Timell kränkte kvinnlig assistent i badtunna – nu tas han ur tjänst

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
TV4-skandalen eskalerar, efter anklagelserna om rasism, sexism och homofobi mot Martin Timell och "Äntligen hemma".
Foto: PIERRE BJöRK / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN
Efter den kränkande incidenten kallades kvinnan in på ett möte, där hon erbjöds löneförhöjning mot sin tystnad.
Martin Timell under senaste avsnittet av "Äntligen hemma".
Foto: / TV4
Lulu Carter, som jobbat på "Äntligen hemma", erbjöd stöd till den drabbade kvinnan.
Foto: /IBL / /IBL
Karin Mannerstål var också på plats på personalfesten.
Foto: TV4 / TV4

TV4-skandalen växer – kanalen tar nu Martin Timell ur tjänst, uppger kanalen i ett pressmeddelande.

Under en blöt personalfest på Timells lantställe sommaren 2008, ska en kränkande händelse ha inträffat mellan Martin Timell och en kvinna i "Äntligen hemma"-produktionen i en badtunna.

Den kränkta kvinnan sökte stöd hos sina chefer - men TV4 valde att tysta ner händelsen, och kvinnan erbjöds löneförhöjning mot sin tystnad, något Aftonbladet rapporterat om.

– Innan jag hann säga någonting så sa Anna något i stil med ”Vi tycker att du är så duktig på ditt jobb och du har sådana utvecklingsmöjligheter och du kan få högre lön”, säger kvinnan till Expressen.

Dåvarande vd:n Anna Rydin bekräftar att man hanterat incidenten – men ger en annan bild.

Expressens granskning har avslöjat att Martin Timell gång på gång kränkt sina medarbetare på TV4-programmet "Äntligen hemma" med sexistiska, homofobiska och rasistiska kommentarer.

Timell har också tafsat på en kvinna i samband med produktionen "Deal or no deal". 

Kvinnan heter Paula Fenjima Manrique och är i dag tv-spelsexpert på "Nyhetsmorgon". 

Men trots larm har TV4-chefer som innehållsdirektör Åsa Sjöberg och programchef Anna Rastner inte agerat – förrän nu.

LÄS MER: Ville byta ut Timell – men TV4 vägrade

TV4:s innehållsredaktör Åsa Sjöberg
Foto: JULIA DANSARIE

Efter Expressens avslöjanden tas nu Martin Timell ur tjänst.

– De uppgifter och anklagelser som nu framkommer är så pass allvarliga att vi beslutat att tills vidare lyfta den aktuella programprofilen ur tjänst. Vi måste gå till botten med de här anklagelserna, både från vår egen och produktionsbolagets sida. Nu kommer vi att utreda det här vidare i lugn och ro, och mer än så kan jag inte säga om vad som sker framöver, säger Åsa Sjöberg i ett pressmeddelande under torsdagen.

LÄS MER: Martin Timell bryter tystnaden – och erkänner 

"Är verkligen inte okej"

I TV4 Nyheternas 19-sändning utvecklar hon:

– De nya uppgifterna som kommit fram nu, de ändrar situation för vår del. Vi trodde att man hade kommit till rätta med många av de arbetsmiljöproblem som fanns, efter den förändring som gjordes drygt ett år sedan, säger Åsa Sjöberg. 

Hon fortsätter:

–– Jag tycker att det är bedrövligt och upprörande. Det är verkligen inte okej. Om det skulle vara så att arbetsmiljön är på det sättet som de här personerna vittnar om.

LÄS MER: Timells utbrott på den interna filmenNu går en av kanalens största stjärnor – Peter Jihde – ut och kräver en intern utredning. Han ställer sig helt bakom sin "Nyhetsmorgon"-kollega.
Foto: DANIEL OHLSSON/TV4 / Daniel Ohlsson/TV4

Peter Jihde kräver utredning

Tidigare under torsdagen gick en av kanalens största stjärnor – Peter Jihde – ut och krävde en intern utredning. Han ställer sig helt bakom sin "Nyhetsmorgon"-kollega.  

– Jag tycker att TV4 ska gå till botten med det här, utreda vad som har hänt. Vi ska statuera exempel, att det får inte hända, och vi får inte vara tysta, säger Jihde till Sverige Radio P5. 

Jihde fortsätter:

– I det är fallet går jag fullständigt på hörsägen, där jag litar fullständigt på en person som har råkat ut för de här övergreppen som jag jobbar med i Nyhetsmorgon och har fullt förtroende för henne. Men jag vet inte vad som har skett på den andra redaktionen. Men jag hoppas att TV4 tar tag i det och utreder det här.

Anna Rastner, programchef för TV4-gruppen, säger i en kommentar via sms till Expressen: 

"De kommentarer vi har att lämna i nuläget finns i vårt pressmeddelande. Vi behöver nu fokusera och lägga all vår kraft på att utreda de här uppgifterna ytterligare innan vi har något mer att tillägga".

Kommer "Äntligen hemma" fortsätta sändas säsongen ut?

"Det får vi återkomma till", svarar Anna Rastner.

Kränkte kvinna i badtunna

Både Aftonbladet och SVT har det senaste dygnet inlett utredningar mot manliga medarbetare som misstänks för sexuella trakasserier. 

Men trots Expressens granskning har TV4 inte kommunicerat att någon utredning startats. 

https://www.instagram.com/p/BaXHIBpn46C/?taken-by=fenjima

Och kanalen har vägrat att svara på frågan om deras miljonmaskin "Äntligen hemma" kommer att fortsätta sändas. 

Nu kan Expressen berätta nya uppgifter. Flera personer lämnar samstämmiga uppgifter, som alla pekar ut Martin Timell.

Det handlar om en incident i en badtunna med en kvinnlig "Äntligen hemma"-medarbetare. Timell ska ha vidrört kvinnan på ett extremt kränkande vis. 

Det var sommaren 2008, strax innan midsommar som inspelningsteamet till "Äntligen hemma" samlades på Martin Timells lantställe på Mjölkö för att ha en avslutningsfest efter avslutad säsong innan alla gick på semester. 

På plats är programledare som Martin Timell, Lulu Carter och Karin Mannerstål, tillsammans med inspelningsproducenter, redaktörer, fotografer och andra personer som också hade jobbat med inspelningen av programmet under våren.

Extremt kränkande incident i badtunna

Olika aktiviteter var förberedda för den berusade "Äntligen hemma"-personalen, däribland bastubad och badtunna. Då de var för många för att få plats i badtunnan samtidigt delades gruppen upp, och en del bastade medan resten badade i Martin Timells badtunna.

I badtunnan sitter Martin Timell med en kvinna i produktionen bredvid sig, inslagsproducenten Tobias Hallberg Angantyr och programledaren Karin Mannerstål. Lulu Carter sitter på kanten, och på plats vid badtunnan är också kvinnans dåvarande sambo, samt en inslagsproducent. Det är fortfarande ljust fast det är kväll, och varmt i luften.

Martin Timell under "Äntligen hemma" år 2015. Nu anklagas han för att ha kränkt sina medarbetare med sexistiska, homofobiska och rasistiska kommentarer.
Foto: / TV4

I badtunnan ska det då ha skett en incident mellan Martin Timell och kvinnan, som lämnade henne väldigt kränkt och chockerad. TV4-stjärnan ska ha vidrört kvinnan på ett extremt kränkande vis. 

Aftonbladet har också rapporterat om händelsen. 

– Jag blev så chockad att det tog några sekunder där jag satt kvar så, och sen försökte jag slita mig loss, berättar kvinnan, som vill vara anonym, till Expressen.

"Är jätteäcklig"

Hon berättar att alla i och runt badtunnan märker vad som händer, och att hon och hennes dåvarande sambo snabbt lämnar badtunnan och går upp mot huset igen, chockade.

Lulu Carter var på plats vid badtunnan, och förklarar att hon var onykter när det hände, men att hon minns det - och att flera andra också såg incidenten.

Där byter de snabbt om från badkläder till vanliga kläder. När kvinnan och hennes sambo lämnar huset möts de av Martin Timell, som fortfarande vill prata om hennes bikini.

