Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Timbuktus låt stoppas i Sveriges radio

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Timbuktus och Sebbe Staxx låt "Svarta duvor och vissna liljor" får inte spelas okommenterad i Sveriges radio.
Foto: Tor Gunnar Berland

Efter debatten - nu stoppas Timbuktus och Sebbe Staxx låt "Svarta duvor och vissna liljor" i Sveriges Radio, om den inte kommenteras.

I ett mejl till Sveriges Radios medarbetare står bland annat att låten kan komma i konflikt med bestämmelsen om opartiskhet då den innehåller ett klart ställningstagande mot Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Sebbe Staxx.
Foto: Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Den har debatterats flitigt sedan SVT:s musikblogg PSL publicerade en video till "Svarta duvor och vissna liljor" från Sebbe Staxx (Kartellen) och Timbuktu.

Och för ungefär en vecka sedan kom ett mejl till Sveriges Radios medarbetare, om hur och när radion får spela låten. Där står bland annat, enligt Sveriges Radios hemsida, att låten "kan komma i konflikt med bestämmelsen om mediets genomslagskraft på grund av dess våldsamma innehåll och bestämmelsen om opartiskhet - eftersom den innehåller ett klart ställningstagande bland annat mot SD och M."

"Extra känsligt just nu"

I låten rappar Timbuktu bland annat om att "dunka Jimmie gul och blå". Och Sveriges Radio har publicerat flera olika artiklar om sin policy kring låten. Men i dag kom beskedet att restriktioner införs. Låten får spelas, men det måste ske i ett sammanhang där budskapet på något sätt diskuteras och kommenteras, skriver SR. 

Det innebär att låten i praktiken är stoppad, då den inte kan ingå i det vanliga musikflödet.

– Låten innehåller hot och starka ställningstaganden mot SD och M. Det strider mot de krav vi har att vara opartiska. Det är naturligtvis extra känsligt just nu eftersom vi går in i en valrörelse, säger Jonas Westman, gruppchef för musikredaktörer i P3, till Dagens Nyheter.

Jason "Timbuktu" Diakité avböjer via sin manager att kommentera det hela.
Expressen.se har sökt ansvariga på Sveriges Radio utan resultat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.