Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tilde de Paulas liv på Mallorca, kärleken till maken, nya programmet och hälsoknepen

Ur arkivet: Tilde De Paulas kärleksplan.
”Jag är skittaggad på min födelsedag. Jag har liksom tagit ledigt en hel månad för att fira den.”
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Tidigare gäster i programmet har bland annat varit Sanna Nielsen och Lotta Engberg.
Foto: TV4 / TV4
2020 slutade profilen leda programmet ”Let's dance”.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Den direktsända pratshowen ”Tilde” har nypremiär, och på senhösten väntar storfirande av både 50-årskalas och tioårig bröllopsdag.

Men att bli äldre är ingenting som bekymrar Tilde de Paula.

Sedan många år tillbaka tränar programledaren för att hålla sig frisk i både kropp och knopp.

– Om jag ska vara hundra procent ärlig är träningen jättemycket för den mentala biten. Jag har lätt för att överanalysera och övertänka saker och ting, och jag har ganska nära till ångest, berättar hon. 

Tilde de Paulas, 49, egen pratshow drar i gång för andra säsongen nu på fredag den 1 juli direkt från Djurgården i Stockholm.

Sommarens program blir fullspäckat med en rad olika gäster och konstellationer, hintar en nöjd programledare för Expressen.

Bland dem hittar tittare namn som syskonen Felix och Moa Herngren, Petter Stordalen med dottern Emelie, Gustaf Skarsgård och GES.

– Det blir roliga samtal som går högt och lågt, brett och smalt.

Men för att alla gäster ska rymmas under säsongen kommer det första och sista programmet att förlängas med en halvtimme. 

Även förra årets säsongsavslutning förlängdes en halvtimme. Men när klockan passerat 21.00 gick plötsligt strömmen – i direktsändning.

– Folk bara sprang, och jag skrattade så mycket. Jag hade så kul, det är roligt när det händer grejer, när det är live. Det enda jag ville veta från kontrollrummet var: ”Syns vi överhuvudtaget?”.

Att vad som helst kan hända är precis det som Tilde de Paula tycker är tjusningen med live-tv.

– Det finns en otrolig koncentration och närvaro, en nerv, som jag gillar. Gästerna och hela produktionen är på tå på ett sätt som jag gillar. 

– Jag tycker det var kul när elen gick, säger hon och skrattar.

Nu har en ny säsong av ”Tilde” premiär.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Livet på Mallorca

Inför säsongspremiär har TV4-profilen passat på att ladda batterierna på soliga Palma på Mallorca. 2016 köpte hon och maken Thomas Eby, 41, lägenheten som ligger en bit öster om centrum med en strandpromenad in till centrala Palma. 

Hit åker familjen när tillfälle ges.

– Det är väldigt sällan som jag är sändningsledig, men när jag är det kan jag jobba härifrån. Men jag sänder ju nästan alltid. Som det har varit nu kanske jag har två-tre sändningslediga veckor per år, och då har jag ändå jobbat de veckorna fast redaktionellt.

När hon slagit igen datorn för dagen brukar hon ta sig ut.

– Gärna till stranden vid fyra, fem på eftermiddagen, det är väldigt härligt tycker jag. Den här gyllene timmen, när det inte är supervarmt. Det som är svårt, det är att få träningen gjord ordentligt.

Annars njuter hon av att ta dagen som den kommer.

– Jag brukar hänga med familjen, bada och träffa vänner. Jag tycker inte att man gör någonting. Det beror på lite vad det är för period, säger hon och fortsätter:

– Man gör det man brukar göra. Men när man har mer tid, när man inte förbereder en sändning, då är det just det jag prioriterar att vara med familjen så mycket som möjligt, och att träna. 

Maken i parets hem på Mallorca med utsikt över vattnet.
Foto: Instagram
Poolen i det härliga hemmet.
I hörnet på terassen finns en jacuzzi.
Foto: Instagram

Om ångesten och vikten av träning

I nästan hela sitt liv har Tilde de Paula tränat för hälsans skull.

– Jag springer, det tycker jag i och för sig inte är kul alls, men det gör jag ändå för att det är bra. Det är effektivt. Jag tränar på gym, promenerar, går på crossfitträning. Jag har testat pilates, det måste jag göra mer. Jag spelar paddel och simmar.