– Jag mötte honom på väg ner från huset, och han säger "Hej, vad snygg du var i din bikini, har du tagit av dig den nu?" och är jätteäcklig, berättar kvinnan för Expressen.

Hon berättar att hennes sambo ville slå till Martin Timell vid tillfället, men att mötet avbröts av producenten Daniel Röös, som snabbt ville få bort kvinnan och hennes sambo från Mjölkö.

– Daniel Röös kom och bara avbröt allt, och sa "Hej, ni kommer med mig, jag har startat båten och kör er", berättar den utsatta kvinnan för Expressen.

Kvinnan fick stöd av Lulu Carter 

Kvinnan menar att "alla" på Meter snabbt visste om vad som hade hänt, och att det pratades om mellan kolleger.

Efter kvällen med badtunnan fick kvinnan stöd av Lulu Carter, som erbjöd henne sin terapeut, och av en annan kvinna i produktionen. Kollegan som stöttade berättar om tiden efter festen på Mjölkö.

Den drabbade kvinnan fick stöd av Lulu Carter, efter incidenten i badtunnan.
Foto: /IBL / /IBL

– Jag var på en fest där det hände en massa saker, och där han var en vidrig mansgris. I den historien stod jag bredvid hela tiden, jag var där, jag såg det, jag var med henne när det precis hade hänt och chocken över vad det var som hände, säger kollegan till Expressen.

Bara dagar efter händelsen på Mjölkö kallas kvinnan i produktionen in till dåvarande vd:n för produktionsbolaget Meter, Anna Rydin.

– Jag kände "vad härligt, en kvinna som jag kan prata med, som dessutom är vd". Men så lade hon locket på, säger kvinnan till Expressen.

Kvinnan: Erbjöds löneförhöjning mot tystnad

Anna Rydin ska ha vetat om händelsen på Mjölkö redan innan kvinnan hann säga något om det - men gjorde det tydligt att det inte var något som det skulle pratas om bland folk.

– Vi pratade om det som hände ute på Mjölkö och hon sa ”jag förstår det som att det förekom en olycklig incident mellan dig och Martin”, och då sa jag ”olycklig incident? Ni vet väl vad han gjorde?”, berättar kvinnan för Expressen och fortsätter:

–  Innan jag hann säga någonting så sa Anna något i stil med ”Vi tycker att du är så duktig på ditt jobb och du har sådana utvecklingsmöjligheter och du kan få högre lön. Och ja, det är mycket saker som kan missförstås i samband där alkohol är inblandat. Så det är ingen idé att prata, man ska inte gå och prata om det med andra. Det var ju en privatsak, det som hände där, det var väl olyckligt, men saker och ting kan ju missförstås”, förklarar den anonyma kvinnan.

Löneförhöjningen ska ha varit på två till tre tusen kronor, och togs upp precis i samband med att de pratade om händelsen på Mjölkö.

– De kommer säkert hävda att jag fick en löneförhöjning som jag skulle fått i vilket fall på några tusenlappar, 2-3 tusen. Men hon tog ju upp det i samband med att Martin Timell-historian, säger kvinnan till Expressen.

Vd:n: "Jag kan bara beklaga"

Anna Rydin bekräftar att man hanterat händelsen i efterhand. Däremot har hon en väldigt annorlunda bild av vad som skedde under det efterföljande mötet med kvinnan.

– Vi har verkligen försökt gräva tillbaka för att försöka förstå anklagelserna. Jag känner inte igen situationen på det sättet och har aldrig haft för avsikt att tysta, det är långt ifrån vad jag står för, säger Rydin och fortsätter:

– Jag kan bara än en gång beklaga att vi misslyckats med att stötta personen.

Hon säger att hon har gått tillbaka till bokföringen för att kontrollera uppgifterna om löneförhöjningen. Enligt henne höjdes kvinnans lön vid ett flertal tillfällen under anställningen, men såvitt hon kunnat se inte i samband med den kränkande händelsen.

Enligt kvinnan blev hon efter händelsen utkallad till inspelningen av "Äntligen hemma" i ett hus på Lidingö. När kvinnan närmar sig huset möter Martin henne på vägen, och ställer sig mitt i gatan för att tvinga henne att bromsa in.

