Timbuktus och Sebbe Staxx låt "Svarta duvor och vissna liljor" får inte spelas okommenterad i Sveriges radio. Foto: Tor Gunnar Berland
Timbuktus och Sebbe Staxx låt "Svarta duvor och vissna liljor" får inte spelas okommenterad i Sveriges radio. Foto: Tor Gunnar Berland

Timbuktus låt stoppas i Sveriges radio

Publicerad

Efter debatten - nu stoppas Timbuktus och Sebbe Staxx låt "Svarta duvor och vissna liljor" i Sveriges Radio, om den inte kommenteras.

I ett mejl till Sveriges Radios medarbetare står bland annat att låten kan komma i konflikt med bestämmelsen om opartiskhet då den innehåller ett klart ställningstagande mot Sverigedemokraterna och Moderaterna.

Sebbe Staxx. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Den har debatterats flitigt sedan SVT:s musikblogg PSL publicerade en video till "Svarta duvor och vissna liljor" från Sebbe Staxx (Kartellen) och Timbuktu.

Och för ungefär en vecka sedan kom ett mejl till Sveriges Radios medarbetare, om hur och när radion får spela låten. Där står bland annat, enligt Sveriges Radios hemsida, att låten "kan komma i konflikt med bestämmelsen om mediets genomslagskraft på grund av dess våldsamma innehåll och bestämmelsen om opartiskhet - eftersom den innehåller ett klart ställningstagande bland annat mot SD och M."

"Extra känsligt just nu"

I låten rappar Timbuktu bland annat om att "dunka Jimmie gul och blå". Och Sveriges Radio har publicerat flera olika artiklar om sin policy kring låten. Men i dag kom beskedet att restriktioner införs. Låten får spelas, men det måste ske i ett sammanhang där budskapet på något sätt diskuteras och kommenteras, skriver SR.

Det innebär att låten i praktiken är stoppad, då den inte kan ingå i det vanliga musikflödet.

– Låten innehåller hot och starka ställningstaganden mot SD och M. Det strider mot de krav vi har att vara opartiska. Det är naturligtvis extra känsligt just nu eftersom vi går in i en valrörelse, säger Jonas Westman, gruppchef för musikredaktörer i P3, till Dagens Nyheter.

Jason "Timbuktu" Diakité avböjer via sin manager att kommentera det hela.
Expressen.se har sökt ansvariga på Sveriges Radio utan resultat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag