Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Timoteij: "Vi är alltid sist kvar på festen"

SAMMANSVETSADE. Från vänster: Cecilia Kallin, Bodil Bergsström, Elina Thorsell och Johanna Pettersson. De har spelat ihop länge och känner varandra utan och innan. Foto: anna-karin nilsson Foto: Anna-Karin Nilsson

De har aldrig trashat ett hotellrum, däremot har det kastats hamburgare på medtrafikanter från turnébilen.

De fyra tjejerna i Timoteij berättar om sitt galnaste turnéminne, hur de egentligen gör för att hålla sams, varför de valde bort namnet "Butterfly" och om de beryktade Melodifestivalen-efterfesterna.

- Vi är alltid sist kvar, säger de.

Timoteij om...

...när de fick beskedet att de skulle vara med 2010:

Vi gick alla i skolan i Skara på den tiden. Christian, vår manager, ringde och bad oss komma till studion. Så vi åkte dit och samlades i soffan. Och Christian sa: "Jag har en god nyhet och en dålig nyhet". Och vi blev jättenervösa. "Den dåliga nyheten är att vi kommer ha väldigt mycket framöver - den bra är att ni är med i Melodifestivalen". Och då började alla lipa. Det fanns ju inte på kartan att vi skulle komma med, säger Elina.

 

...deras två bästa minnen från Melodifestivalen:

1. När vi "vann" i Göteborg 2010.

2. När vi fick reda på att vi skulle få tävla i Melodifestivalen 2010.

 

... uppmärksamheten:

Oftast är det jättekul och folk vi möter är jättehärliga. Men när man ska gå och träna, och egentligen bara vill gå runt i mjukisbyxor och sätta upp håret i en ful tofs. Man vill ju ändå se fräsch ut eftersom folk vet vem man är. Så tror jag det är för alla som är offentliga ansikten, säger Cecilia.

 

...deras tuffaste konkurrenter i morgondagens tävling

Dynazty - det kryllar av hårdrockare i det här landet!

 

...de bästa Melodi­festival­enlåtarna någonsin:

"My heart is refusing me" - Loreen.

"Tusen & en natt" - Charlotte Perrelli.

 

...vad de ser mest fram emot under årets Melodifestival:

Uppträdandet i morgon i Andra chansen.

 

... hur de håller sig i trim:

Jag och Johanna tränar pass ihop eftersom vi bor i samma stad. Men när vi är ute på turné och kan gå ut till gymmet så såg vi, i alla fall i somras, till att vi gick ut och sprang tillsammans. Det är ändå viktigt att hålla i gång, det ska man tänka på, säger Elina.

De är Timoteij

Bodil Bergström

Ålder: 20.

Bor: Skara.

Instrument: Dragspel.

Civilstånd: Singel.

 

Cecilia Kallin

Ålder: 20.

Bor: Falköping.

Instrument: Gitarr.

Civilstånd: Pojkvännen Ragnar Hellsvik, 22, student.

 

Johanna Pettersson

Ålder: 20.

Bor: Skövde.

Instrument: Fiol.

Civilstånd: Singel.

 

Elina Thorsell

Ålder: 20.

Bor: Skövde.

Instrument: Flöjt.

Civilstånd: Pojkvännen Erik Linder, 30, artist.

De har en sommar-aura kring sig, Timoteij-tjejerna. Trots att det är kallt och slaskigt ute ser de ut som om de vore på rymmen från ett midsommarbord eller ett närbeläget kollo. Jag tittar ner mot deras fötter, bara för att kontrollera att de inte går barfota när de kliver in genom dörren.

Vi befinner oss i ett yr vaket Nyköping, som sjuder av förväntning.

För att få lite lugn och ro har vi slagit oss ner i en fotostudio i Nyköping, Elina Thorsell, 20, Cecilia Kallin, 20, Bodil Bergström, 20, Johanna Pettersson, 20, och jag.

Ni ser nästan likadana ut, alla fyra. Ska det vara så?

- Alla har alltid varit naturligt blonda, sen är det klart att vi har slingat håret. Fast Bodil färgade håret brunt för ett par år sedan, säger Elina.

Hur fungerade det?

- Jag hade det bara i en månad, det fungerade inte alls, det var inte Timoteij liksom, säger Bodil.

Tänkte du så på riktigt?

- Ja, men det var en liten period i mitt liv när jag testade att vara brunett. Sen kom vi med i Melodifestivalen för två år sedan, och jag hade redan fotat mig som blond, och vårt koncept är väl lite att vi ska vara blonda, svenska tjejer. Och jag kände att jag trivdes bättre som blond.

Har ni bråkat någon gång?

- Nej, inte bråkat. Det är klart det finns saker vi inte tycker lika om, som vi diskuterar. Men vi är väldigt duktiga på att hitta kompromisser, säger Cecilia.

Menar ni att ni aldrig skrikit på varandra?

- Det har vi aldrig gjort, vi är inte såna. Vi är inga drama queens. Det kanske kan finnas någon grej man kan ta upp, om man vill att någon ska ändra på något, men det är bara att säga till innan det blir något stort av det, säger Bodil.

- Man håller inte med om allt, men vi är inte arga som personer. Vi känner varandra så bra så att man lärt sig vad man ska säga till varandra för att undvika konflikter. Vi var ju vänner innan vi startade Timoteij, säger Cecilia.

Hur uppkom namnet Timoteij?

- Vi letade namn ett tag, vi ville ha något som doftade sommar och svenskt, säger Johanna.

Vilka andra namn var aktuella?

- Alltså det första, herre gud, alltså vi gillade det inte, men det var "Butterfly". Det var lite bara för att ha ett namn, vi hette det aldrig officiellt. Sedan gillade vi "Diana", tyckte det var lite classy och coolt så där, men sen när vi började sjunga på svenska och verkligen gick över till sommar-grejen, gick barfota i videon och så där, då fungerade inte Diana, då hittade vi Timoteij, säger Cecilia.

Har ni någonsin trashat ett hotellrum?

- Nej, vi sköter oss när vi är ute på turné. Vi ser det som vårt jobb och när man är ute så mycket som vi varit orkar man inte festa varje kväll, säger Elina.

Är det mer accepterat för killband att bete sig som svin än för tjejband?

- Jag skulle inte tycka att det var ballt, vare sig det var en tjej eller en kille som satt och skröt över hur packad, han eller hon, var i fredags, säger Johanna.

Men behandlar medier er annorlunda än de gör med killband?

- Det är klart det är skillnad på tjejer och killar. Men jag hörde på radio för någon vecka sedan, då sångaren i Dead by april intervjuades, och han pratade om hur han skulle sjunga upp. Det kändes seriöst. Jag tror inte att de festar och håller på, utan de kändes verkligen seriösa. Det tycker jag är viktigt, att man visar det, säger Cecilia.

- Det beror mycket på också vilken image man vill ha, vi vill inte ha den stämpeln. Ett rockband kanske har den typen av fans som inte tycker att det är världens största grej. Det förväntas väl lite av ett rockband också, men det är vi inte, säger Johanna.

Vad är det mest olagliga ni gjort?

- En gång skulle vi åka från Malmö till Göteborg, så hade vi var sin hamburgare i bilen. Och Cecilia bad han som satt i framsätet att kasta ut den genom fönstret. Men det var vid en påfart, så den hamnade på framrutan på en annan bil. Hon som körde blev skitsur och åkte upp bredvid oss, tutade och tog fram skyltar där de skrev saker till oss, säger Elina.

Duckade ni?

- Ja, det är klart. Men det var ju inte vårt fel. Till sist stannade vi och chauffören hoppade ut och fick snacka med henne. Hon var verkligen jättearg och skrek. Han som körde fick betala deras biltvätt, säger Elina.

Lyssnar ni på er egen platta när ni åker runt i turnébilen?

- Nej, säger alla utom Bodil.

Hon säger:

- Ja, jag har gjort det de senaste två åren. Det är det enda som funnits i min bil.

- Man tycker om sina låtar så himla mycket och man spelar dem live, så jag kan inte ens säga vilken som är bäst, säger Johanna.

Hur hårt festade ni senast, i Göteborg?

- Vi hade väldigt kul. Vi verkligen dansade och träffade massa folk, var uppe länge. Vid ett sånt tillfälle är det så himla roligt att bara vara där, så egentligen behöver man inte ens dricka för att ha kul där, säger Bodil.

- Men, har ni tänkt på att det alltid är vi som är kvar sist? Plötsligt ser man sig om och undrar: "Oj stänger de nu", och det är bara vi kvar, säger Elina.

- Såna fester vill man ta vara på så mycket som det bara går. Utnyttja alla timmar som går för att hänga med alla, så man ser till att stanna länge, säger Johanna.

Vilken är den största skillnaden på er nu och förra gången ni var med i Melodifestivalen, 2010?

- Man har fått så mycket erfarenhet från den gången. Och att man jobbat nu i två år har gjort att man samlat på sig så mycket kunskap om allt inom det musikaliska, smink, dans och instrument och allt möjligt. Det finns så mycket mer i bagaget nu, säger Bodil.

Vem har förändrats mest under den här tiden?

- Vi har utvecklats ihop, så det är svårt att säga. Jag tycker att jag utvecklats mycket både som person och medmänniska. Jag har lärt mig att vara en gruppmänniska, inte för att jag var särskilt egoistisk förut. Att man inte bara kan göra det man själv vill. dessutom har vi vuxit ihop, säger Johanna.

- Jag tycker man blivit så beroende av att sova med någon av de andra tjejerna och att göra mig i ordning med någon av dem, säger Bodil.

Har ni någon gång varit nära att splittras?

- Nej, det har alltid gått så bra och man har gått runt och varit så glad över det. Vi har aldrig haft någon direkt nedgång så att man känt att nu får det vara nog, säger Johanna.

Blir ni ledsna när de skriver dåligt om er?

- Ja, det gör man nog, även fast man inte vill. Det är lite olika, vissa vet man alltid skriver taskigt. Och, det behöver inte vara en journalist som skriver, utan man kan ramla över något på nätet också. Samtidigt blir man hur glad som helst när någon skriver att man är duktig, säger Johanna.