Timell och TV4:s tunga miljonsmäll

TV4 kan köpa ut Martin Timell – i en miljonaffär.
Foto: Mikael Sjöberg
Foto: FOTO FRÅN TV4 / TV4

Ingenting pekar på att Martin Timell kommer synas i TV4 igen.

Det säger kanalens vd Casten Almqvist på lördagen. 

TV4:s alternativ är då att köpa ut Martin Timell – i en miljonaffär.

I hans programledaravtal garanteras nämligen en årlig summa pengar, oavsett om tv-profilen arbetar eller inte. 

Martin Timell togs ur tjänst i veckan efter Expressens granskning, som visar att TV4-profilen gång på gång kränkt sina medarbetare på programmet "Äntligen hemma" med sexistiska, homofobiska och rasistiska kommentarer.

I en intervju med Expressen erkänner Martin Timell tafsande – och kanalens ledning har tidigare informerats om ett övergrepp mot en kvinnlig redaktionsassistent i en badtunna på en sommarfest, och de sexfilmer Timell ska ha skickat till kollegan Lulu Carter. Men ingen har reagerat förrän nu.

På lördagen går TV4:s vd Casten Almqvist ut i "Nyhetsmorgon" och säger att Martin Timell förmodligen inte kommer synas i kanalen igen. 

– Just nu är det ingenting som pekar på det, nej.

TV4 tog Martin Timell ur tjänst i veckan.
Foto: NILS PETTER NILSSON

Kontrakt i tre år till 

Martin Timells kontrakt sträcker sig dock till 2020. Casten Almqvist säger i "Nyhetsmorgon":

– Det är en teknisk eller ekonomisk fråga, och för mig är det här mycket större än ekonomi just nu, det handlar om att gå till botten med vad som kan vara ett beteende, men som förhoppningsvis är ett enskilt undantag.

Programledaravtal har vanligtvis en så kallad force majeure-klausul som innebär att kontraktet kan rivas upp, om personen som skrivit under exempelvis har brutit mot lagen.

Om Martin Timell ej bedöms bryta mot lagen måste kanalen köpa ut honom i en miljonaffär. Alternativet skulle vara om stjärnan har en uppförande-klausul, men någon sådan har TV4 ännu inte valt att utlösa.

TV4:s vd Casten Almqvist.
Foto: OLLE SPORRONG

Timells miljoner

Martin Timells och TV4:s relation har varit ekonomiskt gynnsam för båda parter. Timell har tjänat bra under sin tv-karriär.

Under 2016 gjorde programledaren en vinst på 3,1 miljoner kronor – men programledaren hävdar att han inte tjänar mycket i jämförelse med andra.

– Jag håller svälten från dörren, men är långt ifrån den rikaste du hittar i tv-världen, sade Timell nyligen i podcasten "Nemo möter en vän".

LÄS MER: TV4-toppen: "Det är en gammal kultur" 

Martin Timell ska ha skickat sexfilmer till kollegan Lulu Carter.
Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES SIGGE KLEMETZ

Drar in pengar ändå

Avtal av den typen som Martin Timell har skrivit på med TV4 garanterar en summa pengar som betalas ut årligen – oavsett om profilen syns i rutan eller ej. 

En annan del av kontraktet är rörlig. Där utbetalas pengar för varje projekt som programledaren deltar i. 

Den inkomsten kommer nu att sina – samtliga av Martin Timells program som var planerade att sändas i TV4 har nämligen ställts in efter Expressens avslöjande. 

I en intervju med podcasten "Tv-fabriken", som spelades in förra veckan, säger Martin Timell att han har tre år kvar på avtalet med TV4 och att kanalen redan beställt en ny säsong av "Fuskbyggarna".

Anders Öfvergård och Martin Timell arbetade tillsammans med ”Fuskbyggarna”.

Miljonsmällen

TV4:s största pengaförlust kommer dock inte orsakas av Martin Timells fortsatta utbetalningar, utan av att "Äntligen hemma" lyfts ur tablån – en miljonsmäll.

– Det är rätt många miljoner, säger Mats Örbrink, som tidigare har innehaft en rad chefsbefattningar på TV4. 

– Sen naturligtvis de förlorade reklamintäkterna som programmet genererar. Nu kommer det ju i och för sig ersättas av andra program. Men att det handlar om åtskilliga miljoner är helt klart.

– Det var det enda logiska beslutet att plocka ut programmet och inte tänka på pengar, men det blir dyrt. Det har varit en kassako. 

LÄS MER: Film avslöjar Martin Timells utbrott under Äntligen hemma 

Det är en miljonsmäll för TV4 att ”Äntligen hemma” lyfts ur tablån.
Foto: TV4

Sponsorerna reagerar

John Aleman är kommersiell direktör på mediebyrån Dentsu Aegis. Han beräknar reklamintäkterna för "Äntligen hemma" till cirka 1,5-2 miljoner kronor per avsnitt.

Den förra höstsäsongen bestod av 12 avsnitt – det betyder att TV4 får in mellan 18-24 miljoner kronor för bara den säsongen. Bara i fjol drog programmet in 31,5 - 42 miljoner kronor.

Nu meddelar flera av programmets sponsorer att de lämnar produktionen.

Panduro Hobby, som sponsrat "Äntligen hemma" i 15 år, tar kraftigt avstånd från de nya uppgifterna som framkommit om Martin Timell. Ohlssons tyger och S-blommor uppger att de kommer att avbryta sina sponsoravtal på måndag.

Ett flertal andra sponsorer uppger att de för en dialog med produktionsbolaget Meter när det gäller framtida samarbeten – och att anklagelserna mot Timell helt strider mot företagens värdegrund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.