Timells utbrott i den interna filmen

Expressen TV kan nu publicera en intern film som visar hur Martin Timell agerar i bortklippta sekvenser i TV4:s succéprogram "Äntligen Hemma".
Filmen visar hur stjärnan får ett utbrott på en medarbetare.
Men nu kan Expressen publicera nytt material som visar arbetsmiljön på "Äntligen hemma"-redaktionen – material filmat långt innan TV4-krisen rullades upp.
Foto: / TV4

TV4:s ledning ignorerade larmen om sexism och trakasserier fram till i går – först då kom beslutet att Martin Timell stängs av. 

Expressens granskning hade då visat att "Äntligen hemma"-programledaren kränkt sina medarbetare. 

Nu kan Expressen TV publicera en intern film som visar hur Martin Timell agerar i bortklippta sekvenser i TV4:s succéprogram "Äntligen Hemma" – stjärnan får ett utbrott på en medarbetare.

– Varför är du så jävla negativ? skriker Martin Timell bland annat i klippet. 

Expressens granskning har avslöjat att Martin Timell gång på gång kränkt sina medarbetare på TV4-programmet "Äntligen hemma" med sexistiska, homofobiska och rasistiska kommentarer.

Han har också tafsat på en kvinna, samt vidrört vid en annan kvinna i en badtunna på ett extremt kränkande vis.

Trots det har TV4 lagt locket på och inte velat kommentera anklagelserna – tills det i går blev ohållbart. 

I ett pressmeddelande på torsdagen förklarade kanalens innehållsdirektör Åsa Sjöberg att Martin Timell tas ur tjänst. Dagen efter meddelade kanalen att samtliga program med Martin Timell stoppas.

LÄS MER: Martin Timell bryter tystnaden – och erkänner  

Expressen TV kan nu publicera en intern film som visar hur Martin Timell agerar i bortklippta sekvenser i TV4:s succéprogram "Äntligen Hemma".

Sjöberg kritiserade Timell i direktsändning

– De uppgifter och anklagelser som nu framkommer är så pass allvarliga att vi beslutat att tills vidare lyfta den aktuella programprofilen ur tjänst. Vi måste gå till botten med de här anklagelserna, både från vår egen och produktionsbolagets sida. Nu kommer vi att utreda det här vidare i lugn och ro, och mer än så kan jag inte säga om vad som sker framöver.

Beskedet kom kort efter att Expressen publicerat en artikel om en incident i en badtunna där en kvinna upplevt att Martin Timell vidrört henne på ett extremt kränkande sätt, något som även vittnen bekräftat.


LÄS MER: Anklagelserna mot TV4- stjärnan Martin Timell 

På torsdagen var innehållsdirektör Åsa Sjöberg med i TV4:s nyhetssändning – där hon till slut dömde ut Martin Timells beteende totalt.

– Jag tycker att det är bedrövligt och upprörande. Det är verkligen inte okej. Om det skulle vara så att arbetsmiljön är på det sättet som de här personerna vittnar om, berättade hon.

Filmen visar hur stjärnan får ett utbrott på en medarbetare.

LÄS MER: TV4:s ord om Martin Timell – utreddes internt 

Filmen visar utskällningen

Nu kan Expressen publicera nytt material som visar arbetsmiljön på "Äntligen hemma"-redaktionen – material filmat långt innan TV4-krisen rullades upp. 

Det handlar om filmer som är tagna när Martin Timell vet att kameror och mikrofoner är påslagna. De visar inte prov på den sexism, rasism och homofobi som Expressen tidigare berättat om, men de dokumenterar arbetsmiljön på ett av TV4:s mest populära program. Ett program som kanalen tjänar miljontals kronor varje år.

Videosekvenser visar hur programledaren får ett raseriutbrott på en av sina kolleger ute på en inspelningsplats. Martin Timell har på sig en blå dunjacka, går in och ut ur bild och skäller på flera personer.

Han skriker bland annat till en av sina medarbetare:

– Allt jag gör eller vill, när du väl säger att jag har en idé, då säger du att det är nu man ska bli rädd. Så nu skiter jag i det här. Jag är så satans trött på din inställning och jag är så satans trött på det här. Vet du? Jag vill ha kul på jobbet och jag har inte kul på jobbet med dig. Och alla kommer och frågar, varför är han så jävla negativ?

Medarbetaren svarar försiktigt:

– Jag tycker det här har varit så fantastiskt, säger personen. 

Martin Timell fortsätter trots det skrika:

– Varför är du så jävla negativ?