Men kvinnan ursäktar sig med att hon måste parkera, och kör vidare till huset, där hon får veta av inslagsproducenten Ola Fredholm att de inte alls behövde den utrustning som Martin Timell har ringt till redaktionen och efterfrågat.

Kvinnan berättar att hon försöker undvika Timell under hela dagen, men att han till slut får tag i henne, och ber om att få prata på tu man hand en stund. De kliver då ut på en balkong som är under renovering, och bara har balkongräcke på en sida.

– Han stängde av sin mygga och klev ut. Han sa ”du, det här som hände på festen, det var så olyckligt”. Jag var så chockad. Sedan när han märkte att jag inte nappade på hans lilla grej, då sa han rakt ut: "Om du vill göra karriär i den här tv-branschen, då tycker jag att du ska glömma vad som hände på Mjölkö", berättar kvinnan för Expressen.

Möttes med Anna Rastner - inget hände

Kvinnan menar att hon inte fick ta upp händelsen med TV4, och att Meter sa att de skulle sköta den kontakten. Men ingenting hände från TV4:s sida - förrän de våren 2016 bestämmer sig för att möta upp med henne.

Då möter Anna Rastner, programchef på TV4, kvinnan på en Joe & the juice-restaurang i Stockholm.

Där berättade kvinnan ingående vad som hade hänt henne.

– Hon var tyst. Hon verkade väldigt chockad. Men jag tror att hon hade hört historien förut. Så jag tror att hon mest ville få det bekräftat. Och i slutet av vårt samtal så sa jag också till henne: ”Nu har du hört allt det här. Nu är det upp till dig vad du gör med den här informationen”, säger kvinnan till Expressen.

Efter det var det tyst från Rastner, och efter ett kort sms får kvinnan ingen mer återkoppling av Rastner - och inget vidare hände.

Anna Rastner, programchef på TV4.

– Ingenting. Det är ganska kränkande när man har öppnat sig och berättat så mycket, säger kvinnan till Expressen.

Martin Timell har sökts för kommentar, men inte återkommit. På måndagen sade han angående att han uppges ha kallat kvinnliga kolleger för skällsord:

– Det är så himla lågt.

TV4:s hela pressmeddelande

Med anledning av nya uppgifter som framkommit kring den TV4-profil som det under de senaste dagarna framförts allvarliga anklagelser mot, har TV4 beslutat att tills vidare ta den aktuella programprofilen ur tjänst.


- De nya uppgifter som nått oss är allvarliga och rimmar väldigt illa med det vi står för. De motsäger också den information vi hittills fått – att förändringarna som förra året vidtogs inom produktionen gällande arbetsmiljö, kultur och ledarskap har lett till att man kommit till rätta med de missförhållanden som tidigare uppdagats, säger TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg.


- De uppgifter och anklagelser som nu framkommer är så pass allvarliga att vi beslutat att tills vidare lyfta den aktuella programprofilen ur tjänst. Vi måste gå till botten med de här anklagelserna, både från vår egen och produktionsbolagets sida. Nu kommer vi att utreda det här vidare i lugn och ro, och mer än så kan jag inte säga om vad som sker framöver, säger Åsa Sjöberg.


- Jag vill verkligen också understryka att det här är oerhört viktiga frågor för TV4. Alla människors lika värde, jämlikhet och jämställdhet är centrala delar i våra värderingar, och vi tar starkt avstånd från all form av diskriminering och trakasserier, säger Åsa Sjöberg.

Alla artiklar om TV4-krisen

Anklagelserna mot TV4-stjärnan Martin Timell  

Tidigare utredningen om Martin Timell – efter kritiken

TV4 kände till anklagelserna – Timell fick ändå vara kvar  

Timell kränkte kvinnlig assistent i badtunna – nu tas han ur tjänst  

Sponsorflykt hotar "Äntligen hemma"  

Anställd: Martin Timells beteende finns på band 

Timells utbrott i den interna filmen  

Ministerns kritik mot TV4:s chefer  

Ville byta ut Timell – men TV4 vägrade 

Martin Timell bryter tystnaden – och erkänner 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.