Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tim Berglings sista kända kärlekslåt skulle bli perfekt

Tim ”Avicii” Bergling.Foto: AMY SUSSMAN / AP/ TT
Tim Bergling tillbringade sina sista dagar på hotellanläggningen Muscat Hills Resort utanför Omans huvudstad MuskatFoto: ROBERT BÖRJESSON
AviciiFoto: JOHN SHEARER / AP/ TT
Aviici med flickvännen Tereza KacerovaFoto: Privat

Muskat. Tim ”Avicii” Bergling hittades död i Oman bara 28 år gammal. Men in i det sista arbetade den svenska stjärnan med att spela in nya låtar. 

Nu berättar sångaren och vännen Billy Raffoul, 22, om arbetet med den sista utgivna inspelningen. 

– Texten handlar om vikten av att ha någon att älska. Inte ett ord fick vara fel… Det var något oerhört viktigt för honom, säger Raffoul.

Tim ”Avicii” Bergling hittades död i Omans huvudstad Muskat för nio dagar sedan. Endast 28 år gammal.

"Han kämpade verkligen med tankar om Meningen, Livet, Lyckan".

Han ville få frid.” skriver Tim Berglings familj i sitt öppna brev om sorgen. De fortsätter i brevet som publicerades i svenska medier i torsdags. 

”Tim var inte gjord för det maskineri han hamnade i, han var en ömhudad kille som älskade sina fans men skydde rampljuset".

Tim Bergling slutade spela live 2016 för att han inte orkar med turnélivet. 

Pressen och förväntningarna som kommer med att vara superstjärna blev för jobbig. 

Resan till det oundvikliga beslutet skildras i ”Avicii: True stories” som nu setts av över en halv miljon svenskar, enligt Resumé. I en av många gripande scener vädjar dj:n till kretsen runt honom att sluta hetsa. Han har då gjort över 800 konserter under åtta år. 

Livet som superstjärna har gett honom allvarliga hälsoproblem. Han är bara 26 år gammal och har haft bukspottkörtelinflammation. 

– Jag får panik av det. På riktigt. Jag får panik av hela den här grejen, säger han när de går igenom hans kommande spelschema i dokumentären. 

Vid ett annat tillfälle vädjar Avicii till omgivningen att sluta pressa honom att spela mer. 

Att folk ska ta hans ångest på allvar. 

– Jag kommer inte kunna spela mer. Jag har sagt typ att jag kommer dö. Jag har sagt det jättemånga gånger, säger Bergling.

LÄS MER. Avicii hoppade av hemlig comeback 

Sista låten om kärleken

Men Tim Bergling valde inte bort musiken. Han valde bara bort scenen och cirkusen runt megakonserterna. 

In i det sista arbetade han med nya låtar. 

Rockartisten Billy Raffoul, 22, arbetade tillsammans med svensken bara kort innan resan till Oman. 

Billy lämnade en upprymd Tim Bergling som såg fram emot att fortsätta med låtskrivandet. 

– Jag har inte träffat någon som älskar musik mer än han gjorde, säger han på telefon under sin pågående USA-turné.

Billy RaffoulFoto: FACEBOOK

Raffoul var tvungen att stanna bilen när han nåddes av nyheten. Vid vägkanten började han ringa gemensamma vänner. 

– Jag trodde inte att det var sant. Jag hoppades att det inte skulle vara sant, säger han. Nu är mina tankar med hans familj och den saknad de måste känna.
22-åringen försöker beskriva Tim Berglings storhet och allt han lärde sig av att arbeta med svensken. De blev vänner under inspelningen av kärlekslåten "You be love" på Aviciis sista utgivna skiva "Avīci (01)" som släpptes i augusti förra året. 

– Han var väldigt mån om att inte göra musiken mer komplicerad än den behöver vara. Han var bestämd på att vi skulle hitta de få saker som v e r k l i g e n fungerade och hålla oss till det. ”You be love” har ju bara egentligen tre eller fyra teman, säger Raffoul.
Kanadensaren förstod inte alltid vart Bergling var på väg med låtar. 

– Redan med "You be love" slogs jag av hur han hade hela låten klar i sitt huvud, exakt hur han ville ha den. Han bad om små gitarrpartier som jag inte förstod vad det skulle användas till, men han såg redan slutresultatet och visste exakt hur allt skulle pusslas ihop. Det var surrealistiskt att få arbeta med någon som honom. Jag var helt knäckt när jag hörde hur bra slutresultatet blev, vad han hade skapat.  

LÄS MER: Victorias sorg för Avicii: Naturligtvis chockade  

"Oerhört viktigt för honom"

Sexspårsskivan "Avīci (01)" blev den sista utgivna skivan med Avicii då han fortfarande var i livet. 

Raffoul slogs av hur viktig Avicii tyckte att texten var i ”You be love”. 

De pratade om orden under arbetet. Raffoul uppfattade det som att låten handlade om kärleken till familj och vänner. 

– Han var så noggrann med att varje ord skulle vara exakt rätt, säger Raffoul. Jag förväntade mig inte att han skulle lägga så stort fokus och så mycket tid på texten. Jag var imponerad av att han brydde sig så mycket om minsta lilla stavelse. Och då menar jag verkligen minsta lilla stavelse. Min bild är att den handlade om kärlek och att inte kunna fortsätta utan någon. I min värld handlade det om familj och vänner. Jag kan inte säga vad den betydde för honom, men han var väldigt specifik när det kom till versen om ”You can be the potter. I'll be the clay. You can be the blacksmith. I'll be the blade”, säger Raffoul. 

– Och det lät som poesi när han sa det. Det märktes att han var inspirerad och att det var något oerhört viktigt för honom, säger Raffoul. 

Tim Bergling hade en relation med den tjeckiska modellen Tereza Kacerova när han gick bort. Kacerova har publicerat ett långt brev på sin Instagram där hon skriver om parets förhållande, och delat med sig av kärleksfulla bilder på henne och Tim tillsammans med Terezas son.

”Mitt hjärta värker av vetskapen att jag aldrig kommer att kunna röra dig igen, aldrig höra ditt skratt” skriver Kacerova i brevet till sin pojkvän.

Aviici med flickvännen Tereza Kacerova och hennes son LukaFoto: Privat

Kanadensaren Billy Raffoul väntar fortfarande på att släppa sitt debutalbum. Han reste till Nashville för sitt livs chans arbeta med en sex år äldre superstjärna. Han fick en vän på köpet. 

–Det kändes mest som att hänga med en kompis. Jag hade inte förväntat mig det, säger han.
– Vi fann varandra direkt. Och jag minns att vi alltid skrattade mycket när vi sågs. Och vi pratade inte bara om musik. Med Tim pratade man även om livet och resor och familj. Det var bara så avslappnat med honom. Tiden gick bara så snabbt. Man kom till studion på morgon, och plötsligt var det natt och vi var klara. 

Skrotade sin mobiltelefon

Vad gjorde då Bergling efter beslutet att lämna de stora konsertscenerna? Ett av de första besluten var att skrota mobilen.

- Det första jag gjorde var att åka till Afrika i tre månader. Jag hade ingen mobiltelefon eller något, berättade han i en intervju med discjockeyn och BBC-programledaren Pete Tong i augusti förra året.

I intervjun ska han egentligen prata om "Avīci (01)", men berättar också om sitt nya liv för vännen och kollegan.   

– Jag mår jättebra, säger han i radiointervjun. Det här är första året på åtta år eller så som jag har känt att jag har kunnat leva normalt. Det har verkligen varit coolt att ha haft ett år ledigt, säger han.

Han berättar att det dröjde innan han återvände till skivspelarna. 

– I början kunde jag inte ens titta på dem, men nu har jag börjat så smått igen, säger han i intervjun med Tong.

LÄS MER: Så hyllas Avicii efter sin död  

Sms:en om kärleken till afrikansk musik

Ett av länderna Bergling besökte efter konsertpensioneringen var Sydafrika. 

Och när sydafrikanska medier rapporterade om Aviciis bortgång berättade man inte bara om att en av världens största artister dött utan också att Sydafrika förlorat en av landets mest kända ambassadörer. Bergling hyllade ofta landet på sociala medier. I en post uppmanar han alla att sätta Taffelberget på sin "bucketlist". Avicii upptäckte även landets musik och började även experimentera med afrikanska rytmer. 

Durbans stora producent och discjockey Nkosinathi Maphumulo, mest känd under artistnamnet Black Coffee, la efter Aviciis död ut en sms-växling han haft så sent som den 9 april med sin svenska vän och den sydafrikanska discjockeyn Shaun Duvet. Sms:en visar Aviciis återupptäckta kärlek till musiken. Han har börjat experimentera med gqom, en typ av housemusik ursprungligen från Durban: ”Livet är bräckligt… det var bara förra veckan som jag pratade med dig och Shaun Duvet om att arbeta tillsammans, upphetsad över att du blivit inspirerad av ditt senaste besök i Sydafrika…” skriver Black Coffee och publicerar sedan en skärmdump av samtalet. 

