Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Timbuktus låt stoppas i Sveriges radio

Timbuktus och Sebbe Staxx låt "Svarta duvor och vissna liljor" får inte spelas okommenterad i Sveriges radio. Foto: Tor Gunnar Berland

Efter debatten - nu stoppas Timbuktus och Sebbe Staxx låt "Svarta duvor och vissna liljor" i Sveriges Radio, om den inte kommenteras.

I ett mejl till Sveriges Radios medarbetare står bland annat att låten kan komma i konflikt med bestämmelsen om opartiskhet då den innehåller ett klart ställningstagande mot Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Sebbe Staxx. Foto: Foto: Claudio Bresciani / Scanpix Den har debatterats flitigt sedan SVT:s musikblogg PSL publicerade en video till "Svarta duvor och vissna liljor" från Sebbe Staxx (Kartellen) och Timbuktu.

Och för ungefär en vecka sedan kom ett mejl till Sveriges Radios medarbetare, om hur och när radion får spela låten. Där står bland annat, enligt Sveriges Radios hemsida, att låten "kan komma i konflikt med bestämmelsen om mediets genomslagskraft på grund av dess våldsamma innehåll och bestämmelsen om opartiskhet - eftersom den innehåller ett klart ställningstagande bland annat mot SD och M."

"Extra känsligt just nu"

I låten rappar Timbuktu bland annat om att "dunka Jimmie gul och blå". Och Sveriges Radio har publicerat flera olika artiklar om sin policy kring låten. Men i dag kom beskedet att restriktioner införs. Låten får spelas, men det måste ske i ett sammanhang där budskapet på något sätt diskuteras och kommenteras, skriver SR.

Det innebär att låten i praktiken är stoppad, då den inte kan ingå i det vanliga musikflödet.

– Låten innehåller hot och starka ställningstaganden mot SD och M. Det strider mot de krav vi har att vara opartiska. Det är naturligtvis extra känsligt just nu eftersom vi går in i en valrörelse, säger Jonas Westman, gruppchef för musikredaktörer i P3, till Dagens Nyheter.

Jason "Timbuktu" Diakité avböjer via sin manager att kommentera det hela.
Expressen.se har sökt ansvariga på Sveriges Radio utan resultat.