Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tildes kärleksbeslut efter tio år med maken

Tv-profilens bröllopsplan nästa år.
Tilde de Paula Eby programleder sin egen talkshow, ”Tilde”.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nästa år fyller hon 50, men säger att hon inte lider av någon ålderskris.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tillsammans med maken Thomas.
Foto: EXPRESSEN / JACKELINE PEREZ EXPRESSEN

Tilde de Paula Eby närmar sig 50-årsstrecket utan att alls ålderskrisa.

Möjligen har jubileet fått henne att till slut tacka ja till egna talkshowen ”Tilde”. Men framför allt fyller det henne med tacksamhet – för livet, hälsan och kärleken.

Den senare planerar hon dessutom att fira rejält under nästa år. Genom att gifta om sig. Med sin man:

– Jag har redan pratat med barnen om det, och de tycker att det är en toppengrej.

En egen talkshow brukar vara kronan på verket på en tv-karriär. Men Tilde de Paula Eby hade faktiskt aldrig drömt om att få göra program under eget namn.

– För mig har det snarare varit tvärtom, för det blir så otroligt fokuserat på min person, vilket egentligen är helt fel. Det handlar ju inte om mig, utan mina gäster.

Och på den fronten råkar ”Tilde” kunna stoltsera med allt från Stefan Löfven till Mia Skäringer och Veronica Maggio i sommar.

– Det är absolut stora namn, men vi har också gjort lite av en poäng av att vi sänder live och kan vara med i det som händer. Tanken är att vi ska kunna ta in saker eller gäster samma dag. Sånt som känns aktuellt, relevant och intressant.

Samtidigt är det en utmaning att köra live. Känner du hur prestationsångesten kommer krypande?

– När du säger det, så gör jag ju det!

– Nej, men jag har känt en liten press som har att göra med att jag har satt mitt eget namn på programmet. Fast just nu känner jag mig inte så nervös, utan vill mest bara sätta i gång. Men när vinjetten går i gång på fredag, då kommer det säkert suga till i maggropen. 

Du är ju annars en luttrad livedrottning som hanterat allt från att bli dissad av Jocke Berg på Polarprisgalan till att bli hängandes upp och ner i romerska ringar i Nyhetsmorgonstudion. Rinner sånt av dig eller kan du känna lite rodnad på kinderna efteråt?

– Jag brukar säga att jag aldrig har sänt ett program där det inte har gått fel eller där allt blivit som vi tänkt. Just i sändning är jag lugn, men sen efteråt kan jag känna att ”ouff, det där kunde jag ha gjort bättre”. Jag är nog mer kritisk mot mig själv än mot resten av produktionen.

Har du och familjen diskuterat hur ni ska lösa det med semester nu när du jobbar?

– Thomas jobbar ju också lite grann, nu när gigen har kommit i gång. Så vi har nog bara sagt att vi tar det som det kommer. Det beror ju också på hur programmet rullar på: Om vi har en form som funkar eller inte. Det är svårt att på förhand veta hur mycket arbete det kommer kräva.

Men ni verkar i alla fall hunnit med en sväng till lägenheten i Palma?

– Ja, vi var nere i två veckor då jag jobbade. Det var första gången under covid-året som jag kunde jobba på distans, eftersom det mest handlade om redaktionellt arbete och att läsa på. Det funkade hur bra som helst.

Du har sagt att du efter flera nej till slut nappade på program under eget namn, för att du börjar närma dig 50. Är det så?

– Det var nog så jag svarade. Men äh, jag vet egentligen inte. Kanske lät det bara kul? Eller så är man mindre orolig när man börjar närma sig 50 än vid 25.

Vad känner du mer generellt inför att bli 50 nästa år?

– Det är så stort! Jag har ingen åldersnoja, har alltid älskat att fylla år, och firar mina födelsedagar på ett helt överdrivet sätt.

– Jag är så himla tacksam, och har aldrig känt att det är jobbigt att bli äldre, utan är bara glad över att få ett år till. Jag tar inte det för givet att vi ska få finnas kvar. Jag är så medveten om att vi inte har en aning hur länge vi får vara kvar i livet. Det är klart att det påverkar min syn på åldrande – för mig är inte det ett problem, utan en gåva. 

Du är nog den mest tacksamma person jag vet!

– Nu låter jag jag som en livsguru, men att vara tacksam är det bästa livstricket.

– Det är lite som när man får barn: Man upplever så klart det olika, men för mig, när jag fick mitt barn framför mig, så var det som att jag nästan kunde se hur hela världen skiftade fokus. Jag kunde se hur jorden snurrade ett helt varv, nästan som en fysisk upplevelse, från fokus på mig till den här lilla människan framför mig. Lite så är det när man påminner sig om hur mycket man har att vara tacksam över: Fokus förflyttas från allt man inte är nöjd med till det man är nöjd med. Det är värsta tricket för att må bättre. 

Skriver du fortfarande tacksamhetsbok?

– Jag får vara ärlig och säga att jag inte har gjort det på ett tag. Det är som med träning: Jag har slarvat lite, det kan man göra i perioder, då det kör ihop sig.

– Men alltså det är så mycket jag gör: Jag för tacksamhetsbok. Jag går i terapi. Jag tränar för att må bra mentalt. 

Går du fortfarande i terapi?

– Ja, det gör jag absolut. Jag tränar mycket, för den mentala hälsans skull, och det är inget man blir klar med. Lite så är det med också med terapin: Man kanske slutar ett tag, för att sen hoppa på det igen för att man behöver hjälp med att sortera tankarna och inte vill fastna i något.

– Jag är en ganska glad människa, men det är jag också för att jag jobbar mycket med mig själv. För jag är också en rätt skör människa som har rätt nära till oro och ångest. Jag gör vad jag kan för ta ansvar för mitt mående, och skäms inte för det.

Du firar inte bara 50 nästa år, utan 10 år som gift med Thomas. Hur har den resan varit?

– Vi har det väldigt bra faktiskt. Jag råkade faktiskt träffa min människa. Rätt människa vid rätt tidpunkt i livet. Det är fortfarande svinhäftigt att kunna vara så nära någon annan. 

Det låter som lust än nöd?

– Till 100 procent! Även om vi är ett team även i nöden.

– Men jag har tänkt att nästa år, då det är tio år, då ska jag faktiskt fråga om han vill gifta om sig med mig. Jag har redan pratat med barnen om det, och de tycker att det är en toppengrej. Fast de är i och för sig mest intresserade av att få följa med på bröllopsresan i efterhand. Men jag tycker det vore skithäftigt att få välja honom igen! Också för att när man samlas så här för att fira kärleken, som man ju gör på ett bröllop, då är det så fint med alla människor som är så genuint glada för ens skull. 

– Det kommer jag ihåg från när jag gick upp för altargången, när jag skulle gifta mig med Thomas. När jag tittade mig omkring, och såg vår närmastes uppriktiga glädje för oss, då bröt jag ihop. Jag hade ett leende som värkte från öra till öra. Samtidigt som tårarna bara rann. Det var så jäkla fint.

Din man är ju musiker (bland annat i Hoffmaestro). Det är ju en bransch som drabbats hårt av pandemin. Hur har det varit för er?

– Vi tycker väldigt mycket om att umgås, så för oss har det varit lyxigt. Förra året var första gången vi kunde hänga en hel sommar. Annars jobbar han ju som mest intensivt då eftersom det är turnéer. Dessutom har vi varit lyckosamma i att han har kunna jobba nio till fem i studion i stället – dra in pengar, och hålla på med det som gör honom stark och glad. Så vi har inte drabbats, utan det har faktiskt bara varit mysigt.

