Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Timells hotfulla sms: "Han skulle se till att jag fick gå"

Martin Timell skickade hotfulla sms till Frida Olsson – visselblåsaren som nu hyllas för att hon att flera gånger ha försökt få TV4:s ledning att agera mot kanalprofilen.Foto: MIKAEL SJÖBERG
TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg.Foto: PÄR BÄCKSTRAND/TV4 / PRESSBILD/TV4-GRUPPEN

Martin Timells telefonhot ledde till att Frida Olsson startade en granskning av hans beteende. Expressen kan nu publicera ett hotfullt sms som skickades från programledaren så sent som i maj förra året.

Nu hyllas visselblåsaren som flera gånger försökte få innehållsdirektören Åsa Sjöberg och TV4:s chefer att agera.

Vd:n Casten Almqvist har beskrivit henne som en hjälte - men det är en beskrivning som hon själv inte känner sig bekväm med.

– Det är ju de som har behövt bära på det här som de har blivit utsatta för som är de riktiga hjältarna.

Frida Olsson arbetade tidigare som exekutiv producent för "Äntligen hemma" och var den TV4-anställda som först varnade innehållsdirektör Åsa Sjöberg och kanalchef Fredrik Arefalk om skandalen kring Martin Timell. Bland annat har hon hyllats av TV4:s vd Casten Almqvist.

– Jag är också tacksam för de som har stigit fram. De är våra hjältar i dag, sa TV4-vd:n nyligen.

Frida Olsson fnyser åt beskrivningen om att hon skulle vara en hjälte.

– Ja det är så dags. Jag tror inte att jag var någon hjälte när jag påtalade detta för mina chefer. Då tror jag mest att jag var mer av en plågoande, säger Frida Olsson.

 

LÄS MER: Larmades om Timell – profilen fick stanna

 

Samtidigt vill hon i stället lyfta de människor som vittnat om Martin Timells trakasserier och övergrepp.

– Det här handlar inte om mig utan om offren som får upprättelse. Om jag har varit en bidragande faktor i det är jag jätteglad men det känns helt orättvist att förhäva mig själv för det är jättemånga som har bidragit till att det här faktiskt har kommit upp, säger hon och fortsätter:

– Det är ju de som har behövt bära på det här som de har blivit utsatta för som är de riktiga hjältarna.

Flera personer anklagar TV4-profilen Martin Timell för sexism, rasism, homofobi och för att begått sexuella övergrepp.Foto: MIKAEL SJÖBERG

Timell skickade hotfulla sms

Redan för två år sedan försökte Frida Olsson – tidigare exekutiv producent för "Äntligen hemma" – dra i gång en interutredning kring Martin Timell.

– För mig var det ganska enkelt när jag förstod hur illa det var. Jag står verkligen för de värderingar om allas lika värde och rättigheter som TV4 säger sig stå för. Det som Martin Timell gjorde var väldigt allvarligt och olagligt.

 

LÄS MER Kraven efter skandalen: Sparka TV4-cheferna

 

Frida Olsson uppger också att Martin Timell ska ha gett henne förtäckta hot i form av telefonsamtal och sms. I ett sms som Expressen har tagit del av skriver Martin Timell bland annat: "Jag kan inte ha folk som hugger mig i ryggen". Det sms:et skickades i maj förra året i samband med en annan konflikt.

– Det var väldigt starka påtryckningar för att jag skulle gå ut och försvara honom i medierna. Då bestämde jag mig för att ta reda på exakt hur det låg till. Det visade sig att sanningen var väldigt mycket värre än alla de rykten jag hört från början.

En del av Martin Timell och Frida Olssons sms-konversation.

Hur kunde de här påtryckningarna se ut?

– Han ringde upp och skällde ut mig otaliga gånger. Han tyckte att jag var en fegis som saknar ryggrad. Han försökte utpressa mig känslomässigt och sa att jag utsatte hans familj för kränkningar som de tvingades utstå. Han kunde ringa och hålla monologer och utskällningar som varade i över en timme.

– Vid ett par tillfällen sa han att jag borde bli av med jobbet och att han minsann skulle se till att jag fick gå, som att han verkligen hade makt över alla runt honom. Men det bekräftade ju bara min teori.

Andra tycker nog att du tvärtemot har en ganska solid ryggrad?

– Det vet jag inte om han skulle tycka nu heller men jag hoppas att andra tycker det.

Olsson: "Fick ge upp"

Hur har du upplevt den senaste veckan?

– Det har varit ganska turbulent. Jag har ju fortfarande ett heltidsjobb som jag måste sköta. Sedan är det känslomässigt jobbigt för det här har legat hos mig i snart två år. Jag kämpade jättemycket på TV4, men till slut fick jag ge upp och jag har känt en hemsk skuld och skam över att jag inte kunde göra mer.

TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg och TV4:s ledning larmades om Timell, som trots anklagelserna fick fortsätta.Foto: PÄR BÄCKSTRAND/TV4 / PRESSBILD/TV4-GRUPPEN

Frida Olsson berättar att mängder av människor i tv-branschen hört av sig sedan hon första gången gick ut med namn.

– Det har kommit jättemycket reaktioner och det är nog tack vare allt stöd som jag har klarat av det. Det är fantastiskt att veta att jag har så mycket människor bakom mig som stöttar mig och att vi är fler som vill se rättvisa skipas än som vill tysta ner det.

Vid flera tillfällen hade Frida Olsson möten med innehållsdirektören Åsa Sjöberg och programchef Anna Rastner. Trots det gjordes bara en internutredning på Meter – Martin Timell fick fortsätta.

– Det var hemskt. Och synd att man jobbar för ett företag som har massa högtravande värderingar om allas lika värde, nolltolerans mot rasism och allt vad TV4 säger sig stå för. Men när det väl kommer till kritan är det bara pengar och kontakter som gäller. Det är inget jag vill stå för.

 

Vet du mer? Vill du dela med dig av din berättelse? Hör av dig till Expressen - du kan vara anonym och om du vill kan du tipsa via vår krypterade tjänst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.