Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Timell i rättssalen – såg sammanbiten ut

Martin Timell i rättssalen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Attunda tingsrätt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Under eftermiddagen hördes Martin Timell i rätten om våldtäktsanklagelserna.

Samtidigt riktar hans advokat Hanna Lindblom kritik mot åklagarens bevisning: 

– Det är både andrahandsuppgifter och nu har det även sent omsider förts in tredjehandsuppgifter, säger hon. 

Under sin sakframställan visade Lindblom även bilder från festen med Martin Timell.

– Det är bilder som finns från badtunnan, från hemresan och från middagen. Man ser stämningen på festen, bland annat.

Rättegången mot Martin Timell inleddes i Attunda tingsrätt klockan 9 i sal 7. Den tidigare TV4-programledaren förnekar alla de anklagelser som riktas mot honom i åtalet efter händelserna i en badtunna 2008. 

Ett stort medieuppbåd är på plats för att följa huvudförhandlingen.

Under förmiddagen förhördes den målsägande kvinnan som anmält Martin Timell för våldtäkt, och under eftermiddagen var det dags för Timell själv att höras. 

Martin Timell i rättssalen 

Martin Timell sågs aldrig till innan rättegången inleddes. Han kom in i salen genom en bakväg. Den tidigare programledaren, i sommarbeige kavaj och ljusblå skjorta, satt till höger i salen – tillsammans med sin offentliga försvarare, advokat Hanna Lindblom.

Timells advokat Hanna Lindblom säger att både hon och hennes klient är mycket sammanbitna och koncentrerade under rättegångsdagen:

– Jag uttalar mig aldrig om hur mina klienter mår men rent generellt kan man väl säga att ingen mår bra av att vara i rampljuset på det här sättet.

– Jag förväntar mig en frikännande dom, fortsätter hon. 

Försvarsadvokat Hanna Lindblom och Martin Timell i rättssalen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hanna Lindblom säger vidare att hon kommer att betona att många av festdeltagarna varit påverkade under festen 2008, då våldtäkten misstänks ha skett i badtunnan:

– Det är händelser som ligger långt bak i tiden och på en fest där många varit påverkade, i först hand av alkohol.

Under sin sakframställan under rättegången visade Lindblom också bilder från festen.

– Det är bilder som finns från badtunnan, från hemresan och från middagen. Man ser stämningen på festen, bland annat, säger hon i en paus under förhandlingarna. 

Hanna Lindblom menar att bilderna visar att det rådde god stämning vid tillfället.

Hon berättar att hon inte orolig att andra bilder, som åberopats av åklagarsidan, kommer att överraska försvaret på något negativt sätt. 


Såg frånvarande och ledsen ut

Under inledningen av rättegången visade Martin Timell inga som helst känslor utåt, utan såg närmast frånvarande och ledsen ut, enligt Expressens reportrar på plats i salen. 

När åklagaren läst upp gärningsbeskrivningen lutade sig Timell tillbaka, la armarna i kors och tittade på åklagaren med bister min.

Efter att åklagaren presenterat anklagelserna i rätten fick alla åhörare lämna salen, då rättegången fortsättningsvis hålls bakom stängda dörrar, med hänsyn till målets känsliga karaktär.

Expressen har pratat med åklagaren Anna Bengtsson som säger att hon inte vill uttala sig under pågående rättegång.

– Jag uttalar mig inte förrän rättegången är över.

Strax före halv elva hade förhandlingen tagit förmiddagspaus. Åklagare och advokater valde då att lämna salen via en bakväg i stället för att möta media. Strax före klockan elva var alla parter tillbaka i sal 7, där förhandlingen nu fortsätter.

Under en senare lunchpaus riktade Timells advokat kritik mot åklagarsidans bevisning. 

– Det är vittnen som kallats av åklagaren som inte var med på den här festen. Det är både andrahandsuppgifter och nu har det även sent omsider förts in tredjehandsuppgifter, säger Hanna Lindblom. 

– Så vi rör oss väldigt långt i från den aktuella festen.

LÄS ÄVEN: Fredrik Sjöshult: Därför var det rätt att åtala Martin Timell 

Känslig karaktär

Det var strax efter halv 9 på måndagsmorgonen som målsägarbiträde och advokat Elisabeth Massi Fritz anlände till Attunda tingsrätt. Hon företräder kvinnan som anmält att hon har blivit utsatt för en våldtäkt i en badtunna 2008 – och pekat ut Martin Timell som förövare. 

Elisabeth Massi Fritz hade inte tid att prata utan gick snabbt in i ett samtalsrum för att träffa sin klient och förbereda sig in i det sista inför den stundande domstolsprövningen. 

Medieprofilen Cissi Wallin, som varit en drivande kraft under #metoo-rörelsen, var också på plats för att närvara under den första rättegångsdagen. 

Inför huvudförhandlingen la hon ut det här inlägget på bildappen Instagram:

https://www.instagram.com/p/BjAHkF4Bash/?hl=sv

– Vi är här för att visa att vi stöttar den här kvinnan, sa Cissi Wallin till Expressen strax före klockan 9 på morgonen. 

Senare under dagen lade Cissi Wallin ut en ny bild från rättegången, där hon bland annat skrev:

”Martin Timell satt där, såg oss och vårt stöd för sitt offer. Kvinnan, som satt i ett annat rum såg oss via en kamera i taket. Aldrig mer ensam som målsägande i den här typen av rättegång. Aldrig mer lika misstrodd. Vi är en armé och vi är numer överallt. Systerskapet. #metoo #nästsateg”

Cissi Wallin fanns på plats för att närvara under den första rättegångsdagen. Här intervjuas Wallin av Expressen TV.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

#Metoo började med Harvey Weinstein

Fallet med Martin Timell var en del av det så kallade #Metoo-upproret i Sverige. Hela rörelsen inleddes på allvar när anklagelser om sexuella övergrepp om den amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein kom upp till ytan genom ett avslöjande i ansedda New York Times.

Martin Timell har inte kommenterat rättegången eller polisutredningen. Men i höstas, under Metoo-rapporteringen, valde han att att låta sig intervjuas av Expressens Malin Roos. Han sa då att han nekade till anklagelser om våldtäkt och sexuella övergrepp.


Målsägandebiträdet advokat Elisabeth Massi Fritz.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Elisabeth Massi Fritz: "De mest kränkande brott"

Inför huvudförhandlingen har målsägandebiträdet, advokat Elisabeth Massi Fritz, sagt:

– Även om det har gått nästan tio år sedan händelsen ägde rum finns såren och traumat kvar hos min klient. Det är vanligt om du har blivit utsatt för sexualbrott att du bär på trauma lång tid, ibland resten av livet. Sexualbrott hör till de mest kränkande brott ett brottsoffer kan bli utsatt för, säger målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz.

Martin Timell: "Inte nu heller"

Expressen har även sökt Martin Timell per telefon dagen innan rättegången. Då sa han – innan han lade på luren: 

– Inte nu heller.

Martin Timell i rättsalen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.