– Men jag tycker också att det finns något härligt i när han drar i väg på en turnésväng. Man får längta efter varandra. Jag gillar det väldigt mycket.

Du har tidigare återkommit till hur du lite har prioriterat bort dig själv för att hinna med både jobbet och familjen. Nu har du på kort tid avslutat både ”Nyhetsmorgon” och ”Let’s dance”. Har det förändrat saker?

–”Nyhetsmorgon” är otroligt smart att köra när barnen är små, för man blir borta så otroligt lite från dem då, även om du absolut inte får sova något. Det får man göra senare. 

– Sen var det väl några år då jag körde både ”Nyhetsmorgon”, ”Let’s dance”, ”Hela Sverige bakar”, ”Cancergalan, ”Hela kändis-Sverige bakar”, och Polarprisgalan. De vårsäsongerna var rätt arbetsintensiva, måste man säga. Men man löser det.

Du känner aldrig att du exploderar av att effektivisera dig själv?

– När jag fick barn, blev jag snabbt medveten om att jag ville välja familjen först. Så är det något jag inte får ihop med barnen, så säger jag nej till det. När jag fick frågan om ”Let’s dance” då frågade jag familjen först. Vi resonerar oss fram.

– Så jag tror att jag har prioriterat familjen först, och sen jobbet för att det är så kul. Då är det mycket annat som strukit på foten. Jag hinner inte alltid träffa vänner, går inte på en massa invigningar och mingel. Men jag är rätt nöjd med det. I tjugo år har jag haft ynnesten att jobba mycket, och få en stor familj. Jag kommer säkert kunna ha fokus på annat i tjugo år också.

Så du har inte haft så mycket fokus på Peter Jihde eller David Hellenius på sistone då?

– Ha, ha. Nej, men de är i och för sig härliga att umgås med. Det får bli när det finns tid.

Men du träffade David rätt nyligen. Fick du några talkshow-tips från proffset?

– Jag får absolut pepp, stöttning och hjälp av honom, och från Renée som är en otroligt duktig, kompetent och skithärlig människa.

Har du reflekterat något över mansdominansen på talkshowfronten?

– De kanske är fler, men kvinnan är störst – Oprah. Ha, ha!

– Nej men, det är extra viktigt att alla har någon att identifiera sig med i det offentliga rummet, vad gäller kön, sexualitet, ursprung och tro. Så just det är inte irrelevant, men jag ägnar mer tankeverksamhet åt de delar av samhället där ojämlikheten har farligast effekt. Som mäns våld mot kvinnor. Vi måste börja där. Men allt räknas. 

– Så, nej. Det har jag inte. Men det förvånar mig inte.


FAKTA: Tilde de Paula Eby

Ålder: 48.


Bor: Lägenhet i Vasastan, Stockholm. Har även en semesterlägenhet i Palma på Mallorca. Född i Chile. Familjen flydde vid militärkuppen 1973 till Sverige och bodde sedan i Uppsala. 


Familj: Maken Thomas de Paula Eby, 40. Barnen Elian, 21, Zion, 19, Naemi, 16 från tidigare relationer, samt sonen Ilyah, 9, som hon har tillsammans med Thomas.


Bakgrund: Efter en journalistutbildning på Södra Vätterbygdens folkhögskola inledde Tilde sin mediekarriär på ”Månadagsklubben” på Kanal 5, innan hon gick vidare till TV4 Uppland. Blev med åren folkkär som värd för ”Nyhetsmorgon”, men har även lett en mängd andra TV4-program som ”Fredagspuls”, ”När & Fjärran”, ”Spårlöst”, ”Hela Sverige bakar”, och inte minst ”Let’s dance”. Är numera en av programledarna för ”Efter fem”. Har även skrivit böcker, samt belönats med flera tv-priser som Kristallen


Aktuell: Med egna talkshowen ”Tilde” som har premiär fredag 9:e juli på TV4 kl 20.00.

Sannas semesterplaner efter "Allsång på Skansen"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.