Men nu kan Expressen publicera nytt material som visar arbetsmiljön på "Äntligen hemma"-redaktionen – material filmat långt innan TV4-krisen rullades upp.

Timells säger till slut att han tänker lämna inspelningen.

– Jag åker hem. Allt jag gjort hittills i dag. Allt jag gjort hittills i dag. Varenda jävla bygge, varenda jävla grej. Jag är så satans trött på det.


LÄS MER: Larmades om Timell – profilen fick stanna 

Kollegan berättar om beteendet

Ola Fredholm är en tv-fotograf som tidigare jobbat med Martin Timell under sex säsonger av "Äntligen hemma". Då Expressen berättar om det som händer i klippet säger han att han känner igen sig.

Ola Fredholm när han filmar Martin Timell under "Äntligen hemma"
Foto: ROGER SCHEDERIN / ROGER SCHEDERIN/STUDIO LIGHTHOUS EXPRESSEN / ROGER

– Martin måste hela tiden få bekräftelse. Så är det inte med andra programledare. Kanske en och annan, men inte på samma sätt. Vanliga programledare fattar att de gör ett jobb, alla gör ett jobb. Man måste inte slicka röv hela tiden.

– Han blev ofta vansinnig och stod och skrek. Sedan säger man "nu rullar vi" och då switchar han, står med sin härliga, trevliga TV4-röst igen. Han skriker en gång, nästa gång är det leendet och den påklistrade glädjen. 

Jihde kräver att TV4 "går till botten"

Martin Timell har inte bara skällt ut sina kolleger och enligt medarbetare använt tillmälen som "bög" och "hora". Under sin tid som programledare för "Deal or no deal" tafsade han även på en kvinna – kvinnan heter Paula Fenjima Manrique och är i dag tv-spelsexpert på "Nyhetsmorgon". 

Det fick en av kanalen största stjärnor, Peter Jihde, att reagera. Han gick ut i radio och krävde en intern utredning och ställer sig helt bakom sin "Nyhetsmorgon"-kollega. 

Peter Jihde reagerade efter anklagelserna mot kollegan.
Foto: DANIEL OHLSSON/TV4 / Daniel Ohlsson/TV4

– Vi ska statuera exempel, att det får inte hända, och vi får inte vara tysta, säger Jihde till Sverige Radio P5. 


LÄS MER: Tidigare utredningen om Martin Timell – efter kritiken

Krismöten på TV4 och Meter

Kanalen har nu inlett en intern utredning efter anklagelserna mot Timell och det har hållits krismöten på produktionsbolaget Meter, som gör "Äntligen hemma".

Under torsdagens möte på Meter sade vd:n Björn Persson att man påbörjat en utredning efter att ha fått reda på anklagelserna mot Martin Timell. 

Enligt personer på plats vid mötet sa en anställd att Timells beteende finns bandat:

– Det är ju bara att lyssna på råmaterialet. 

Persson svarade då: 

– Då vill jag ta del av det materialet.

Även vd:n för Meters moderbolag, Endemol Shine Nordics, säger att man inlett en utredning efter anklagelserna.

– Vi har satt i gång en utredning för att se vad som har skett. Vi söker nu fakta, säger vd:n, Karin Stjärne. 


LÄS MER: Martin Timell tas ur tjänst från TV4

Martin Timell är mångårig programledare för "Äntligen hemma".
Foto: / TV4

Timell: "Så himla lågt"

Martin Timell har inte velat kommentera de mest allvarliga anklagelserna mot honom, men har kallat vittnesmålen om hans tillmälen såsom 'bög' och 'hora' med att det är, som Timell säger:

– Det är så himla lågt.

Martin Timell-skandalen kan nu kosta TV4 stora belopp. Flera sponsorer överväger om deras om deras varumärken ska få förknippas med sexism, rasism, homofobi och olika former av övergrepp.

Expressen kunde redan 2015 publicera uppgifter om den interna kritiken mot "Äntligen hemma". Det ledde till en internutredning. 

Expressen har under torsdagen sökt TV4:s vd Casten Almqvist.


Alla artiklar om TV4-krisen

Anklagelserna mot TV4-stjärnan Martin Timell  

TV4 kände till anklagelserna – Timell fick ändå vara kvar  

Timell kränkte kvinnlig assistent i badtunna – nu tas han ur tjänst  

Sponsorflykt hotar "Äntligen hemma"  

Anställd: Martin Timells beteende finns på band 

Timells utbrott i den interna filmen  

Ministerns kritik mot TV4:s chefer  

Ville byta ut Timell – men TV4 vägrade 

Martin Timell bryter tystnaden – och erkänner 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.