Martin Timell. Foto: Mikael SjöbergMartin Timell. Foto: Mikael Sjöberg
Martin Timell. Foto: Mikael Sjöberg
Bild från badtunnefesten. Foto: PolisenBild från badtunnefesten. Foto: Polisen
Bild från badtunnefesten. Foto: Polisen

Timell i ny utredning: Var inte påverkad av alkohol

Publicerad
Uppdaterad

Martin Timell har utretts av Kriminalvården inför den stundande rättegången.

I utredningen säger han sig ha fått ett ”mycket gott stöd” från sin omgivning i samband med misstankarna mot honom.

Timell fortsätter att neka till brott och säger att han inte var alkoholpåverkad i samband med badtunnefesten.

Nästa vecka inleds rättegången mot förra TV4-profilen Martin Timell, som står åtalad för att ha våldtagit en kvinna i en badtunna på sin personalfest 2008. Förhandlingen hålls i Attunda tingsrätt i Sollentuna den 21, 24 och 25 maj.

Flera festbesökare kommer att vittna under rättegången och kvinnan i fråga har begärt 115 000 kronor i skadestånd.

Timell, som nekar till brott, kallar vännen och "Äntligen hemma"-kollegan Karin Mannerstål till domstol för att vittna till hans fördel. 

Timell: "Gör ingen skillnad på män och kvinnor"

Inför rättegången har programledaren utretts av Kriminalvården enligt lagen om särskild personutredning i brottmål. Syftet med en sådan utredning är att kartlägga en brottsmisstänkts personliga förhållanden för att ge domstolen underlag att besluta det lämpligaste straffet i händelse av en fällande dom.

Utredningen gjordes av frivården på Fridhemsplan i Stockholm och blev färdig den 9 maj. På tisdagen lämnades den in till Attunda tingsrätt för att vara tillgängligt som underlag för rätten.

Det första avsnittet är Kriminalvårdens bedömning i påföljdsfrågan.

”Timell anser att han varken utsätter kvinnor eller män för diskriminerande värderingar samt uppger sig inte göra någon skillnad på män och kvinnor”, står att läsa.

"Inget emot samhällstjänst som sådan"

Då Martin Timell är ostraffad samtidigt som inget talar för en förhöjd återfallsrisk anser frivården att det inte finns något övervakningsbehov. Skyddstillsyn med särskild behandlingsplan bedöms heller inte lämpligt. Däremot uppfyller Timell, enligt frivården, kriterierna för samhällstjänst.

”Timell förnekar brott och vill därför inte ta ställning i påföljdsfrågan. Han säger sig dock inte ha någonting emot påföljden samhällstjänst som sådan”, står i yttrandet.

Under rubriken utbildning/sysselsättning/ekonomi berättar Timell att han upplever ”vissa oklarheter” kring huruvida hans uppsägning gått rätt till och att han därför befinner sig i en process mot sin tidigare arbetsgivare.

Magnus Törnblom, presschef på TV4, kommenterar i sms:

"För vår del råder inte några oklarheter. Som vi sagt åtskilliga gånger är samarbetet avslutat och det avtal vi tidigare haft har sagts upp från vår sida. Mer än så kommenterar vi varken det här eller andra avtal."

Timells syn på misstanken 

I utredningen säger Martin Timell vidare att han uppskattar att tillbringa tid på landet där han kan umgås med vänner samt att han joggar regelbundet. Han lyfter fram personer i sin omgivning som ett ”mycket gott stöd.”

Han ger också sin syn på situationen som nu ligger till grund för åtalet:

”Vad gäller nu aktuell brottsmisstanke uppger Timell att han hade bjudit över vänner/kolleger till sitt lantställe i skärgården. Han förnekar brott och uppger att han inte har utfört en sådan handling mot kvinnan som ansvarsyrkandet gör gällande.”

Förnekar alkoholpåverkan

I tidigare polisförhör har Timell sagt att det förekom "mycket" alkohol på festen. Själv var han dock inte påverkad, säger han enligt frivårdsyttrandet.

”Han förnekar vidare att han skulle ha varit alkoholpåverkad vid tillfället eller att han skulle ha någon problematik med att läsa av kvinnor på ett korrekt sätt eller att förstå ömsesidigheten i sexuella handlingar.”

Martin Timell säger i utredningen att han i sin omgivning ”haft och fortfarande har en levande diskussion gällande genusfrågor, varför han uppger sig vara medveten om dessa frågor.”

Martin Timells advokat Hanna Lindblom vill inte kommentera Kriminalvårdens utredning.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag