och startat ett nytt liv i Sydamerika.
I februari i år registrerades Tito Beltrán som utvandrad i skatteverkets register och han angav en adress i Rio de Janeiro i Brasilien som sitt nya hem.
Kvar i Sverige finns hustrun Jenny och parets barn.
– Jag har haft kontakt med hans fru och hon säger ju att det är ytterst oklart om han kommer tillbaka till Sverige. Men de har inte bestämt sig. Han har ju halva familjen i Sverige och själv är han ju i Chile och det håller ju inte på lång sikt, säger sångarens advokat Pelle Svensson.

"Intim musikupplevelse"

Trots att det nya hemmet finns i Brasilien är det i Chile den nya karriären tagit fart.
Enligt chilenska medier har Tito Beltrán haft flera uppmärksammade konserter och han repeterar just nu inför en stor roll i musikalen "Corazón mestizo".
Han föreläser för unga studenter och säger själv i en intervju med tidningen La Segunda att han det senaste året haft konserter i Spanien, Italien, Tyskland och Ukraina.
– Tito Beltrán har en av de bästa chilenska sångrösterna och att lyssna till honom är en intim musikupplevelse. Så många människor går till hans konserter. Han kanske inte fyller nationalarenan, som Justin Bieber, men konserter på en vanlig teater är slutsålda, säger den chilenska tv-journalisten Francisca de la Vega.
Samtidigt som han utvandrade från Sverige fick han jobb i den chilenska versionen av "X Factor" – talangprogrammet som blivit en succé i flera länder. Beltrán fick rollen som huvuddomare, som i USA innehas av programmets skapare Simon Cowell och i Storbritannien av "Take That"-stjärnan Gary Barlow.

"Blev mycket känd"

Toppjobbet har gjort honom till en stor stjärna.
– Tito Beltrán har alltid varit känd bland chilenarna som den sångaren som gjorde succé utomlands, men få visste exakt hur hans karriär såg ut förrän han deltog som domare i X Factor. Han blev mycket känd eftersom programmet var populärt och blev en stor succé. Tito Beltrán var domaren som sa vad människor i allmänhet tyckte om de tävlande, säger Francisca de la Vega.
Tito Beltrán uppger i ett mejl till Expressen att han trivs mycket bra med sitt nya liv.
"Jag har det bra och bor i Brasilien nu. Jag har det fantastiskt bra", skriver han.
Operasångaren försökte in i det sista rentvå sitt namn. Han ansåg att han inte fått en rättvis rättegång och var mycket kritisk till Thomas Bodströms roll som målsägarbiträde, då advokaten och tidigare justitieministern vid den tiden fortfarande var ordförande i justitieutskottet.

"Utan bevis eller grund"

Beltrán fick nej på sin överklagan i både högsta domstolen och Europadomstolen.
– Han var fruktansvärt besviken på Europadomstolen. Där trodde han att det skulle gå att få rätt, men icke. Han tyckte det var för jävligt, på ren svenska, säger Pelle Svensson.
Tito Beltran skriver till Expressen att han fortfarande är upprörd.
"Sverige blundade. Jag är bara en svartskalle och dömdes utan bevis eller grund."
Beltrán ger också klara besked om sin syn på att återvända.
"Tänker aldrig sätta en fot i Sverige", skriver han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag