Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tildes känslosamma återförening med Peter Jihde

Peter Jihde och Tilde de Paula Eby gav varandra en stor kram när han gästade ”Efter fem”-studion. Foto: TV4
Peter Jihde och Tilde de Paula Eby var glada att se varandra. Foto: TV4
Tilde de Paula Eby hyllade sin ex-kollega Peter Jihde för hans mod.
För ett år sedan gick Tilde de Paula Eby och Peter Jihde efter att ha jobbat nära varandra i ”Nyhetsmorgon” i flera års tid.
Peter Jihdes dokumentärserie ”På gränsen” visas just nu på TV3.

Efter ett år återförenades de tidigare parhästarna Tilde de Paula Eby och Peter Jihde i tv-rutan, och det blev ett kärt återseende.

När Peter Jihde gästade ”Efter fem” hyllades han av sina tidigare kolleger på TV4 – och öppnade för en framtida comeback.

– Jag är på en utflykt nu och så får vi se hur lång den utflykten är, sa han i sändningen.

Programledarna Tilde de Paula Eby, 46, och Peter Jihde, 47, var ett radarpar i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Men våren 2018 lämnade Peter Jihde TV4 för att gå till konkurrenten TV3. Enligt Peter Jihde var bland det svåraste att skiljas från Tilde de Paula Eby, och deras avsked blev tårfyllt.

– Jag bölade ögonen ur mig. Jag började gråta om jag ska vara ärlig. Det förvånar mig inte att han väljer att sluta på topp. Han är i ständig rörelse, sa Tilde de Paula Eby.

Några månader senare kom beskedet att Tilde de Paula Eby skulle sluta på ”Nyhetsmorgon” efter 17 år som programledare. Istället hade hon värvats till kanalens nya satsning, aktualitetsprogrammet ”Efter fem”.

TV4:s hyllning av Peter Jihde

I dagens ”Efter fem” återförenades de tidigare parhästarna för första gången när Peter Jihde gästade studion för att prata om sin dokumentärserie ”På gränsen”.

Peter Jihde fick ett varmt välkomnande, och Tilde de Paula Eby berättade att många kolleger i TV4-huset kommit till kulisserna för att hälsa på honom.

Inslaget inleddes med en presentation av hela Peter Jihdes karriär, där TV4-redaktionen hade grävt fram nostalgiska filmklipp – allt från tidiga klipp från hans tid som reporter på lokalredaktion i Småland, till höjdpunkter från ”Nyhetsmorgon”.

– Vad jag saknar dig när jag ser det här, sa Tilde de Paula Eby.

Öppnar för framtida samarbete: ”TV4 är hemma”

Tilde de Paula Eby frågade Peter Jihde om han saknar TV4, eller om han är glad att ha tagit steget att sluta. Enligt Jihde så är han nöjd med beslutet att pröva sina vingar på TV3 – men öppnade samtidigt för att det inte är uteslutet att jobba på TV4 igen i framtiden.

– Jag har varit på utflykt tidigare, då var jag på SVT i sju år. Sen är jag på en utflykt nu till TV3 och så får vi se hur lång den utflykten är. Det var på TV4 jag började med tv-journalistik så på något sätt är det alltid hemma. Jag tycker alltid om TV4, sa han.

Enligt Tilde de Paula Eby krävs det stort mod för att lämna en kanal där man har stabilitet – något hon beundrar Peter Jihde för.

– Jag ser inte mig själv som modig. Kanske dum eller orädd. Jag kanske tänker efter lite för lite tid ibland när jag känner att jag vill göra någonting. Jag kan vara impulsiv. I det här fallet var det två ben: att få möjlighet att jobba med diabeteskampen och att få testa något annat, sa han.