Sedan några år tillbaka har träningen kommit att bli extra viktig för henne. På ett eller annat sätt ser hon till att få in den i sin vardag.

– Om jag ska vara hundra procent ärlig är träningen jättemycket för den mentala biten. Jag har lätt för att överanalysera och övertänka saker och ting, och jag har ganska nära till ångest. Men om jag får börja dagen med ett träningspass, då blir jag ”frisk” i huvudet också.

I vinter fyller programledaren 50 år.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Efter att ha fött fyra barn, sitt yngsta 2011, bestämde sig tv-profilen för att börja träna mer långsiktigt och intensivt, berättar hon.

– Jag kände att jag måste stärka upp kroppen som man utsätter för enorma påfrestningar när man är gravid och märkte att jag mådde väldigt bra av det mentalt.

Ångest är någonting som Tilde de Paula har jobbat med under åren, berättar hon.

– Jag övar på det, jag övar på att inte övertänka saker och ting. Man har väl olika sätt att hantera livet på. Och det kanske inte är min bästa gren. Men det är väl bra. På ett sätt har det gjort att man försökt lite till och kämpat. Man nöjer sig inte, man fortsätter att kämpa på lite till. Det kan väl vara bra.

Hur är det med ångesten i dag?

– Jag har gått i terapi, och jag jobbar med det, och har gjort det i hela mitt liv och tycker det är jättebra. Men man är inte på topp alltid bara för det. Jag kan fortfarande hamna i svackor. Men man blir bättre, och bättre på att hantera det, ju mer man jobbar med det.

Fyller 50 år

I november fyller Tilde de Paula 50 år. Den annars så gråtrista senhöstmånaden kommer i år att gå i firandets tecken. 

– Jag är skittaggad på min födelsedag. Jag har liksom tagit ledigt en hel månad för att fira den. 

Jag är glad för varenda år jag får

Att passera ”50-strecket” är ingenting som bekymrar henne. Tvärtom.

– Jag är bara tacksam att man får bli äldre. Alternativet är riktigt dåligt. För mig är det väldigt enkelt; jag är glad för varenda år jag får, och jättetacksam. Och jag är inte dum i huvudet, jag fattar att det bygger på att man får ha hälsan, det är hela grejen. Så länge jag har den är jag otroligt glad för varje.

Firar 10-årig bröllopsdag: ”Min drömkille”

Anledningar till att korka upp champagnen tar inte slut där. 

I år har det gått tio år sedan Tilde de Paula och musikern Thomas Eby, känd från bland annat Hoffmaestro och Calle Real, sa ja till varandra. 

Bröllopsdagen i november ska även den firas storslaget, berättar programledaren entusiastiskt.

– Jag har ju jobbat på ganska mycket de senaste åren. Jag har haft både ”Efter fem”, ”Tildes” och det är valår i år. Det har inte blivit någon semester på några år. Då har jag redan nu bestämt att i november ska jag ta min semester.

– Det kommer bli en sådan jäkla dunderhärlig novembermånad i år för min del.

Hur ska ni fira bröllopsdagen?

– Vi tänkte att vi skulle resa bort hela familjen och göra en ordentlig, någon slags drömresa, nu när barnen är stora. Det blir ett umgänge på ett helt annat sätt, det är ganska härligt. Det är planen, men vi har inte bokat och jag vet inte var det blir. 

Att vara gift med musikern Thomas Eby är enkelt, säger Tilde de Paula.

– Jag tror att vi är gjorda hundra procent för varandra. Vi är fortfarande väldigt kära och har väldigt kul ihop. Han är min drömkille, och min bästa vän. Vi är snälla mot varandra. Om man är generös och snäll föder det generositet och snällhet.

Det är just kärleken i sin enkelhet som hon tror är hemligheten.

– Med honom är det så kravlöst, det är så lätt att älska Thomas. Det är lätt att älska honom och att vara hans fru. Han gör det lätt bara, det tror jag är grejen.

Tilde de Paula Eby och Thomas Eby planerar att slå på den stora trumman för att fira kärleken.
Foto: LINN HEDESSTROM BLAD

Åren på TV4: ”Läge för en guldklocka”

1997 klev Tilde de Paula in i TV4-huset för att stanna. 

