Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tilde och Peter Jihde räddade ”Soldoktorn” från ensamheten

Mikael ”Soldoktorn” Sandström berättar i ”Nyhetsmorgon” hur Tild de Paula Eby och Peter Jihde räddade honom från ensamheten på julafton. Foto: TV4
Mikael Sandström i söndagens ”Nyhtsmorgon” tillsammans med Anders Pihlblad. Foto: TV4
Tilde de Paula Eby i ”Nyhetsmorgon”. Foto: Nyhetsmorgon TV4
Peter Jihde övertalade Mikael Sandström att vara jultomte. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Efter sin sambos bortgång isolerade sig Mikael "Soldoktorn" Sandström, och blev deprimerad.

Vändningen kom när TV4-kollegerna Tilde de Paula Eby och Peter Jihde räddade honom från ensamheten på julafton.

– Jag var ledsen och deprimerad, men den handlingen fick det att vända för mig, det är jag dem evigt tacksamma för, säger Mikael Sandström i TV4:s "Nyhetsmorgon".

I söndagens "Nyhetsmorgon" berättar Mikael "Soldoktorn" Sandström om hur ofrivillig ensamhet kan få människor att må sämre både fysiskt och psykiskt.

– Det går inte att hålla i sär kropp och själ, saker hänger ihop. Ensamhet ger kronisk stress, då får man ett adrenalinpåslag med stresshormoner som i det långa loppet är dåligt, säger han till programledaren Anders Pihlblad i "Nyhetsmorgon.

Mikael Sandström har själv haft problem med ensamhet och depressioner tidigare, och berättar hur det påverkade hans liv under en längre tid. Efter att hans sambo gick bort gick Sandström in i en depression, och isolerade sig från andra genom att jobba mycket och tacka nej till hjälp.

Soldoktorn säger att han efter sambons bortgång inte längre hade någon att anförtro sig åt, något som påverkade honom mycket.

– I början var det en flykt och en social isolering. Jag jobbade, vilket var ganska dumt. Jag tackade nej till hjälp, vilket var jättedumt, säger han.

EFter sändningen i "Nyhetsmorgon” 2013 bestämdes det att Mikael Sandström skulle vara jultomte hemma hos Peter Jihde. Foto: TV4

Berättar om ensamheten runt jul

Speciellt kring juletid var det extra jobbigt att vara ensam, och "Soldoktorn" säger att han minns frågorna kring hur han skulle fira jul som väldigt obekväma de första åren.

Julafton 2013 var han med i "Nyhetsmorgon" tillsammans med dåvarande programledarduon och vännerna Tilde de Paula Eby och Peter Jihde.

– Jag, Tilde och Peter Jihde pratade om julbord och stress, och sen var det klart. Då frågade de "Vad ska du göra?", och Tilde är rätt bestämd. "Jag ska åka hem" sa jag, men hon sa "Nej, det får du inte". "Jo, jag bestämmer själv", sa jag, och åkte till hotellet, berättar han.

Men Tilde de Paula Eby gav sig inte, och ringe upp Mikael Sandström, och lyckades övertala honom att vara med på jullunch. I samma veva ringde också Peter Jihde igen, och fick Mikael Sandström att vara jultomte hemma hos honom.

– Om inte det är julens tanke, då vet jag inte vad. Det låter konstigt, en sådan liten sak, men det blev en vändpunkt. Jag var ledsen och deprimerad, men den handlingen fick det att vända för mig, det är jag dem evigt tacksamma för.

Mikael Sandström hyllar Peter och Tilde

Mikael Sandström berättar över telefon hur Tilde de Paula Ebys och Peter Jihdes handling den där julen har ändrat hans livsfilosofi, och hur han förhåller sig till andra människor.

–  En sådan handling är själva definitionen av en gåva, det var inte tal om tjänster och gentjänster. Vi hade bara träffat varandra några några gånger, och kände inte varandra. Jag var helt okänd, men de gjorde det i alla fall. I stället för att försöka betala tillbaka till Peter och Tilde, så blir mitt sätt att "betala tillbaka" att göra en annan människa en tjänst. Föra det vidare, säger Mikael Sandström.