"Jag spelade även med gqom (?) rytmer på ett par låtar efter att du visat mig", skriver Avicii och lägger till en smiley-emoji i ett meddelande.

"Otroligt! Kan inte vänta på att få lyssna på dem. Du måste göra klickljud med tungan när du säger GQOM! ;)", svarar Shaun Duvet.

Avicii beskriver också hur mycket han ser fram emot att spela in musik tillsammans med Duvet och Black Coffee.
"Superladdad. Och en enormt stor inspiration de senaste tre veckorna av låtskrivande har varit afrikanska rytmer...", skriver han. 

"Var inte som bilden av en superstjärna"

Avicii var i Oman med vänner för att ha semester. Han hade spelat in ett nytt album. 

Neil Jacobsen, som är chef för skivbolaget Geffen Records, berättar för Variety att "han pratade med Tim Bergling bara två dagar innan svenskens död, och de två diskuterade vilka gästartister han skulle ha på albumet".
Vad som nu händer med låtarna är oklart.

– Jag har ingen aning. Jag kommer att sätta mig ned och prata med familjen när alla väl har fått en chans att andas in igen. Jag har aldrig varit med om att något sådant här har hänt med en artist som jag arbetat så nära med tidigare. Jag hoppas att få råd från familjen så att vi kan komma fram till vad Tim hade velat att vi skulle göra, säger Neil Jacobsen till Variety.

Bergling valde en semesteranläggning i Oman inriktad på lugn och ro. Huvudstaden Muskat har många storslagna lyxhotell, den ena mer extravagant än den andra. Muscat Hills Resort är 30 relativt enkla hus på en egen strand. För att komma till anläggningen måste du åka över ett berg till en liten avskild vik. Längs vägen finns inget annat än dramatiska klippor och en vidunderlig utsikt över Omanbukten. 

Det är 20 minuters bilresa till närmaste affär. Det är inte hotellet du väljer om du vill ha uppmärksamhet. Och hotellet själva lanserar på sin hemsida att det varken finns telefon eller tv på rummet som en positiv sak. En dag i veckan spelar  Maitrai Joshi dock gammal house och soul i strandrestaurangen. Avicii gillade vad han hörde. 

– Han var som alla andra. Inte som en superstjärna. Jag trodde inte det var Avicii när han plötsligt kom fram och sa "Cool musik du spelar". Jag var tvungen att be en kompis gå fram och fråga efteråt om han verkligen var Avicii, säger Maitrai Joshi. 

På hotellet minns man en lågmäld och vänlig svensk som var mån om att alltid tacka för hjälpen han fick och som förälskat sig i Oman. Han berättade för Maitrai Joshi att han bestämt sig för att förlänga resan för att utforska mer av Oman.
– Han var inte som bilden av en superstjärna. Han verkade bara vara en vanlig kille som älskade musik väldigt mycket, säger han. 

Bröt ihop på scen

Billy Raffoul var inte den enda artisten som arbetade med Avicii inför resan till Oman. 

Världsartisten bjöd hem producenten och låtskrivaren Joe Janiak till sin hemmastudio i Los Angeles, uppger Rolling Stone. Under några veckors tid komponerade duon en rad nya låtar, där Avicii spelade piano och skrev låttexter.

– Man såg att han under en lång tid funderat och han försökte ta kontroll över sitt liv, säger Joe Janiak till Rolling Stone.

Joe Janiak fick intrycket av att Avicii hade gått in i en ny, produktiv fas.

– Han verkade upprymd. Det är det som är så chockerande. Han verkade inte vara en kille i slutet av livet, säger producenten till Rolling Stone.

 Billy Raffoul tror att det kommer att bli svårt att framföra ”You be love” framöver. 

– Jag försökte spela den för några dagar sedan, säger Raffoul. Några i de första bänkraderna ville att jag skulle spela den och jag trodde att jag skulle kunna spela den, men så fort jag började prata om Tim och sången bröt jag ihop. Det är utan tvekan en av de tuffaste sakerna jag har varit med om på en scen. Jag har inte spelat den igen sedan dess.
– Nu försöker jag att inte tänka på varför han lämnade oss utan i stället på allt han åstadkom och gav världen när han var här och vad han lämnade efter sig.

 

LÄS MER: Avicii gav miljoner till utsatta: ”Behöver inte de pengarna”