Tillsammans med vapendragaren David Hellenius, 48, gjorde hon succé med ”Fredagspuls”. Sedan följde ”På rymmen” och ”När & fjärran” innan hon landade i att sända ”Nyhetsmorgons” vardagssändningar i 17 år som hon var med och byggde upp.

Efter 25 år på kanalen skojar tv-profilen om att ”det är läge för en guldklocka”. 

– Jag har haft ett fantastiskt yrkesliv så här långt. Det har varit varierat och kul.

Men för ungefär tio år sedan lekte hon med tanken att skola om sig. 

– Då tänkte jag att jag skulle utbilda mig till läkare, jäklar vad ambitiöst. Men då fick jag veta att jag var för gammal. Det finns en övre åldergräns när man kan bli antagen på läkarlinjen.

Än i dag kan Tilde de Paula ibland tänka: ”Jaha, ska jag bara göra det här?”, berättar hon men tillägger snabbt:

– Jag har aldrig haft tråkigt på jobbet. Det har varit känslor och allt annat, men tråkigt, det har jag aldrig haft.

När hon tittar i backspegeln är hon stolt över sin medverkan i flaggskeppsprogram som ”Nyhetsmorgon” och ”Let's dance” i TV4.

Men nostalgisk är hon inte.

– När jag har lämnat program så har jag ju gjort det av egen fri vilja. Jag har aldrig tvingats bort, jag har gjort det för att jag själv vill, och känt att jag har gett allt, och att jag inte ångrar någonting.

Kommer du stanna på TV4 fram till pensionen?

– Inte i rutan. Jag tycker det är jättekul, men de senaste åren har jag jobbat mer som medproducent. Jag har blandat mig in mer och mer i produktionen, och känner kanske inte att jag behöver vara i rutan sen.

I höst gör de Paula valvaka på TV4.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

Vänskapen med Hellenius

Under sina många år på kanalen har kära kolleger kommit på köpet. 

Tilde de Paula berättar att hon hörs med gamla ”Nyhetsmorgon”-kollegan Peter Jihde, 50, frekvent och med David Hellenius dagligen.

– Vi pratar typ varje dag, och med Renée (Nyberg reds. anm) också. Det är några av mina absolut bästa vänner. De är superroliga, härliga, generösa, säger hon och fortsätter:

– Jag och David har känt varandra sedan vi var nyfyllda 20. Genom honom har jag lärt känna Renée som jag tycker jättemycket om. Vi hörs hela tiden.

Tilde de Paula är mån om sina vänner. Hon har ett stort tjejgäng från skoltiden, och i år fyller alla 50 år.

– Vi har känt varandra sedan vi var sex år gamla, och nu ska vi fira vår 50-årsdag tillsammans med en resa till Antibes i Frankrike.

Renée Nyberg och David Hellenius är nära vänner med Tilde de Paula.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Sommarplaner och en hektisk höst

Innan dess väntar sommaren med jobb och ledighet kombinerat.

– Vi kommer att vara lite grann i Palma mellan varven. Sen kommer vi att åka ner till Österlen, min man jobbar också, han turnerar i år.

Efter ”Tilde” väntar ännu mer jobb.

– Jag drar i gång ”Efter fem” under hösten, och sen gör jag och Jenny Strömstedt valvakan tillsammans. Det ska bli skitspännande och kul.

– Sen är det november, och det är november som är grejen i år, säger Tilde de Paula.

Några av sommarens gäster i "Tilde" 2022

Felix Herngren, Moa Herngren, systrarna Jankell, Petter Stordalen med dotter Emelie, Edvin Törnblom, Danny Saucedo, Måns Zelmerlöw, Loreen, First aid kit, Lena Ohlin, Tove Styrke, Björn Skifs och fru Pernilla. Anders Hansen, Eva Attling, Petra Mede, Kiki Danielsson, Lorry-gänget, Johan Rheborg, Helena Bergström. Gustaf Skarsgård, GES.

 Orden i ”Hela Sverige bakar” får Tilde att stelna till: 

Deltagarens sexutspel chockar Tilde de Paula Eby i ”Hela Sverige bakar"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.