Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tim ”Avicii” Berglings ord i mobilen dagar före sin död

Foto: AMY SUSSMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Foto: BACKGRID US / STELLA PICTURES BACKGRID US
Foto: SEAN ERIKSSON / SEAN ERIKSSON
Foto: AMY SUSSMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Tim ”Avicii” Bergling släpper ny musik – ett år efter sin död.

Nu berättar DN att DJ-stjärnan i arbetet med det nästan färdigställda albumet hade tydliga tankar och planer för musiken.

”Sprid glädje genom min musik, i budskapet. Och njut av framgången, men inte den materialistiska framgången”, skrev han i sina mobilanteckningar tre dagar före sin död.

Den svenska DJ-stjärnan Tim ”Avicii” Bergling lämnade en hel värld i sorg när han inte orkade längre och hittades död den 20 april 2018, blott 28 år gammal. Vid sin bortgång var Avicii i slutfasen av att färdigställa ett nytt album med 16 låtar – ”TIM” som nu släpps den 6 juni.

Den första singeln ”SOS” kommer redan den 10 april och i juni får världen ta del av det fulla albumet.

Nu berättar DN att DJ-stjärnans arbete med det nästan färdigställda albumet fortsatte under de sista dagarna i hans liv. 

Den 10 april skrev Tim Bergling till sitt skivbolag: 

”Tänk på samarbetspartners bara utifrån vad som skulle vara intressant för lyssnaren och inte vad som är 'stort' och skulle ge uppmärksamhet”.  

Han hade också kontakt med sitt management och skrev till dem:

”Kommer att stanna 8 dagar till i Oman”. 

Den 17 april gjorde han följande anteckningar i sin telefon, skriver DN:

”Sprid glädje genom min musik, i budskapet. Och njut av framgången, men inte den materialistiska framgången”. 

”Hjälp andra artister framåt”.

”Överför känsla till låten, känslan som sången är skriven i kommer att smitta”.

Aviciis familj och vänner om chocken

I intervjun med DN:s Måns Mosesson och Julia Mård berättar DJ-stjärnans pappa Klas Bergling om den första tiden efter sonens bortgång.

– Chocken gjorde väl att jag fortfarande kunde fungera, för jag förstod egentligen ingenting. I mitt huvud levde Tim fortfarande, säger Klas Bergling.

Enligt Klas Bergling innebar åren efter Aviciis genombrott oro för familjen. Stjärnans pappa och mamma, Anki Lidén, såg hur hårt det intensiva turnerandet tog på sonens hälsa. Ändå uppfattade de att han mådde bättre tiden innan sin bortgång.

– Jag och Anki har fått lära oss att många som tar sitt liv har varit väldigt lyckliga strax innan. Jag kan förstå det. Lättnaden när man har nått en plats där man äntligen ska få njuta, säger Klas Bergling.

DN har också träffat musikproducenterna Albin Nedler och Kristoffer Fogelmark, som har varit med och komponerat tre av låtarna på den nya skivan. De delar familjens uppfattning om att Aviciis mående verkade vara mer stabilt den sista tiden av sitt liv, och har svårt att förstå att han inte längre finns kvar.

– Det är sånt jäkla frågetecken. Jag kommer aldrig att förstå det. Det jobbigaste är just det – att jag aldrig kommer att fatta varför, säger Kristoffer Fogelmark.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.