Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anställd: Martin Timells beteende finns på band

Anställda vittnar om att Timells beteende ska finnas bandat. Foto: ROGER VIKSTRÖM
programchef Anna Rastner.
TV4: vd Casten Almqvist.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg.Foto: SVEN LINDWALL

TV4-krisen växer, efter anklagelserna om rasism, sexism och homofobi mot Martin Timell och "Äntligen hemma". 

Kanalen tvingas försvara sig i "Nyhetsmorgon" och produktionsbolaget bakom tv-serien har kallat till krismöte – samtidigt inleder ägarna en internutredning.

På mötet vittnar anställda om att Timells beteende ska finnas bandat. 

– Då vill jag ta del av det materialet, ska Meters vd Björn Persson ha sagt. 

TV4 är satta under hård press efter att flera medarbetare gått ut och vittnat om programledaren Martin Timells beteende. 

Expressens granskning har avslöjat att Martin Timell gång på gång kränkt sina medarbetare med sexistiska, homofobiska och rasistiska kommentarer. 

Han ska också ha tafsat på en kvinna. 

Så sent som i mars förra året ska TV4 ha larmats om att Timell behandlat en kvinna i "Äntligen hemma"-produktionen extremt kränkande. Producenten som slog larm till TV4 berättar att hon fått en tillsägelse att inte prata med Timell. 

 

LÄS MER: Larmades om Timell – profilen fick stanna 

 

Det var innehållsdirektör Åsa Sjöberg och programchef Anna Rastner som satte stopp.

TV4 vidtog heller inte några åtgärder – och Timell arbetar kvar. 

TV4:s vd Casten Almqvist och kanalens innehållsdirektör Åsa Sjöberg vill inte svara på frågor, utan hänvisar i stället till programchef Anna Rastner för kommentarer. 

På torsdagsmorgonen intervjuades Rastner i TV4:s Nyhetsmorgon. Där försvarade hon kanalens agerande. 

– Vi har försökt sortera i det här. Vad som är fakta, vad som är nya uppgifter. Många uppgifter sträcker sig väldigt långt tillbaka i tiden vilket gör det ännu svårare att avgöra vad som är fakta och vad som är rena rykten. Vi försöker bilda oss en uppfattning om vad det här är för typ av anklagelser, sa hon i programmet.

Krisen växer

Samtidigt växer krisen. Produktionsbolaget Meter – som ligger bakom succéprogrammet "Äntligen hemma" – har under torsdagsmorgonen kallat till krismöte med sina anställda. 

Meter television är ett av Sveriges största produktionsbolag och ligger bakom program som "Kockarnas kamp" och "Mandelmanns gård". 

Under mötet, där samtliga medarbetare på bolaget var kallade, sa vd:n Björn Persson att han upplevde att händelserna med Timell var i "det förflutna", berättar personer på mötet.

Enligt personer på plats, sa en anställd att Timells beteende finns bandat:

– Det är ju bara att lyssna på råmaterialet. 

Persson svarade då: 

– Då vill jag ta del av det materialet.

Persson sa under mötet att man "kollar på" saker. 

Flera anställda riktade kritik mot bolaget och vd:n, berättar personer på plats. Stämningen beskrivs som "tryckt" och "upprörd". 

Martin Timell: "Så himla lågt"

Karin Stjärne, tidigare programdirektör på MTG TV, sitter i Meters styrelse och är vd för moderblaget Endemol shine nordics. Hon vill inte gå in närmare än så på vad som kommer tas upp på mötet. Men hon säger att hon ämnar gå till botten med de anklagelser som gjorts mot Timell, något hon kallar "jätteallvarligt". 

– Vi har följt det som har stått i sociala medier. Vi har satt i gång en utredning för att se vad som har skett. Det är ju väldigt många människor som har uttalat sig, som dessvärre inte har haft några fakta kring det som har skett. Vi söker nu fakta. 

Martin Timell kommenterade tidigare kritiken så här:

– Det är så himla lågt, sa han då. 

Timell ville sedan inte kommentera mer. Expressen har fortsatt att söka programledaren.

Expressen kunde redan 2015 publicera uppgifter om den interna kritiken mot "Äntligen hemma". Det ledde till en internutredning. 

Men medarbetare i produktionen ger en helt annan bild av krishanteringen som skedde då.

– Meter satte in en person från ett externt företag som hade personliga samtal med hela Äntligen hemma, inklusive programledarna. De höll på i ungefär tre timmar per person, berättar medarbetaren, som vill vara anonym.

När utvärderingen var klar samlades personalen till ett nytt möte, där vd Björn Persson tackade för allas medverkan, och att man skulle införa samma samtal på samtliga redaktioner.

– Men det gav absolut ingenting. Att de löste något? Nej. Det var att vi fick prata med en person. Ungefär som att de lät oss gå i terapi. Björn som är vd fick all information och hans lösning var att inte göra någonting, säger medarbetaren.

Expressen har under torsdagen sökt TV4: vd Casten Almqvist och programchef Anna Rastner. Expressen har sökt Meters vd Björn Persson. 

 

Alla artiklar om TV4-krisen

Anklagelserna mot TV4-stjärnan Martin Timell  

TV4 kände till anklagelserna – Timell fick ändå vara kvar  

Timell kränkte kvinnlig assistent i badtunna – nu tas han ur tjänst  

Sponsorflykt hotar "Äntligen hemma"  

Anställd: Martin Timells beteende finns på band 

Timells utbrott i den interna filmen  

Ministerns kritik mot TV4:s chefer  

Ville byta ut Timell – men TV4 vägrade 

Martin Timell bryter tystnaden – och erkänner 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.