Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tina Turner försvann – nu avslöjar hon varför

Tina Turner tillsammans med Roberta Armani i somras.
Foto: MARECHAL AURORE/ABACA / MARECHAL AURORE/ABACA STELLA PICTURES

Det höga blodtrycket förstörde Tina Turners njurar och till slut var det så illa att hon funderade på att ta sitt liv.

Men räddningen fanns närmare än hon kunde ana.

Nu berättar världsartisten om de senaste, och smärtsamma, åren i sin kommande bok.

”Jag började tänka på döden”, skriver hon i boken som återges exklusivt av tidningen Daily mail.

Det har varit tyst kring Tina Turner de senaste åren men i somras kom världsstjärnans namn åter på tal när hennes son, Craig Raymond Turner, tragiskt hittades död.

Men nu öppnar 78-åringen upp sig om sin sviktande hälsa – och avslöjar vad som har hållit henne borta från rampljuset under flera års tid.

I sin kommande självbiografi, My Love Story, avslöjar The Queen of Rock & Roll att hon bland annat fått en stroke och överlevt cancer i tjocktarmen.

Men också att hon – i största möjliga hemlighet – genomförde en njurtransplantation förra året.

Ett ingrepp som räddade hennes liv.


Fick två alternativ

Det var maken Erwin Bach, 62, som donerade sin njure till hustrun och Tina Turner beskriver det hela som ”den ultimata gåvan – livets gåva”.

Dessförinnan hade världsstjärnan kämpat mot högt blodtryck, vilket i sin tur påverkade njurarna som 2016 bara fungerade till 20 procent. 

Då gavs sångerskan två alternativ:

Regelbunden dialys, eller en njurtransplantation.

Tina Turner under en spelning i Globen 2009.
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

En njurtransplantation var nyckeln till att, som Tina Turner själv beskriver det, leva ett vanligt liv på riktigt. Men som 75-åring hamnar man långt ner på kölistan och chanserna att hitta en donator bedömdes som mycket små.

Tina Turner rekommenderades att börja gå på dialys, något som hon vägrade.

I sin bok, som återges exklusivt av brittiska Daily mail, skriver Tina Turner:

”Nej, nej, nej, nej, sa jag åt honom. Jag tänker inte leva via en maskin. Det var inte min syn på hur man ska leva sitt liv. Gifterna i kroppen började ta över. Jag kunde inte ens äta. Jag överlevde, men jag levde inte”.

Har du eller någon i din närhet självmordstankar?

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.


Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.


En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.


Självmord är ofta impulshandlingar.


Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.


Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.


Hjälplinjen: 0771-22 00 60.


Jourhavande präst: Nås via 112.


Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se.


Föräldratelefon: 020-85 20 00.


Röda korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.


Jourhavande kompis: 020-22 24 44.


Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.


Telefonjouren: 08-34 58 73.


Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

Tänkte avsluta sitt liv

När det var som allra värst funderade Tina Turner på döden.

78-åringen bor i Schweiz, där det är lagligt att medvetet avsluta sitt liv via så kallad eutanasi, eller läkarassisterat självmord via injektion som det också kallas.

Det gick så pass långt att Tina Turner gick med i Exit, en organisation som arbetar med assisterat självmord.

”Och jag tror att det var då som tanken på att jag skulle dö blev verklig för Erwin. Han blev väldigt känslosam om att han inte ville förlora mig, att han inte ville att jag skulle försvinna. Han sa att han inte ville ha en annan kvinna eller ett annat liv. Vi var lyckliga och han ville göra allt för att hålla oss kvar vid varandra”, skriver hon i sin bok som återges exklusivt av tidningen Daily mail.

Tina Turner tillsammans med sin make Erwin Bach.
Foto: PATRICK STRAUB / AP KEYSTONE

Vad som hände då beskriver Tina Turner som ”en chock”.

”Han sa att han ville ge mig en av sina njurar. Jag blev överväldigad av omfattningen av hans erbjudande. Eftersom jag älskar honom försökte jag övertala honom om att inte genomgå ett så pass riskfyllt ingrepp. Han är en ung man. Varför ska han ta en så pass stor risk för att ge en gammal kvinna ett par år extra?” skriver hon vidare i sin bok 

”Värt att fira"

Tina Turner och Erwin Bach träffades 1985, började dejta året efter och gifte sig under 2013.

Njurtransplantationen ägde rum den 7 april 2017. Efteråt blev Tina Turner kvar på sjukhuset en tid då hennes kropp till en början stötte bort det nya organet, och världsstjärnan var tvungen att tillbringa mycket tid på olika sjukhus resten av året.

En tuff tid, med mycket smärta och många upp- och nedgångar, enligt artisten själv.

Tina Turner skriver att hon trots det ”sprudlade av bara tanken på att vara vid liv efter så många år av rädsla och att vara sjuk”.

Vid jul orkade hon sätta upp julpyntet hemma på egen hand.

”Då förstod Erwin att den gamla vanliga Tina är tillbaka”, skriver Tina Turner i sin bok, och berättar att hon äntligen insåg vad de hade gått igenom tillsammans.

”Jag är fortfarande här. Vi är båda fortfarande här, närmare varandra än vi någonsin hade kunnat föreställa oss – och det är något som är värt att fira”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.