Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Timbuktu stämmer SD – kräver nu en miljon

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Artisten Jason Diakité, Timbuktu, kräver Sverigedemokraterna på skadestånd.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Jimmie Åkesson är partiledare för Sverigedemokraterna.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Artisten Jason Diakité, mer känd som Timbuktu, stämmer Sverigedemokraterna.

Artisten, som gjort låten "Alla vill till himmelen men ingen vill dö" menar att partiet har gjort sig skyldiga till upphovsrättsbrott när de i septembers valkampanj använde texten "Alla vill till himmelen men ingen vill dö i vårdkön".

Timbuktu kräver nu Sverigedemokraterna på en miljon kronor i vite.

Svenska artisten Jason Diakité, allmänt känd med artistnamnet Timbuktu, har skickat in en stämningansökan mot Sverigedemokraterna.

Timbuktu är upphovsman till den populära låten "Alla vill till himmelen men ingen vill dö", som han släppte på Universal 2005. Artisten menar att Sverigedemokraterna har gjort sig skyldiga till upphovsrättsbrott, när de under 2018 års valkampanj hade valaffischer med budskapet "Alla vill till himmelen men ingen vill dö i vårdkön". 

I stämningsansökan står det: "SD har uppsåtligen eller av oaktsamhet och utan kärandens tillåtelse i sin valkampanj i september 2018 använt texten "Alla vill till himmelen men ingen vill dö i vårdkön" på valaffischer i vart fall i Stockholm, vilket utgör ett upphovsrättsintrång i förhållande till den aktuella låttiteln och textraden i låtens refräng".

Timbuktu kräver en miljon kronor

Stämningsansökan kom in till Patent- och marknadsdomstolen under torsdagen.

Jason Diakité och Universal kräver nu en miljon kronor i vite "eller annat verkningsfullt belopp". Dessutom yrkar de för att Sverigedemokraterna ska betala ersättning på 250 000 kronor till Universal, och 50 000 kronor till Jason Diakité.

I dokumenten som har lämnats in tillsammans med stämningsansökan finns bland annat mejlkorrespondens med Sverigedemokraterna, och en marknadsundersökning angående vad människor förknippar med frasen "Alla vill till himmelen men ingen vill dö".

Sverigedemokraternas pressavdelning säger:

– Vi kan bekräfta att partiet tagit del av en stämningsansökan från Timbuktu och Universal. Då processen är i ett så pass tidigt skede har vi i nuläget inget ytterligare att tillägga.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.