Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tildes livsändring – efter mötet med TV4

Tilde de Paula Eby.
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES ROGER TILLBERG
Tilde de Paula Eby med familjen.
Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES SIGGE KLEMETZ
Tilde de Paula Eby.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Tilde de Paula Eby.
Foto: OLLE SPORRONG
Tilde de Paula Eby.
Foto: OLLE SPORRONG
Tilde de Paula Eby.
Foto: TV4.
1 / 7

Tilde de Paula Eby, 45, lämnar "Nyhetsmorgon" på vardagarna.

TV4-programledaren blir i stället nyckelperson i ett helt nytt projekt.
Beslutet togs efter att hon haft ett möte med sina chefer om arbetsbördan.
– De senaste fem sex åren har varit extremt intensiva, säger hon. 

Tilde de Paula Eby har varit programledare för "Nyhetsmorgons" vardagssändningar sedan 2012. Nu lämnar hon programmet för att i stället fokusera på "Nyhetsmorgon söndag", programmet hon var med att starta 2005. Utöver det kommer hon i höst arbeta med ett nytt stort hemligt projekt på TV4.
Beslutet togs i våras efter ett möte mellan Tilde de Paula Eby och hennes chefer om arbetsbördan.

– Jag arbetar mer än heltid fortfarande, men jag har arbetat så otroligt mycket. Jag har haft så otroligt många program och jag har jobbat väldigt många morgnar i väldigt många år så redan i våras satte vi oss ned och jag sa att under hösten vill jag väldigt gärna jobba lite mindre än jag gjort hittills. Inte lite, men lite mindre. Och alla mina chefer sa: "Men vi vill ha dig där på morgnarna!", och det var superfint, och min dialog med TV4 har alltid varit så fin.  

"Superskönt att bara jobba 150 procent"

– Men jag sa: "Jag har kört så jäkla hårt nu, jag har kört upp emot tretton timmar live varje vecka, plus olika program av "Hela Sverige bakar",  plus "Lets dance", plus "Polarprisgalan", plus "Tillsammans mot cancer" så jag har ju kört på. De senaste fem sex åren har varit extremt intensiva". Det har varit skitkul och har funkat jättebra hemma, men ska jag vara helt ärlig tycker jag det är superskönt att bara jobba 150 procent eller vad det nu blir. Jag jobbar fortfarande mer än heltid. 

Mötet med cheferna var bra. 

– Det var enkelt. Samtidigt fick jag verkligen känna att mina chefer uppskattar det jag gör jättemycket. 

Tidigare i sommar meddelade TV4 att Tina Nordström och Johan Östling tar över "Hela Sverige bakar" för att avlasta Tilde de Paula. Hon beskriver sin nya arbetssituation.

– Jag skär ned, men jobbar fortfarande mycket, men mer lagom ur ett livsperspektiv, säger hon. 

Tilde de Paula har de senaste åren valt att fokusera på familj och arbete.

–  Jag har skurit ned på allt annat i stället, säger hon. Jag jobbar ju, sedan är jag med min familj. Det är vad jag gör. Och jag trivs med det. Men det är klart att det inte blir så roliga middagar och fester eller umgänge med vänner, men jag har inte gjort det för att jag har känt mig tvungen utan för att jag tyckt att det har varit kul. 

– Jag har ju den stora lyckan av att jobba med det som är mitt stora intresse. 


LÄS MER: De är svenska folkets favoritprogramledare 


Slagit rekord direkt

Hon tog beslutet efter att hennes första barn föddes.

– Det var så uppenbart eftersom jag har ett jobb som jag tycker är så vansinnigt roligt att det är lätt att säga ja till saker. Då kände jag direkt att familjen skulle gå först alltid, oavsett vad, och sedan kommer jobbet för mig. Det kanske låter tråkigt, men jag är lycklig när jag jobbar, säger hon.  

Bytet till söndagarna har gett resultat. Förra sändningen slog "Nyhetsmorgon Söndags" tittarrekord. Hon gillar programmet. 

– Det finns utrymme för lite längre samtal, säger hon. 

Tilde de Paul har arbetat på TV4 sedan 1997. Hon vann Kristallen 2017. Den senaste tiden har hon varit del av tv-kanalens valsatsning.

– Det arbetat kommer ju dessutom fortsätta journalistiskt även efter valdagen. Vi kommer behöva vara på tårna hela hösten för det kommer hända så mycket politiskt och det tycker jag ska bli skitspännande, säger hon. LÄS MER: Allt om Tilde de Paula Eby

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.