Titiyo hade turnépremiär i Uppsala. Foto: Elias Bengtsson/RockfotoTitiyo hade turnépremiär i Uppsala. Foto: Elias Bengtsson/Rockfoto
Titiyo hade turnépremiär i Uppsala. Foto: Elias Bengtsson/Rockfoto
Expressens Malin Collin på plats.Expressens Malin Collin på plats.
Expressens Malin Collin på plats.

Titiyo sprider soulsken i ett sparsmakat ljus

Publicerad

UPPSALA.

Ja, du får gärna höja volymen, Titiyo.

För denna premiär är både spänstig och fräsch.

Det har gått sju år sedan Titiyo gav sig ut på turné senast. Det är tid nog både för publiken att längta och Titiyo att bli sugen igen.

Och det märks.

Premiären utspelar sig i en liten konsertlokal. Det är ett intelligent drag. Här är det fullsatt, trots att det inte rör sig om tusentals människor. Det finns nämligen inget värre än att se en konsert i en halvtom lokal.

I svart kostym, vit skjorta och utslaget hår går Titiyo ut på scenen med pondus och man slås av hur otroligt bra röst hon har.

Titiyo avverkar hela nya albumet

Nästan hela nya albumet ”13 gården” avverkas och man hörde redan när det släpptes i höstas att något händer när Titiyo går över till att sjunga på svenska. Det blir närmare och mer intimt. Den känslan blir enormt mycket större när hon står med publiken alldeles vid fötterna och förmedlar sina direkta texter. Det souliga soundet förstärks av det sparsmakade ljuset och närheten till publiken.

Det finns inget snyggare än låtar som handlar om att åka bil på natten. Därför är det extra fint att Titiyos ”Taxi” finns med i låtlistan som en skimrande, nattsvart juvel.

Titiyo hyllade Kjell Alinge

Tre låtar in ropar hon ”hej” och fortsätter sedan sjunga. Därefter bjuder hon på avslappnade mellansnack där det i det närmaste känns som att vi befinner oss på en privat tillställning. Hon samtalar med folk i publiken, berättar en lång anekdot om kulturkrocken som uppstod i hennes barndom när hennes pappa kom hem till förortsvillan med en get som skulle slaktas och passar också på att hylla nyligen bortgångna radiolegenden Kjell Alinge.

Det fungerar utmärkt att lägga in låtarna på engelska i ett mittparti och rama in det med ”13 gården”-spåren, som är anledningen till varför hon befinner sig på turné.

Den medelålders publiken är lite blyg, men får en push av drottningen på scenen och kommer till slut i gång i både sång, dans och handklapp. ”Longing for lullabies” får en förlösande effekt på stämningen i lokalen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag