Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tina Turners dödsorsak fastställd – Cher berättar om sista tiden

Tina Turner har gått bort – 83 år gammal
Tina Turner och maken Erwin Bach – som donerade en njure till henne.
Foto: DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Tina Turner i Vita huset 2005.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Cher berättar om Tina Turners sista tid.
Foto: GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK / GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Tina Turner dog i sitt hem av naturliga orsaker, rapporterar Daily Mail. 

Under sitt liv drabbades hon bland annat av cancer, njursvikt och en stroke.

I programmet ”The beat with Ari Melber” berättar nu vännen Cher att världsstjärnan mådde dåligt. 

– Mot slutet så sa hon till mig: ”Jag är faktiskt färdig, jag orkar inte med det här mer”. 

På onsdagskvällen, svensk tid, kom beskedet ett Tina Turner dött i sitt hem i Schweiz 83 år gammal. 

Nu rapporterar Daily Mail att Tina Turner dog av naturliga orsaker. 

Musiklegendaren hade varit sjuk under en lång tid och högt blodtryck hade hon lidit av i fyrtio år. 

”Mina njurar är offer för att jag inte insåg att mitt höga blodtryck behövde behandlas med konventionell medicin. Jag har satt mig själv i fara när jag vägrade att inse verkligheten att jag behöver daglig, livslång behandling med medicin och fysioterapi. Alldeles för länge trodde jag att min kropp var en oåtkomlig och oförstörbar barrikad”, skrev Tina Turner på Instagram i mars. 

Nu berättar hennes vän och världsstjärnan Cher i programmet ”The beat with Ari Melber” om Turners sista tid. 

– Hon kämpade mot sjukdomen under lång tid och hon var så stark, precis som man trodde att hon skulle vara. Men mot slutet så sa hon till mig ”Jag är faktiskt färdig, jag orkar inte med det här mer”, säger Cher. 

Hon berättar också att vännerna turades om att åka och hälsa på Tina Turner i sitt hem i Schweiz. Själv var hon där en vecka innan Turner gick bort. 

– Hon var väldigt glad över det. Vi hade jättekul trots att hon var så sjuk och inte ville att folk skulle veta hur illa det var. Hon hade sin dialysmaskin i hemmet, det var så hon klarade av tillvaron.

Cher och Tina Turner var vänner under en lång tid.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Svåra njurproblemen

I sin biografi har Tina Turner tidigare berättat om den svåra tiden då hon insåg att njurarna hade tagit stryk på grund av det höga blodtrycket. Njurkapaciteten låg på 35 procent för Tina Turner och sjönk senare till fem procent. 

Världsstjärnan tog kontakt med en assisterad självmordsklinik för att förbereda sig om det var så att kroppen skulle stänga ner, enligt USA Today.  

Men i stället donerade hennes man Erwin Bach, 67, sin ena njure till Tina Turner. Hon funderade då på om folk skulle tro att hennes man gjorde det av andra anledningar än kärlek. 

”Även om vi hade varit ihop länge så fanns det fortfarande människor där ute som trodde att Erwin gifte sig med mig för mina pengar och kändisskap”, skriver Turner i sin biografi, enligt tidningen. 

Tina Turners egna ord om stroken

Det var 1978 som världsstjärnan diagnostiserades med högt blodtryck och 2016 fick hon veta att hon drabbats av ett tidigt stadie av tarmcancer. Samtidigt började hennes njurar svikta och det var 2017 som hon genomgick transplantationen.

Det höga blodtrycker påverkade även hennes hjärtmuskel – som växte, enligt Daily Mail. 

2013 drabbades Tina Turner av en stroke. 

”Jag vaknade upp plötsligt i panik. En blixt slog till i mitt huvud och i mitt högra ben. Det var i alla fall så det kändes och jag hade en konstig smak i min mun och jag fick svårt att ropa på Erwin efter hjälp. Jag misstänkte att det inte var bra, men det var värre än jag någonsin hade kunnat tänka mig, jag hade fått en stroke”, skriver artisten i biografin, enligt USA today. 

Tina Turner på scen 2009.
Foto: HERMANN J. KNIPPERTZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Turner åkte i ilfart till sjukhus där det konstaterades att hon inte kunde stå. I tio dagar stannade hon på sjukhuset innan hon fick åka hem – men återhämtningen var långtifrån enkel, enligt henne själv.

I april i år gjorde Tina Turner vad som tros är hennes sista intervju. Då berättade hon hur hon vill bli ihågkommen efter sin död. 

– Som drottningen av Rock'n'roll. Som en kvinna som visade andra kvinnor att det är okej att kämpa för framgång på sina egna villkor, sa hon då till The Guardian. 

Hela Kiruna försvinner – i ny svensk katastroffilm

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.