Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Timell i ny utredning: Var inte påverkad av alkohol

Martin Timell. Foto: Mikael Sjöberg
Bild från badtunnefesten. Foto: Polisen

Martin Timell har utretts av Kriminalvården inför den stundande rättegången.

I utredningen säger han sig ha fått ett ”mycket gott stöd” från sin omgivning i samband med misstankarna mot honom.

Timell fortsätter att neka till brott och säger att han inte var alkoholpåverkad i samband med badtunnefesten.

Nästa vecka inleds rättegången mot förra TV4-profilen Martin Timell, som står åtalad för att ha våldtagit en kvinna i en badtunna på sin personalfest 2008. Förhandlingen hålls i Attunda tingsrätt i Sollentuna den 21, 24 och 25 maj.

Flera festbesökare kommer att vittna under rättegången och kvinnan i fråga har begärt 115 000 kronor i skadestånd.

Timell, som nekar till brott, kallar vännen och "Äntligen hemma"-kollegan Karin Mannerstål till domstol för att vittna till hans fördel. 

Timell: "Gör ingen skillnad på män och kvinnor"

Inför rättegången har programledaren utretts av Kriminalvården enligt lagen om särskild personutredning i brottmål. Syftet med en sådan utredning är att kartlägga en brottsmisstänkts personliga förhållanden för att ge domstolen underlag att besluta det lämpligaste straffet i händelse av en fällande dom.

Utredningen gjordes av frivården på Fridhemsplan i Stockholm och blev färdig den 9 maj. På tisdagen lämnades den in till Attunda tingsrätt för att vara tillgängligt som underlag för rätten.

Det första avsnittet är Kriminalvårdens bedömning i påföljdsfrågan.

”Timell anser att han varken utsätter kvinnor eller män för diskriminerande värderingar samt uppger sig inte göra någon skillnad på män och kvinnor”, står att läsa.

"Inget emot samhällstjänst som sådan"

Då Martin Timell är ostraffad samtidigt som inget talar för en förhöjd återfallsrisk anser frivården att det inte finns något övervakningsbehov. Skyddstillsyn med särskild behandlingsplan bedöms heller inte lämpligt. Däremot uppfyller Timell, enligt frivården, kriterierna för samhällstjänst.

”Timell förnekar brott och vill därför inte ta ställning i påföljdsfrågan. Han säger sig dock inte ha någonting emot påföljden samhällstjänst som sådan”, står i yttrandet.

Under rubriken utbildning/sysselsättning/ekonomi berättar Timell att han upplever ”vissa oklarheter” kring huruvida hans uppsägning gått rätt till och att han därför befinner sig i en process mot sin tidigare arbetsgivare.

Magnus Törnblom, presschef på TV4, kommenterar i sms:

"För vår del råder inte några oklarheter. Som vi sagt åtskilliga gånger är samarbetet avslutat och det avtal vi tidigare haft har sagts upp från vår sida. Mer än så kommenterar vi varken det här eller andra avtal."

Timells syn på misstanken 

I utredningen säger Martin Timell vidare att han uppskattar att tillbringa tid på landet där han kan umgås med vänner samt att han joggar regelbundet. Han lyfter fram personer i sin omgivning som ett ”mycket gott stöd.”

Han ger också sin syn på situationen som nu ligger till grund för åtalet:

”Vad gäller nu aktuell brottsmisstanke uppger Timell att han hade bjudit över vänner/kolleger till sitt lantställe i skärgården. Han förnekar brott och uppger att han inte har utfört en sådan handling mot kvinnan som ansvarsyrkandet gör gällande.”

Förnekar alkoholpåverkan

I tidigare polisförhör har Timell sagt att det förekom "mycket" alkohol på festen. Själv var han dock inte påverkad, säger han enligt frivårdsyttrandet.

”Han förnekar vidare att han skulle ha varit alkoholpåverkad vid tillfället eller att han skulle ha någon problematik med att läsa av kvinnor på ett korrekt sätt eller att förstå ömsesidigheten i sexuella handlingar.”

Martin Timell säger i utredningen att han i sin omgivning ”haft och fortfarande har en levande diskussion gällande genusfrågor, varför han uppger sig vara medveten om dessa frågor.”

Martin Timells advokat Hanna Lindblom vill inte kommentera Kriminalvårdens utredning.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!